Objavljeno: 10.9.2009 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Posebna 2009 | Teme: TV, LCD, plazma, flat, 1080p, 720p, FullHD, HD

Čas za menjavo

Čas za menjavo

Če ste količkaj tehnični tip, se občasno verjetno sprehodite po kateri izmed s tehniko založenih trgovin. In če ste to naredili v minulih 12 mesecih, ste gotovo opazili, da so največji deli teh trgovin danes namenjeni prodaji televizorjev. Saj veste, tistih škatel, ki so jih izumili že pred 80 leti in že več kot 50 let prikazujejo enak televizijski signal, PAL. Zastarelih škatel torej. No, ne čisto, kajti tokrat se prodajajo pod magičnima besedama "ploski" in "HD".

Videti je, da smo končno presegli zaplet kura-jajce oz. HD vsebine-HD televizorji, saj lahko uporabniki, ki si danes omislijo visoko ločljiv televizor, vendarle računajo tudi na visoko ločljive vsebine. Vsaj z nekaj iznajdljivosti, beri: uporabo interneta. In tistim, ki so se tako odločili, vsekakor ne bo žal, kajti ogled takih vsebin "HD" na velikih televizorjih je vsekakor doživetje. No, doživetje, po katerem nam bo klasično gledanje običajnih tv programov (k čemur sodijo tudi vsi naši veliki - RTV Slovenija, POPTV, TV 3 ...) postalo izrazito moteče. Kockasta slika, neostri robovi, vse to je nekaj, kar na klasičnih televizorjih, ki so imeli diagonalo do 70 cm, nismo opazili, opazimo pa zdaj, na 93-, 106-, 116- in več centimetrskih diagonalah ploskih televizorjev. Prav tako, kot zdaj opazimo, da so ljudje ob robovih zaslona debeli, če gledamo tv program, ki ga oddajajo v razmerju 4 : 3.

Vse to so razlogi, da je verjetno le še vprašanje časa, kdaj nam bodo tudi "naši veliki" postregli s HD programom, tako kot vedno pogosteje počnejo "tuji veliki" (Avstrija, Nemčija ...). Navsezadnje se jim v tej smeri veča baza uporabnikov, ki bodo HD sprejeli odprtih rok. Baza uporabnikov, ki je za televizor "skeširala" od 600 pa celo do 2000 evrov. Se spomnite, ko smo se zgražali nad tistimi, ki so za nov katodni televizor odšteli 100.000 tolarjev?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji