Objavljeno: 28.8.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2018

Canon EOS M50

Velikana Canon in Nikon sta bila med zadnjimi, ki sta se pred leti pridružila ostalim večjim proizvajalcem na področju brezzrcalnih aparatov z izmenljivimi objektivi. Pri obeh smo sicer dobili občutek, da izdelujejo te modele bolj kot dodatek in se bojijo, da bi z njimi preveč ogrozili svoje obstoječe DSLR. Novi EOS M50 sicer dokazuje, da so pripravljeni poseči tudi po nekoliko višjem rangu, tako po zmogljivostih kot po ceni.

Aparat navzven spominja na manjše DSLR, vključno z odebeljenim ročajem in izboklino, v kateri je skrita bliskavica. Ohišje pa je vseeno razmeroma majhno in lahko, manjše tudi od najmanjših njihovih DSLR. Našim rokam se je zdelo celo za občutek premajhno, je pa to seveda tudi stvar okusa. Na preizkusu smo imeli model z belim ohišjem, na voljo je tudi v klasični črni. Ohišje daje po našem mnenju preveč plastičen občutek, je pa ročaj prevlečen z gumo. Pozitivno nas je presenetil vhod za mikrofon na levi strani.

Upravljanje je solidno, primerljivo z vstopnimi DSLR. Na zgornjem desnem ramenu je kolešček za izbor programa, okoli prožilca pa kolešček za prilagajanje nastavitev. Temu se namembnost spremeni glede na izbrani program. Zadaj je klasična štirismerna tipka, okoli nje pa nekaj funkcijskih tipk. Vse to je razmeroma stisnjeno, spet na račun bolj kompaktnega ohišja. Pohvalimo lahko vrtljiv zaslon, občutljiv na dotik, nad njim je tudi (digitalni) okular s tipalom za izklop zaslona. Prek zaslona lahko prilagajamo nastavitve tudi med snemanjem videa.

V uporabi je znano tipalo ločljivosti 24 milijonov pik, ki omogoča odlično kakovost fotografij in videa. Ta gre do ločljivosti 4K. Pomembnejši je novi procesor Digic 8 s presenetljivo hitrim delovanjem in z odličnim samodejnim ostrenjem. Ena izmed novosti je ostrenje na oči, uporabno pri portretih. Ostrenje je seveda odvisno tudi od uporabljenega objektiva, v navezi z priloženim 15–45 mm je ostalo natančno tudi v slabših svetlobnih pogojih.

Ena izmed pomanjkljivosti aparata je tudi razmeroma omejen nabor objektivov, vsaj takih, ki bi bili namenjeni izključno brezzrcalnim aparatom. Za Canonove DSLR je namreč tudi pri nas zelo dobra ponudba tako novih kot rabljenih objektivov. Velja pa omeniti Canonov lastni adapter, s katerim pri EOS M50 uporabljamo Canonove objektive iz serij EF in EF-S. Adapter dobro deluje in omogoča tudi hitro samodejno ostrenje, so pa ti objektivi seveda večji od objektivov s primerljivimi goriščnicami, namenjenimi brezzrcalnim aparatom.

Canon EOS M50

Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi

Ločljivost: Do 6000 × 4000 pik.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,3 × 14,9 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 589 EUR (ohišje), 719 EUR (ohišje in objektiv 15-45IS).

Za: Kakovost fotografij in videa, velikost in teža, hitrost in natančnost ostrenja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji