Objavljeno: 30.1.2013 12:54 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2013 | Teme: foto, nenehni testi

Canon Powershot SX50 HS

Se še spominjate rekordnih hitrosti pri optičnih enotah? Canon v svoji tekmovalni evoluciji v razredu ultra zumirnih fotoaparatov predstavlja model, ki ponuja kar 50-kratno razmerje med skrajnima goriščnicama objektiva. Gre za rekorden dosežek in svojevrsten mejnik, vsekakor pa je vprašljiva uporabnost takšnih specifikacij. A ravno v praksi se novi Canon izkaže zelo dobro. Vsekakor pa tu ne gre le za rekorden optični del, temveč za aparat kot celoto, ki je doživela kopico izboljšav na različnih področjih.

Ohišje je natančno grajeno iz plastike povprečne kakovosti, na objektivu pa najdemo aluminijast zaključek. Podobno kot pri predhodniku smo pogrešali gumirano držalo in mesto, kjer počiva palec desne roke, ki sta tudi tokrat iz trde plastike. Na hrbtni strani najdemo poleg znanega nabora tipk tudi vrtljiv zaslon, ki je enako velik kot pri predhodniku, 2,8-palca, le da se ta lahko pohvali z dvakrat višjo ločljivostjo - 460.000 pik, a kljub temu ne dosega boljših zaslonov kompaktnih aparatov.

Najbolj zanimiv je objektiv, ki na širokem kotu tako kot predhodnik ponuja goriščnico 24 mm, množenje s številom 50 pa nam pričara kar 1200 mm v telefoto območju. Popačenje sodčkavosti je na širokem delu majhno, glede na "elastičnost" objektiva pa tudi kromatske aberacije ni veliko. Gre torej za zelo dovršen objektiv, ki se lahko pohvali tudi z zelo dobro ostrino po celotnem območju, njegova šibka plat pa je svetlobna prepustnost. Pri predhodnih modelih se je ta na širokem delu vselej vrtela okoli vrednosti f2,8, tokrat pa se je povzpela kar do f3,4 na širokem delu in do temnih f6,5 pri največji povečavi.

Nekoliko odtehta odlična optična stabilizacija, ki omogoča zajemanje dovolj ostrih fotografij pri največji povečavi že pri hitrosti zaklopa 1/80 s, v pomoč pa je tudi kakovostno tipalo CMOS. Kljub temu da je nekaj zrnatosti pri povečavi opazne že pri najnižjih vrednostih ISO, se ta do ISO 800 veča precej počasi. Tako postane opaznejša le pri najvišjih vrednostih, ko najbolj zmoti predvsem izguba podrobnosti.

Kadriranje je pri tako zmogljivem objektivu lahko težavno, zato novi Canon omogoča kadriranje "vnaprej". To pomeni, da ob pritisku tipke na objektivu in hkratnem povečevanju ob pomoči stikala za zumiranje aparat le izrisuje okvirček v sredini kadra, okrog dela, ki bo po sprostitvi posebne tipke povečan. S tem pripomočkom uporabnik veliko lažje poišče del fotografije, ki ga želi povečati, ob vnovičnem pritisku na to tipko pa se objektiv zopet premakne na nižjo goriščno razdaljo.

Video je podobno, kot smo vajeni pri boljših Canonovih modelih, zelo dobre kakovosti, pri dražjih modelih serije SX pa je nadgrajen tudi s kakovostnim stereo zvokom. Tudi videu močno koristi kakovostna stabilizacija slike, ki omogoča zajemanje brez uporabe stativa tudi pri večjih povečavah. Kljub temu nas je zmotilo, da nam vratca pomnilniške kartice ob uporabi stativa ne dopuščajo odpiranja, saj videoposnetki vsako minuto zavzamejo približno 260 MB pomnilnika. K seštevku porabljenega pomnilnika velja dodati tudi format RAW, ki je v seriji SX na voljo prvič po modelu SX1, ta je nekoč predstavljal vrh ponudbe te serije, a ni nikoli dočakal naslednika.

Canon SX50 je odličen aparat, ki sprejme tudi Canonove bliskavice serije Speedlite in lahko manj zahtevnim uporabnikom do določene meje nadomešča marsikateri dražji sistem. Njegove odlike pa so predvsem drugje kot pri rekordni povečavi. Kljub temu da ta ne škoduje, bi si bolj želeli, da bi Canonovi inženirji svoje sive celice usmerili v drugo smer, podobno kot razvijalci Panasonica FZ200. S svetlobno močnejšim objektivom in manjšo povečavo bi bil tak Canon nesporen zmagovalec, tako pa žal predstavlja le kakovostno evolucijo z visoko ceno. A kljub temu 1200 mm ni od muh in razberemo lahko podrobnosti, ki jih ne razkrije niti slabši daljnogled!

Canon Powershot SX50 HS

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 12,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24-1200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,4-6,5; ostrenje 0 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5,5 m; ISO: samodejno ali ročno (80-6400).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 460 EUR.

Za: Optična povečava in kakovost objektiva, odlična stabilizacija slike, makro, RAW format v seriji SX, nadzor bliskavice.

Proti: Zrnatost pri nizkih ISO, izbira nekaterih materialov, cena, največja odprtost zaslonke, porazen in neoster okular.

Video

Na spodnjih povezavah si lahko ogledate, kako se zmogljivi Canon obnese v praksi:

www.monitor.si/sx50_svetloba

www.monitor.si/sx50_zoom

www.monitor.si/sx50_panorama

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji