Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2016

Če to, potem tisto

Storitve v internetu znajo postoriti marsikaj, še več pa lahko storijo skupaj. Povezuje jih IFTTT.

IFTTT je kratica za If This Than That, torej, če se zgodi to, potem naj se zgodi tisto. Ime je izjemno, saj razloži celotno premiso te storitve, ki skuša med seboj povezati različne aplikacije, storitve in strojno opremo.

IFTTT se zanaša na recepte, ki jih sestavljajo storitve, ki jih skušamo povezati. Vsak recept pozna storitev, za katero velja, da če (If) se v njej zgodi nekaj, potem (then) naj se v drugi storitvi zgodi nekaj drugega.

Če

Če torej objavimo sliko na Instagramu, naj se objavi tudi na našem profilu v Twitterju. To sicer lahko storimo neposredno iz Instagrama, a kaj, ko je rezultat na Twitterju odvisen od tega, kako se v danem trenutku razumeta Facebook (lastnik Instagrama) in Twitter. Včasih se bo slika iz Instagrama v Twitterju kazala že v tvitu, lahko pa bomo v tvitu deležni le povezave na sliko v Instagramu, ki jo morajo sledilci odpreti. V takih primerih je IFTTT odlična rešitev, saj bo vzel sliko iz Instagrama in jo objavil kot pripeto sliko v naš tvit, ne da bi mi to počeli ročno.

Receptov je nešteto in uporabljamo lahko vse, če smo le prijavljeni v storitve, ki so v receptu. Recepte IFTTT ureja kanale, ki so vezani na določeno storitev, tako je mogoče na strani filtrirati po vseh receptih, ki uporabljajo Googlov koledar. Izbira je res izjemna in če ste že kdaj pomislili, da bi bilo dobro dve storitvi povezati, je zelo verjetno, da je tak recept že na voljo. Spodaj bomo predlagali nekaj bolj priljubljenih receptov, ki so nam prišli prav.

Profilna slika

Za začetek preprost recept, ki zna priti prav vsem, ki imamo profil na Twitterju in Facebooku in bi radi na obeh imeli enako profilno sliko. Recept deluje tako, da po zamenjavi profilne slike na Facebooku IFTTT isto sliko doda tudi na Twitter. Na prvi pogled banalen recept, ki nas reši nekaj klikov, a je za revijo, ki kot profilno sliko menja nove naslovnice, dobrodošla poenostavitev.

Arhiv slik

Slike, ki jih objavljamo na Instagramu, Twitterju ali Facebooku, so sicer objavljene v vseh teh omrežjih, a je vedno dobro imeti varnostno kopijo. Tako so na voljo recepti, ki vsako objavljeno sliko v katerem od družabnih omrežij shranijo v Dropbox ali Google Drive. Tako se nam sproti dela arhiv slik, ki smo jih objavili v družabnih omrežjih.

Vreme

Aplikacije na mobilnih telefonih sicer znajo opozoriti, če bo tisti dan dež, a se je dobro zavarovati in nastaviti še kakšno opozorilo. IFTTT pozna recepte, ki vremensko napoved dostavijo kot spletno pošto, kot sporočilo sms ali kot posebno obvestilo na pametnem telefonu. Če imate doma Phillipsove Hue žarnice, se te lahko obarvajo v določeno barvo in vedeli boste, da je treba s seboj vzeti dežnik.

Phillips Hue

Žarnice Hue smo v Monitorju že nekajkrat popisali in jih tu omenjamo zato, ker že dolgo podpirajo IFTTT. Luči lahko zasvetijo, če nas nekdo omeni na Facebooku, če začne padati dež, če smo prejeli spletno pošto, če nad nami potuje mednarodna vesoljska postaja. Ko imamo enkrat doma žarnice, ki so sposobne prejeti več kot le ukaz, kdaj naj se prižgejo in ugasnejo, bi bil greh, če jim ne bi dali še kakšne naloge.

Slike iz Facebooka na telefon

Ko nas prijatelji na Facebooku označijo v slikah, so te slike na našem Facebook profilu sicer vidne, z receptom IFTTT pa jih lahko samodejno prenesemo na telefon. Tako se bodo slike na iPhonu pokazale v aplikaciji Photos.

Dom, posel, posel, dom

Recept, ki spremlja, koliko časa smo v službi in koliko časa doma, in te podatke shrani v razpredelnico Google Drive, je zelo orwellovski. Naš telefon pač ve, kje smo, tako da lahko receptu IFTTT pove, kje smo, ta pa potem lokacijo in časovno obdobje shranjuje v razpredelnico. Iz te preglednice se je mogoče naučiti, da bo treba več v službo ali prej domov. Vsi seveda upamo na slednje.

Ozadje na Androidu

Menjanje ozadja na pametnem telefonu lahko prepustimo skupnosti Reddit /r/wallpaper in receptu IFTTT. Ta bo na telefonu menjal ozadja z ozadji, ki so priljubljena v reddit skupnosti wallpaper.

Poleg skupnosti wallpaper je na voljo še recept, ki bo za ozadje namestil sliko, ki je tisti dan objavljena na spletni strani Nase kot njihova slika dneva.

Tihi telefon

Vsakodnevno utišanje telefona, ko gremo spat, ni najprijetnejše opravilo, tako da je recept, po katerem določimo uro, ko naj bo naš telefon tiho, odlična zamisel. To je tudi vse v tem receptu, ki deluje na Androidu.

Shranjeni stiki

Stiki, ki jih imamo shranjene v telefonu, naj bo to iOS ali Android, se že tako varnostno kopirajo v iCloud in Google contacts in, kot radi ponavljamo, je dodatna varnostna kopija vedno dobra zamisel. Tako je mogoče stike z receptom shranjevati v razpredelnico Google Drive. Tam so dodatno shranjeni in zapisani v preglednem formatu, po katerem lahko tudi iščemo.

Iz Twitterja v Pocket

Zelo uporaben recept, ki povezave v tvitih, ki jih povšečkamo, samodejno pošlje v aplikacijo Pocket. Ta je namenjena branju, zato nas tam čakajo vsi članki, ki smo jih zasledili na Twitterju in so se nam zdeli zanimivi.

Do

Poleg IF (če) receptov IFTTT pozna še recepte Do. Ti so vezani na posebne mobilne aplikacije Do, ki potem s pritiskom na gumb Do na podlagi recepta nekaj sprožijo. Tako je mogoče s svojim telefonom prižgati in ugasniti žarnice Hue.

Ko gremo domov

»Gumb Do« lahko ob pritisku nekomu pošlje spletno pismo, da smo se odpravili domov. Staršem, partnerju oziroma komurkoli lahko tako damo na hitro vedeti, da prihajamo domov.

...

IFTTT pozna svojo aplikacijo za Android in iOS, v kateri lahko vidimo vse recepte, ki jih imamo vključene in jih po želji vklapljamo in izklapljamo. Prav tako lahko recept ročno zaženemo, če, recimo, še ni zaznal, da smo na Instagramu objavili sliko in je IFTTT še ni objavil na Twitterju.

Ko si na IFTTT naredimo račun, je iskanje in upravljanje receptov enostavno. IFTTT moramo povezati z vsemi storitvami, ki jih uporabljamo in jih IFTTT podpira. Recepte nato večinoma dodajamo z enim klikom. IFTTT je na voljo že nekaj časa, a se tu in tam velja spomniti nanj, saj je mogoče neko nadležno opravilo, ki ga počnemo vsak dan in nam le jemlje čas, mogoče dati v roke kakšnemu receptu. Nato na recept pozabimo, saj se tisto zgodi vsakič, ko se zgodi to. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji