Objavljeno: 10.9.2005 21:37 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2004

Canonovi dodatki

Nekako smo že vajeni, da je večina brizgalnih tiskalnikov narejenih tako, da na zgornji strani vstavimo papir, med tiskanjem ga vlečejo navzdol skozi mehanizem, na koncu pa ga na sprednji strani izpljunejo. Sistem je dober zato, ker lahko tako vstavljamo tudi trši papir (npr. pisemske ovojnice), ki ne prenese pretiranega zvijanja. Po drugi strani je sistem slab, kajti papir moramo v podajalnik vstaviti šele tik pred tiskanjem in ga ne moremo za stalno pustiti v tiskalniku, ki bi bil s tem vedno pripravljen za tiskanje. Oziroma ga lahko, a večina podajalnikov je narejenih tako, da se tako vstavljen papir po nekaj dnevih ukrivi. To pomeni, da so tudi natisnjeni izdelki ukrivljeni.

Pravzaprav le Hewlett-Packard v svojih brizgalnih tiskalnikih "že od nekdaj" uporablja podajalnik za papir, ki je v bistvu kaseta, podobna (sicer manj robustna) tistim pri laserskih tiskalnikih. Papir v njej leži vodoravno, tiskalnik pa ga med tiskanjem obrne za 180 stopinj in odloži na pladenj nad kaseto. Težav z zvijanjem papirja tako ni več, je pa zato bolj nerodno tiskanje na pisemske ovojnice (oz. trši papir, ki ne prenese tako radikalnega zvijanja), saj mora imeti tiskalnik posebno režo za vnašanje ovojnic.

Do spoznanja, da bi si uporabniki morda vendarle želeli imeti vstavljen papir, ki je lepo shranjen, raven in vedno pripravljen za tiskanje, se je očitno dokopal tudi Canon. Za nove brizgalnike tega izdelovalca (i865, i965, i905) je tako mogoče kupiti dodatno kaseto (za 250 listov), ki jo namestimo pod tiskalnik in ga s tem zvišamo. Gonilnik kaseto sam prepozna in nam pri izbiri papirja ponudi tudi izbiro podajanja iz nje. Nekoliko nelogično je le, da tiskalnik, če izberemo "Automatic", vedno tiska iz vgrajenega podajalnika, kaseto pa ignorira. Težava je le v ceni, saj je ta višja od cen nekaterih cenejših tiskalnikov oz. obsega celih 40 % cene Canona i865.

Enako kakor za kasete za papir tudi za možnost tiskanja na obe strani velja enako, kot smo zapisali zgoraj - to omogočajo le nekateri Hewlett-Packardovi brizgalniki. Tako je bilo do zdaj. Za nove Canone lahko namreč dokupimo tudi obračalnik. Na pogled je zelo podoben tistemu od HP in tudi namestimo ga enako - tiskalniku na zadnji strani snamemo pokrov in v poseben sklop namestimo obračalnik. Tudi tega gonilnik avtomatsko prepozna in nam omogoči delo z njim - v dodatnih nastavitvah lahko izberemo tiskanje na obe strani, in sicer tako, da bodo izdelki primerni za spenjanje na zgornji strani listov ali pa ob strani.

Po namestitvi gonilnik sam prepozna obračalnik in omogoča delo z njim.

Tiskanje z obračalnikom se izkaže za uporabno, a nikakor ne tako, kakor velja za laserske tiskalnike. Pri brizgalniku je namreč težava v sušenju barvila, ki zahteva določen čas. Deset strani besedila v običajni kakovosti smo z i865 na obe strani natisnili v šestih minutah in 10 sekundah, na eno stran pa je tiskanje trajalo le minuto in 52 sekund. Računamo lahko torej na trikratno upočasnitev. Tiskalnik pri tiskanju na obe strani že v osnovi tiska počasneje, po vsaki natisnjeni strani pa še dodatno "počiva", da se papir dovolj posuši, da ga je moč obrniti in znova povleči v tisk. Zanimivo, da pri tiskanju v najslabšem načinu (draft) take upočasnitve ni, saj tiskalnik tam na kakovost očitno (nič) ne pazi. Omenimo še, da smo 18 strani poslovnega poročila tiskali nekaj manj kot 11 minut, na eno stran pa štiri minute in pol. Razlika je bila torej manjša. Sicer pa taka upočasnitev ni le Canonova posebnost. Pred časom smo preizkušali obračalnik za HP Deskjet 6122 in tudi tam je bilo tiskanje besedila na obe strani veliko počasnejše; tokrat štirikrat.

Sicer pa enako, kot smo zapisali za dodatno kaseto, velja tudi za obračalnik - težava je le v ceni. 30 % cene tiskalnika bo za marsikoga preveč.

Canonovi dodatki

Kaj: Kaseta za papir in obračalnik za nove Canonove brizgalnike.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Cena: Kaseta 27.570 tolarjev, obračalnik 21.205 tolarjev.

Za: Canonovim tiskalnikom dodajo tisto, kar imajo vsi modeli (kaseto) in nekateri modeli (obračalnik) Hewlett-Packarda.

Proti: Visoka cena, vsaj kaseto bi lahko imeli tiskalniki vgrajeno že ob nakupu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji