Objavljeno: 24.5.2006 18:26 | Monitor Junij 2004 | Teme: nenehni testi

Canon i9950

So pa tudi (res redke) izjeme in zadnja izmed njih prihaja s Canonovih tekočih trakov. Najnovejši foto tiskalnik i9950 je formata A3+ in ima vgrajeno novejšo tehnologijo, kot jo premorejo modeli A4. Tiskalna glava brizga kapljice s prostornino le 2 pl, za vsako barvo pa je na voljo kar 768 šob! In, najpomembneje, tiskalnik tiska kar z osmimi barvami, tako da je celotna premična glava že kar osupljivo široka (morda eden izmed razlogov, da bi jo težko "stlačili" v tiskalnik formata A4?)! Poleg običajnih barv za šestbarvne foto tiskalnike ima še rdečo (kot najnovejši model A4 i990) in zeleno. V Canonu pravijo, da z dodatnima barvama zagotavljajo kar največji barvni spekter, ki ga je tiskalnik zmožen odtisniti.

Med našim preizkusom kakih hudih razlik v barvni pravilnosti tiska med sedembarvnim i990 in i9950 sicer nismo opazili. Barve so še vedno nekoliko preveč tople (vidno pri obrazih), nekoliko nepravilne pa so tudi pri tiskanju naslovnice v formatu PDF (rumena je preveč živa, modra pa presvetla). No, žal to velja za prav vse brizgalne tiskalnike brez posebnega programa RIP.

I9950 kljub vsemu blesti, saj posameznih pik ni več videti (tudi s povečevalnim steklom komaj), predvsem pa je tiskalnik neverjetno hiter. Fotografijo 10 × 15 cm pri najboljši kakovosti na svetleč papir natisne v le 26 sekundah (!), polno stran A3+, natisnjeno do roba, pa v vsega dveh minutah in 41 sekundah. Gledati, kako iz tiskalnika vsako sekundo prileze nov centimeter res natančno natisnjenega papirja, je res užitek.

Po našem občutku se tiskalnik večkrat kakor predhodnik ustavlja in čisti tiskalne glave. Po daljšem počitku je tako čiščenje skorajda obvezno in traja 55 sekund, občasno pa se ustavlja tudi med delom, le da so ti postanki krajši - 10 sekund trajajo.

Žal vam za i9950 ne moremo povedati niti cene, niti cene odtisa, kajti tiskalnik pri nas še ni naprodaj (preizkusili smo predprodajni model), pa tudi zelenih kartuš slovenski zastopnik še nima (druge so enake kot pri drugih Canonih z ločenimi kartušami). O ceni odtisa lahko le špekuliramo, da bo okoli 80 tolarjev za fotografijo 10 × 15 cm, toliko, kot smo izmerili za sedembarvni model i990. Za orientacijo omenimo, da stane doslej najmočnejši Canonov foto model širokega formata 170.000 tolarjev.

Mimogrede, tiskalnik zmore tudi tiskanje na CDje in mu je za to priložen poseben podajalnik.

Canon i9950

Vmesniki: USB, firewire.

Cena: Še ni znana

Izmerjena cena ČB odtisa: Je nismo izmerili.

Izmerjena cena barvnega odtisa: Je nismo izmerili.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Osembarvni tisk. Format A3+, tiskanje do roba. Zelo hitro tiskanje tudi v najboljšem načinu. Vrhunsko tiskanje fotografij. Tiskanje na CD-ROM.

Proti: Pogosto ustavljanje zaradi čiščenja glav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji