Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Če bi imel »Google« in 5G…

Huawei je septembra na domačem kitajskem trgu predstavil štiri nove telefone serije Mate 50, od tega so zdaj enega, tokrat preizkušenega Mate 50 Pro, poslali tudi k nam v Evropo.

Huawei že dolgo let ponuja dve liniji »najzmogljivejših« telefonov – to sta seriji Mate in P. V preteklosti so najprej predstavili novi model Mate, ki je prinesel vse glavne zmogljivosti tiste sezone (torej najzmogljivejši procesor, odličen fotografski sklop, itd.), kasneje pa je prišel telefon P, ki je vse skupaj zapakiral v bolj lično ohišje in dodal poudarke na fotografskem sklopu.

V zadnjih letih se je ta uveljavljeni ritem nekoliko podrl, saj so telefon P50 Pro predstavili lansko jesen, zdaj pa je v prodajo prišel novi Mate 50 Pro. Ta z lanskim P50 Pro sicer nima prav veliko skupnega, vseeno pa gre za novo »zastavonošo« Huaweijevih telefonov.

Oblikovno telefon ne prinaša resnejših presenečenj. Zaslon je rahlo zaobljen proti stranicam, na zgornji strani je razmeroma široka zareza, v kateri so zvočnik, prednja kamera in nekaj tipal. Zareza je manjša (no, nižja), kot smo je vajeni pri Applovih telefonih. Ogrodje je z aluminija. Pri nas je telefon trenutno na voljo v črni in srebrni barvi, v obeh primerih s stekleno zadnjo stranico (kot vedno, gre bolj za steklo, naparjeno na plastiko).

Huawei je že leta med vodilnimi, kar se tiče zmogljivosti fotografskega sklopa in kakovosti fotografij, in to velja tudi za novi Mate 50 Pro.

Velja omeniti, da smo sicer preizkusili telefon z usnjeno zadnjo stranjo, in ta obdelava nas je navdušila – oranžna barva sicer res ne bo za vsakega, a je površina zelo prijetna na otip, hkrati nam da dober občutek, da bo telefon težje zdrsnil iz roke. Tega trenutno sicer ni na voljo pri nas, morda pa bo kdaj v prihodnosti vseeno prišel v naše kraje (seveda pa ga lahko naročimo tudi v tujini).

Naj omenimo še eno nenavadno potezo pri oblikovanju – telefon z usnjeno zadnjo stranico uporablja trpežno steklo, imenovano Kunlun, druga dva, torej srebrni in črni telefon, pa ne. Tu mislimo na steklo samega zaslona. Po podatkih Huaweija naj bi bilo steklo Kunlun občutno trpežnejše od tistega pri drugih dveh telefonih. Kaj točno to pomeni, sicer ne moremo oceniti (testnih telefonov nam ne dovolijo metati ob tla). Telefon je v vsakem primeru vodotesen - zdaj zdrži potope do šestih metrov.

Zaslon telefona je odličen. Seveda gre za OLED z gostoto pik 428 pik na palec in osveževanjem do 120 Hz, podporo standarda HDR10+, tudi največja svetlost je odlična. Pri osveževanju lahko izbiramo med 120 in 60 Hz, na voljo je tudi samodejno prilagajanje. Zadnje je na žalost omejeno in ne gre pod 60 Hz – vsaj pri naših preizkusih je vrednost skakala med 60, 90 in 120 Hz. Pod spodnjim delom zaslona je vgrajen bralnik prstnih odtisov, ki je zelo hiter in odziven. Robovi okoli zaslona so zelo tanki, razmerje med zaslonom in prednjo površino je solidnih 91 odstotkov.

Strojna oprema je povsem v skladu z letošnjimi zmogljivejšimi telefoni, kar pomeni Qualcommov procesor Snapdragon 8+ Gen 1, je pa zaradi ameriških sankcij komunikacijskih sklop na žalost še vedno omejen na omrežja 4G, torej telefon ne podpira 5G. Drugo presenečenje je količina pomnilnika: telefon ima vgrajenih 8 GB. Po našem mnenju bo to sicer dovolj za večino uporabnikov, a vseeno je malo v primerjavi s konkurenco, ki v zmogljivejše telefone večinoma vgrajuje 12 GB. Toliko najdemo tudi v marsikaterem cenejšem telefonu, denimo v pred kratkim preizkušenem Realme GT Neo 3.

Zmogljivost akumulatorja je solidna (4.700 mAh), vzdržljivost telefona pa odlična, saj je Huaweijeva programska oprema med bolj varčno, privzeto namreč zelo hitro ustavi aplikacije, ki bi v ozadju porabile preveč energije. Hitrost napajanja je s 66 W dobra, a ne dohaja najzmogljivejših kitajskih konkurentov (kar po našem mnenju ni minus, saj so razlike v praksi manjše, kot se zdi na papirju). Dobra je tudi hitrost brezžičnega napajanja (ob telefonu dobimo sicer klasični žični napajalnik), telefon omogoča tudi povratno brezžično napajanje zunanjih naprav, kot so slušalke.

Huawei je že leta med vodilnimi, kar se tiče zmogljivosti fotografskega sklopa in kakovosti fotografij, in to velja tudi za novi Mate 50 Pro. Fotografski sklop na papirju sicer ne prinaša kakšnega resnega preboja, poleg klasičnega širokega ter ultraširokega objektiva je na voljo še teleobjektiv s 3,5-kratnim zumom. V uporabi pa so zelo dobra tipala, odličen je pa tudi programski vidik fotografiranja. Telefon ponudi ostre fotografije z dobrimi barvami in odličnim dinamičnim razponom, tudi šuma je razmeroma malo. Pri tem velja pohvaliti ostrino pri vseh goriščnih razdaljah, torej pri vseh treh objektivih. Glavni aparat ima vgrajeno fizično zaslonko, ki gre od f/1,4 do f/4 in jo lahko ročno upravljamo ter se tako poigramo z globinsko ostrino (ali pa seveda prepustimo to delo zelo solidni avtomatiki).

Seveda moramo zapisati nekaj besed tudi o programski opremi. Huawei pri telefonih, ki so na voljo pri nas, uporablja sistem Android, a z lastno preobleko, že nekaj let pa nimajo več dostopa do Googlovih storitev in aplikacij. O tem smo že ogromno pisali, kako pomembno je to za različne uporabnike, pa težko ocenimo. Po naših pogovorih s prodajalci (torej tistimi, ki jim je pravzaprav vseeno, čigave telefone prodajajo) se telefoni te znamke seveda slabše prodajajo, kot so se v preteklosti in jih kupujejo le uporabniki, ki se zavedajo dejstva, da bodo brez Googlovih storitev (Youtube, Chrome, Zemljevidi, trgovina Play …).

Telefoni Huawei se slabše prodajajo kot v preteklosti in jih kupujejo le uporabniki, ki se zavedajo dejstva, da bodo brez Googlovih storitev.

Huaweijev ekosistem se iz meseca v mesec izboljšuje, predvsem je v njihovi trgovini z aplikacijami AppGallery vse več koristnih aplikacij. Tudi slovenskih – na voljo so že praktično vse pomembnejše domače aplikacije, tudi banke, pred kratkim je prišel tudi Snapchat, namestimo lahko Viber, Telegram itd. Še vedno manjka nekaj pomembnih, a obstaja več različnih obvozov (odjemalci za Facebook, recimo). Nas pa moti, da bi nam rad Huawei na vsakem koraku »pomagal«. Tako je na novem telefonu že gora povezav do aplikacij, »teži« nam s programom »AppAdvisor«, ki zbira podatke o tem, kaj uporabljamo, da nam lahko ponudi priporočila za nove aplikacije, itd.

V svoji vnemi, da bi nam pokazali, kaj vse zmorejo telefoni tudi brez Googla, dosežejo, vsaj po našem mnenju, ravno nasprotni učinek. Pokažejo kup balasta, namesto da bi ponudili prečiščeno, čim bolj poenostavljeno izkušnjo. Škoda.

Pod črto je novi Mate 50 Pro odličen telefon. Ima nekaj povsem strojnih minusov, kot so omejenost na omrežja 4G, zaostanek pri količini pomnilnika ter uporaba bolj navadnega stekla zaslona. Večji minus ostaja programska oprema – čeprav ponujajo vse boljši nabor aplikacij (tudi slovenskih), pa bi lahko bolj premislili, v katero smer bi si z razvojem programske opreme želeli. Glede na ponujeno bi si sami želeli tudi nekoliko nižjo ceno.

Huawei Mate 50 Pro

Hitrost delovanja: 10

Kakovost izdelave: 10

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 1.288 EUR (8 GB/256 GB)

Za: Fotografski sklop, hitrost, kakovost izdelave.

Proti: Cena, preveč neuporabnih aplikacij ob pomanjkanju nekaterih uporabnih, brez podpore 5G, brez podpore Googlovemu ekosistemu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji