Čas teče

Čas teče
Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Uroš Mesojedec | Kategorija: Mnenja | Revija: Avgust 2009 | Teme: mnenje, komentar, odprta koda

S tem mnenjem obhajam natančno deset let od prvega, v katerem sem trdil, da si programi želijo prostosti. Prosto programje počasi prevzema vse več por računalništva, še posebej pa vzhajajoče veje, kot so lahki prenosniki. Ozrimo se nazaj še malo bolj podrobno.

Po dvojni poletni številki iz daljnega leta '99, sem se ozrl na svet po PCju. Danes lahko rečem le, po PCju - PC. Trdno sem prepričan, da so namenske napravice, katerih tipični predstavniki so lahki prenosniki in predvsem pametni telefoni, pravi nadomestek za preživeti osebni računalnik. Sledilo je razmišljanje o moji precej priljubljeni temi, slabostih programja kot ločenega dela računalništva. Sistemi prihodnosti bodo s programsko opremo tako rekoč spojeni. Spet je zgled pametni telefon, ki ga veliko bolj kot strojna določa programska oprema, a te ne kupujemo in ne nameščamo posebej. Je sestavni del naprave in ključni del njene uporabniške izkušnje. Kupujejo se le še redke aplikacije, pa tudi te se vse bolj selijo v Oblak in s tem postajajo praktično neodvisne od naprave, s katere jih uporabljamo. Sledili sta dve mnenji, v katerih sem prerokoval svetlejšo prihodnost za Unixu podobne operacijske sisteme. Danes imamo na eni strani Visto, na drugi pa Mac OS X in nezaustavljivi Linux. Kdaj torej MS Linux? ;-)

Zakup člankov

Za daljši zakup pregleda člankov je potrebno biti prijavljen.
V kolikor še nimate svoje prijave, se lahko registrirate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki