Objavljeno: 27.2.2007 11:17 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2007

Če je vsega že preveč ...

Marsikateri še svež lastnik prenosnega računalnika kmalu ugotovi, da mora poleg prenosnika prenašati naokrog še kilogram ali dva dodatne opreme. Od napajalnega do omrežnega kabla, ne nazadnje tudi miško, saj sledilne ploščice povečini niso primerne za resno delo. MoGo Mouse želi stanje izboljšati - gre za modrozobo miško, ki se pospravi kar v režo PCMCIA prenosnika.

Miška tudi sicer spominja na kartico PC Card, denimo na brezžično omrežno kartico, čeprav je nekoliko manjša. Ko jo pospravimo v prenosnik, je skoraj povsem zlita z ohišjem, vidi se le lučka, ki kaže stanje baterije. Miš je brezžična (bluetooth 1.1 in 1.2), akumulator se polni, ko jo pospravimo v režo PC (vrste II). Na našem preizkusu je ob redni rabi akumulator zdržal osem ur. To je povsem zadovoljiv rezultat, saj prekaša zmogljivost večine prenosnikov vsaj za dvakrat, če ne še več.

Gonilnikov ne potrebujemo. Ko miš vklopimo, jo Okna sama prepoznajo (uradno so podprta Okna 2000 in novejša ter Mac OSX od različice 10.2.6 naprej), le ob prvi uporabi jo povežemo z računalnikom s pomočjo majhnega gumba na spodnji strani (potrebujemo kak oster predmet, na primer svinčnik). Ko jo prvič vstavimo v režo PC, nas Okna spet povprašajo po gonilnikih; zaukažemo jim, da ne želimo namestiti te strojne opreme, tudi ne v prihodnje. Seveda ne gre brez modula bluetooth, bodisi vgrajenega ali zunanjega (denimo na vratih USB). Potrebujemo tudi režo PC. To pomeni, da je miška neuporabna pri najmanjših prenosnikih, prav tam, kjer bi prišla še najbolj prav.

Na eni strani imamo manjše stojalo, s katerim se miš prižge in ki jo postavi v bolj ergonomično držo. Gumba sta dva; žal ni srednjega, niti ni tipala, ki bi nadomestilo kolesce, torej nečesa podobnega, kot imajo Applovi iPodi. Res škoda, saj je to ena največjih pomanjkljivosti miške. Med dvema gumboma je še luč, ki kaže stanje baterije in povezanost z računalnikom. Pri uporabi se izkaže dokaj povprečno, saj ni dovolj natančna za zahtevno delo, denimo grafično oblikovanje. Za deskanje po internetu in pisarniško delo je povsem zadovoljiva, celo strateške igre se je mogoče z njo igrati. Po desetih minutah nedejavnosti miška zaspi, nato pa potrebujemo nekaj sekund, da jo znova prebudimo (klikniti moramo enega izmed dveh gumbov).

Čeprav miška ni ravno poceni, velja za nekaj samosvojega in nam v vsakem primeru priskrbi nekaj dodatnega prostora in poskrbi za nekaj manjšo težo. Če veliko uporabljamo prenosnik na poti, je miška MoGo ena stvar manj, ki jo moramo vleči iz torbe.

Bluetooth optična miška MoGo

Kaj: Miška za prenosne računalnike.

Izdeluje: Newton Peripherals, www.newtonperipherals.com.

Prodaja: Jovidan, www.jovidan.si.

Povezava: Bluetooth 1.1 in 1.2.

Teža: 41 gramov.

Mere: 86 × 54 × 5 mm.

Cena: 69,37 evra.

Za: Teža, prenosljivost.

Proti: Občasna nenatančnost, nima srednjega gumba oziroma tipala, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji