Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2014 | Teme: tiskalnik

Brizgalniki: Nobenih presenečenj

Brizgalne tiskalnike redno preizkušamo, občasno opravimo tudi nekoliko širši pregled aktualnega stanja na trgu. Tokrat smo si ogledali dvanajst različnih modelov, po tri vsakega izmed štirih izdelovalcev.

Kakih splošnih novosti glede na prejšnji večji preizkus praktično ni. Cene tiska ostajajo razmeroma nizke glede na preteklost, s tem so se zvišale cene samih naprav. Razlike v kakovosti izpisa ostajajo zelo, zelo majhne, tudi najcenejši izmed preizkušenih modelov ponuja dovolj kakovosten izpis, seveda pa moramo v gonilniku izbrati pravi papir in najvišjo kakovost izpisa. Tiskalniki se po cenovnih rangih razlikujejo predvsem po funkcionalnostih, tako je pogosto priporočljivo poseči po malce dražjem tiskalniku, da se ne opečemo pri najcenejšem. Denimo, tiskati povsem do roba, najosnovnejši modeli ne znajo (seveda se tudi najde kdo, ki tega ne bo pogrešal). Imajo pa zato praktično vsi brizgalni tiskalniki vključeno brezžično povezavo, te je postalo tudi res enostavno uporabljati.

V zadnjih letih so se namreč v delovne tokove uporabnikov krepko umestili tako telefoni kot tablice. Sami smo pred leti sicer v članku o brizgalnih tiskalnikih omenili, da bo to morda le še en korak do pisarne brez papirja, a je navada res železna srajca. Uporabniki so zahtevali ravno nasprotno – presenetljivo veliko jih je zahtevalo možnost tiska s teh naprav. Bojda je to bila leta 2010, ko so v Applu predstavili standard AirPrint, največkrat zaželena funkcionalnost.

Moramo pa priznati, da se v praksi ta možnost dejansko dobro obnese. Računalnikarji se ob tem sicer čudimo, a je za navadne smrtnike deljenje tiskalnikov po omrežju še vedno nekaj čarobno čudaškega, nove tehnologije, ki sta jih vpeljala Apple in Google, pa dejansko prinašajo res enostavno souporabo teh naprav.

To, da je Applova rešitev enostavnejša, Googlova pa zmogljivejša, najbrž ne preseneča nikogar. Applov AirPrint sicer zahteva združljiv tiskalnik, a to je danes že skoraj samoumevno, vsaj med preizkušenimi napravami. Brizgalni tiskalniki, namenjeni domačim uporabnikom, so bili tudi prvi, kjer se je ta tehnologija začela množično uveljavljati. To je razumljivo, saj velike laserske tiskalnike, namenjene pisarnam, kljub vsemu drugače upravljamo.

Pri AirPrintu je osnova to, da imam v tiskalnik vgrajen brezžični vmesnik WiFi, obenem mora biti v istem krajevnem brezžičnem omrežju kot naprava, s katere želimo tiskati (iPhone ali iPad, lahko pa tudi računalniki Mac). Tiskamo lahko iz katerekoli aplikacije, ki to podpira, tu so zajete vse Applove aplikacije, denimo brskalnik Safari in odjemalec za elektronsko pošto, iz slednjega lahko natisnemo tudi priponke veliko različnih datotečnih formatov.

Občutno zmogljivejši pa je Googlov standard, imenovan  Cloud Print. Za razliko od Applovega, ki je namenjen le njihovim napravam, deluje Googlov standard na napravah Android in ChromeOS, hkrati pa tudi povsod, kjer lahko namestimo brskalnik Chrome. Na voljo je tudi veliko aplikacij za posamezne sisteme. Tako so med podprtimi sistemi tudi Windows, MacOS in Linux. Obenem so podprti vsi tiskalniki, vsaj v primeru, da so na voljo iz računalnika, ki je tudi priklopljen v splet.

Nekaj novejših tiskalnikov ima sicer tudi samostojno podporo Cloud Printu, torej vmes ne potrebujemo računalnika. Teh je resda občutno manj kot tiskalnikov, ki podpirajo Applov Airprint. A kot rečeno, lahko v sistem priključimo katerikoli tiskalnik, ki je priklopljen na naš računalnik – sem spadajo tudi omrežni tiskalniki. Jasno morata biti pri tem vklopljena tako tiskalnik kot računalnik, na katerega je ta priključen.

Prvi korak je registracija tiskalnika z Googlovim oblakom. To storimo v brskalniku Chrome, tam gremo v napredne nastavitve, kjer proti koncu najdemo nekaj možnosti pod Google Cloud Print. S klikom napisa »Manage« pridemo do priključenih naprav, izberemo »Add Printers«, kar nam pokaže vse tiskalnike, ki so priključeni v računalnik. Tu se prikažejo tudi navidezni tiskalniki (denimo pretvorniki v PDF). Tiskalniki, ki sami podpirajo Cloud Print, ne potrebujejo tega koraka, torej jih lahko priključimo neposredno na samem tiskalniku (veliko teh ima namreč zaslone, občutljive za dotik, kar olajša priključitev).

S tem je tiskalnik na voljo za vse prej omenjene naprave. Tako lahko z androidnega telefona natisnemo elektronsko pošto, s tablice nakupovalni seznam, z računalnika spletno stran itd. Za Windows je na voljo tudi koristen Googlov dodatek, dolgočasno imenovan Google Cloud Print Connector, gre za samostojno različico, ki deluje kot navaden gonilnik za tiskalnik. Z njim omogočimo samemu operacijskemu sistemu, da vidi oblačne tiskalnike kot krajevno nameščene tiskalnike, torej lahko v oblak (oziroma v tisk) pošljemo katerokoli datoteko, ki jo sicer lahko natisnemo v okolju Windows.

Tudi pri laserskih tiskalnikih so začeli vpeljevati te novosti (Google Cloud Print tako ali tako deluje s katerimkoli tiskalnikom), a je to občutno bolj razširjeno pri brizgalnih modelih. S tem postajajo ti tiskalniki še prijaznejši do uporabnikov oziroma še lažji za rabo.

Brother DCP-J105

Cena: 150 EUR.

Cena izpisa: 0,5 centa ČB, 2,5 centa barvno.

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave, povprečna hitrost izpisa.

Brotherjev tiskalnik DCP-J105 je razmeroma preprost model kompaktnih mer, tudi zato, ker nima  samodejnega podajalnika za optični bralnik. Na sprednji strani je majhen enovrstični črno-beli zaslon stanja, okoli njega pa nekaj funkcijskih tipk. Vmesnik USB je skrit v notranjosti naprave, do njega speljemo kabel po kanalu. To pomeni, da lahko tiskalnik potisnemo dlje nazaj. Dodan je tudi brezžični vmesnik WiFi, na voljo je tudi praktično enak model DCP-J100 brez tega vmesnika.

Na spodnji strani je manjši predal za papir, vanj lahko vstavimo do sto listov. Naprava sicer nima bralnika pomnilniških kartic, prav tako ne zna samodejno tiskati na obe strani. Kar zadeva hitrost, je  model nekoliko pod povprečjem – v primerjavi z drugimi modeli se še najbolje obnese pri navadnem besedilu, slabše pa pri barvnem izpisu in izpisu na poseben papir.

Zato pa so se v Brotherju zelo potrudili pri ceni izpisa, ki je res nizka. Pol centa na stran pri črno-belem izpisu je bilo še pred nedavnim nekaj povsem tujega za brizgalne modele, je pa res, da je zaradi tega tiskalnik razmeroma drag, sploh glede na ponujene funkcionalnosti.

Brother MFC-J200W

Cena: 180 EUR.

Cena izpisa: 0,5 centa ČB, 2,5 centa barvno.

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave, povprečna hitrost izpisa.

Brotherjev tiskalnik MFC-J200W je razmeroma kompaktna naprava, v kateri se kljub nizkemu ohišju skriva tudi samodejni podajalnik za optični bralnik (ta zmore do 20 listov). Kot je v Brotherju pogosto, sta vmesnika (USB in faks) tudi tu skrita v notranjost naprave, kabla pri tem napeljemo po kanalu. Na sprednji strani je majhen enovrstični črno-beli zaslon, na nadzorni plošči ob njem pa kar nekaj funkcijskih tipk (med njimi tudi številčnica za faks). V napravo je vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik.

Spodaj je kaseta za papir, vanjo lahko pospravimo do sto listov, nad njo je iztegljivi pladenj za petdeset listov. Naprava nima bralnika pomnilniških kartic, prav tako ne omogoča samodejnega tiska na obe strani.

Tiskalnik ni ravno med hitrejšimi, prej nasprotno – v naših tabelah je pod povprečjem. Ponuja pa res nizek strošek izpisa, saj velja črno-bela stran le pol centa, barvna pa poltretji cent. To je na žalost povezano z nekoliko višjo ceno, tiskalnik namreč stane 180 evrov.

Zlati Monitor

Podeljevanje zlatih Monitorjev večopravilnim brizgalnim tiskalnikom je težje kot nekoč, saj so naprave vse po vrsti dobre, razlike med njimi pa vedno manjše. Kljub temu se po posameznih merilih nekatere odrežejo bolje od drugih, tokrat najbolj priporočljiv pa je Brotherjev model MFC-J200. Res ni med najcenejšimi, a ponuja res nizko ceno izpisa. Obsega vse pomembnejše funkcije, med drugim ima tudi podajalnik za papir in faks.

Kot rečeno, so razlike razmeroma majhne, ponudba pa kar velika, preveriti velja tudi cene nekoliko starejših modelov. Dobra izbira ostaja HPjev model Deskjet 5525, ki smo ga prvič preizkusili pred dvema letoma, a je še vedno naprodaj, v tem času se je tudi nekoliko pocenil. V naših spletnih prodajalnah stane približno 125 evrov; cena izpisa je resda višja kot pri Brotherjevem modelu, a to se zdi nekaterim uporabnikom manj pomembno od cene naprave.

Brother MFC-J6920DW

Cena: 351 EUR.

Cena izpisa: 1 cent ČB, 4 cente barvno.

✓    Cena izpisa, tisk do A3.

✗    Cena naprave.

Brotherjev tiskalnik MFC-J6920DW je eden večjih brizgalnih tiskalnikov, tako na tem preizkusu kot tudi v naših tabelah. Brizgalniki so na splošno razmeroma kompaktne naprave, model MFC-J6920DW pa je nekoliko poseben v tem, da zmore tiskati tudi do velikosti A3. Pri tej velikosti lahko tudi optično beremo in kopiramo. Kljub temu lahko rečemo, da sam tiskalnik ni prevelik, vsekakor je manjši od primerljivih laserskih modelov.

Na zgornji strani je samodejni podajalnik za 35 listov, pod njim pa barvni zaslon LCD, občutljiv za dotik. Zaslon je med večjimi, po diagonali meri 3,7 palca. Na spodnji strani sta dva predala za 250 listov, z njima lahko enostavno ločimo liste A3 in A4. Poleg brezžičnega omrežnega vmesnika sta na voljo še USB in ethernet.

Po hitrosti gre za enega najhitrejših brizgalnih modelov, kar jih imamo trenutno v tabeli. Hiter je tudi pri uporabi samodejnega podajalnika oziroma pri kopiranju. Je pa kakovost (predvsem fotografij) nekoliko pod povprečjem, čeprav so razlike tu zelo majhne. Cena izpisa je zelo dobra, a je to seveda eden dražjih brizgalnih tiskalnikov.

Canon Pixma MG2950

Cena: 69 EUR.

Cena izpisa: 8,5 centov ČB, 33 centov barvno.

✓    Cena naprave, podpora oblačnim storitvam (glede na ceno naprave).

✗    Cena izpisa, ni možno tiskanje na svetleči papir pri velikosti A4.

Canonov novi tiskalnik Pixma MG2950 predstavlja vstopni rang med večopravilnimi brizgalnimi napravami te znamke. Preizkušeni tiskalnik, ki je slogovno odet v belo plastiko, je med manjšimi na preizkusu, čeprav moramo med uporabo razširiti odlagalni pladenj na sprednji in podajalni pladenj na zadnji strani.

Tiskalnik je zelo preprost, kot eden redkih nima nobenega zaslona, le nekaj funkcijskih tipk in lučk. Kljub temu je vanj vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik, za priklop na računalnik pa bomo uporabili vmesnik USB. Tiskalnik ne omogoča samodejnega tiska na obe strani, prav tako ne tiskanja povsem do robov. Razočarani smo bili tudi nad tem, da lahko v gonilniku za tisk na svetleči papir izberemo le manjše velikosti (torej 10 × 15), ne pa tudi velikosti A4.

Tiskalnik po pričakovanjih ni med najhitrejšimi, po naših preizkusih ni dosegel niti nazivnih osem strani pri črno-belem in štiri strani pri barvnem tisku. Je pa res, da je za ciljne uporabnike hitrost manj pomembna, tak tiskalnik bo večinoma tiskal le po nekaj strani naenkrat. Pri tem je ključnega pomena predvsem nizka cena, to ta model zlahka doseže, stane namreč 69 evrov.. Zato mu lahko tudi oprostimo razmeroma visoko ceno izpisa.

Canon Pixma MG6650

Cena: 137 EUR.

Cena izpisa: 4 cente ČB, 11 centov barvno.

✓    Cena izpisa, opremljenost.

✗    Cena naprave, ni samodejnega podajalnika za optični bralnik.

Naslednji Canonov model, Pixma MG6650, že sega občutno višje na cenovni oziroma zmogljivostni lestvici. Je nekoliko večji, tokrat sta tako podajalni kot odlagalni pladenj spredaj, takoj drug nad drugim. Podajalni pladenj je razmeroma nizek, nanj lahko odložimo do sto listov.

Na sprednji strani se bohoti barvni zaslon, občutljiv za dotik, po diagonali meri tri palce. Na nekaterih napravah so sicer že večji taki zasloni, ta je (skupaj z nekaj funkcijskimi tipkami) dovolj velik za  osnovne potrebe. Zanimivo, da ima tiskalnik poleg vedno bolj obveznega vmesnika WiFi tudi vmesnik NFC, s katerim pospešimo povezovanje med njim in mobilnimi napravami. Na sprednjem levem vogalu je tudi bralnik pomnilniških kartic, z njim se lahko brezžično povežejo tudi nekateri fotoaparati (po standardu PictBridge).

Tiskalnik je že solidno hiter, čeprav ne doseže obljubljenih deset strani pri barvnem in petnajst strani pri črno-belem tisku. Po naših meritvah je bliže desetim stranem pri črno-belem izpisu in kako stran manj pri barvnem, to je že malenkost nad povprečjem. Omogoča tiskanje povsem do roba, vgrajena je tudi enota za tisk na obe strani, žal pa ni samodejnega podajalnika za optični bralnik.

Canon Pixma MG7550

Cena: 200 EUR.

Cena izpisa: 4 cente ČB, 11 centov barvno.

✓    Cena izpisa, opremljenost.

✗    Cena naprave, ni samodejnega podajalnika za optični bralnik.

Tokrat najzmogljivejši Canonov tiskalnik na preizkusu je model Pixma MG7550. Navzven je zelo podoben modelu MG6650, tudi po tehničnih specifikacijah. Spredaj je barvni zaslon, občutljiv za dotik. Malenkost je večji od zaslona na prej omenjenem MG6650 (tu meri 3,5 palca).

Ta model ima dve kaseti za papir, na spodnjo gre 125 listov, zgornja pa je namenjena posebnemu  papirju in sprejme do 20 listov, podpira pa velikosti do 13 × 18 cm. Tudi tu niso dodali samodejnega podajalnika za optični bralnik, je pa vgrajena enota za samodejno tiskanje na obe strani. Seveda lahko tiskamo povsem do roba. Za priklop ima poleg vmesnika USB tudi klasični omrežni vmesnik, vmesnik WiFi in brezžični NFC za hitrejšo povezavo do mobilnih naprav. Spredaj je tudi bralnik pomnilniških kartic.

Nazivna hitrost je enaka kot pri MG6650, torej petnajst strani na minuto pri črno-belem in deset strani pri barvnem izpisu. Izmerjene hitrosti so resda nekoliko nižje, približno primerljive s prej omenjenim cenejšim modelom, oba sta nekoliko nad povprečjem. Cena izpisa je solidna, ne gre sicer za najcenejši izpis, a je glede na ceno naprave razumen.

Epson L355

Cena: 243 EUR.

Cena izpisa: 0,2 centa ČB, 0,4 centa barvno.

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave.

Epsonov tiskalnik L355 je model srednjega zmogljivostnega razreda, čeprav je cena morda nekoliko višja. Gre za nizek tiskalnik, ki ima ob desni strani škatlico, v katero so pospravljene posodice za barvilo. To je tudi poglavitna prednost novejših Epsonovih modelov, saj ponujajo resnično ugoden tisk. Ta model ni nobena izjema. Sistem, kjer moramo sicer ročno napolniti omenjene posodice, nam morda res ni najbolj pogodu, a moramo priznati, da ponuja res ugodne stroške (obenem pa se zavedamo, da je kar nekaj uporabnikov tudi doslej počelo kaj podobnega, le z neoriginalnimi kartušami).

Tiskalnik je razmeroma majhen, spredaj ima le nekaj funkcijskih tipk, ne pa tudi zaslona. Zadaj najdemo vmesnik USB, na voljo je tudi brezžični omrežni vmesnik WiFi. Samodejnega podajalnika tu ni, prav tako ne enote za samodejno tiskanje na obe strani. Podajalni pladenj je zadaj, natisnjeno se odloži na pladnju spredaj.

Tiskalnik je po hitrosti nekje v povprečju. Po Epsonovih podatkih naj bi dosegel devet strani na minuto pri črno-belem in pol toliko pri barvnem izpisu, po naših meritvah so hitrosti še nekoliko nižje. Kot rečeno, je poglavitna prednost nizek strošek vzdrževanja, slabost pa višja cena naprave.

Epson L550

Cena: 275 EUR.

Cena izpisa: 0,2 centa ČB, 0,4 centa barvno.

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave.

Drugi Epsonov model je L550, namenjen bolj poslovnim uporabnikom oziroma majhnim pisarnam. Zgoraj ima samodejni podajalnik, podajalnik za prazne liste je zadaj. Pri tiskalniku tega cenovnega razreda bi sicer pričakovali kaseto za papir, čeprav podajalnik zdrži sto listov, kar je še kar sprejemljivo.

Na žalost manjka tudi enota za tisk na obe strani, so se pa bolj potrudili pri vmesnikih. Poleg navadnega USB je na voljo tudi omrežni vmesnik, brezžični omrežni vmesnik in še faks. Tiskalnik tudi ne zna tiskati povsem do roba, čeprav je pri pisarniških modelih to morda nekoliko manj pomembno. Hitrost je nekje v zlati sredini, nadpovprečno dobro se obnese le pri najvišji hitrosti (draft).

Največja odlika tiskalnika je seveda zelo nizka cena izpisa. Tako kot v večini novih Epsonovih modelov so tudi tu v rabi stekleničke, ki jih pred prvo rabo pretočimo v namenske posodice ob strani tiskalnika. Prvič bomo morali počakati približno petnajst minut, da tiskalnik potegne črnilo do tiskalne glave. Cena izpisa je primerljiva s ceno pri dragih laserskih modelih.

Epson WorkForce WF-7525

Cena: 374 EUR.

Cena izpisa: 2,6 centa ČB, 7,9 centov barvno.

✓    Tisk do A3.

✗    Cena naprave.

Epsonov WorkForce WF-7525 je nekoliko starejša naprava, a je še naprodaj. Ob Brotherjevem modelu MFC-J6920DW je ena redkih večopravilnih brizgalnih naprav, ki se spozna tudi na tisk na papir A3. Namenjena je predvsem pisarnam, saj gre za funkcijsko razmeroma dobro opremljen model.

Na vrhu je samodejni podajalnik za optično branje in faks, podajalnik podpira velikosti le do A4 (sam bralnik sicer podpira tudi A3). Spredaj je manjši zaslon stanja (ki ni občutljiv za dotik), okoli njega je kar nekaj funkcijskih tipk. Vgradili so tudi enoto za samodejno tiskanje na obe strani. Med vmesniki najdemo tako brezžični kot žični omrežni vmesnik, poleg obveznega USBja, na sprednji strani je tudi bralnik pomnilniških kartic.

Gre za enega hitrejših brizgalnih tiskalnikov, namerili smo približno deset strani na minuto pri črno-belem izpisu (in nekaj strani manj pri barvnem). Cena naprave je glede na ponujeno (predvsem tisk na A3) razumna (čeprav je omenjeni Brother malo cenejši), cena izpisa pa ne tako nizka kot pri novejših Epsonovih modelih.

HP Deskjet 4645

Cena: 113 EUR.

Cena izpisa: 3 cente ČB, 12 centov barvno.

✓    Cena izpisa, cena naprave.

✗    Hitrost izpisa prve strani.

HPjev Deskjet se po ceni uvršča nekako na sredino lestvice, glede na najcenejše modele pa prinaša kar nekaj funkcionalnosti. Poleg vseh standardnih funkcij (torej tiskanje, optično branje in kopiranje) prinaša tudi faks, zanj je spredaj tudi tipkovnica. Gre za razmeroma kompaktno napravo, ki ima na zgornji strani tudi samodejni podajalnik za optični bralnik, nanj lahko položimo do 35 listov.

Tiskalnik ima na strani majhen (po diagonali meri dobra dva palca) črno-beli zaslon, ki ni občutljiv za dotik, za upravljanje z menuji je na voljo nekaj funkcijskih tipk. Pladenj za papir zadrži do sto listov, na odlagalnem pladnju se lahko nabere do trideset listov. V tiskalnik je vgrajena enota za samodejni  tisk na obe strani, tiskati zna tudi povsem do roba. Tako kot pri drugih je tudi tu na voljo brezžična povezava (poleg navadnega vmesnika USB), ni pa bralnika pomnilniških kartic.

Po hitrosti je to eden počasnejših tiskalnikov v naših tabelah. Nazivna hitrost je devet strani na minuto pri črno-belem in pet strani pri barvnem izpisu, po preizkusu je še nekoliko počasnejših. Zelo počasen je predvsem pri izpisu prve strani, kjer smo čakali skoraj dvajset sekund. Je pa zato cena izpisa solidna, glede na ponujeno je tudi cena naprave razmeroma ugodna.

HP Officejet Pro 6830

Cena: 171 EUR.

Cena izpisa: 3 cente ČB, 8 centov barvno.

✓    Cena izpisa, opremljenost.

✗    Cena naprave.

HPjeva serija Officejet predstavlja tiskalnike, ki že merijo bolj na pisarne kot na domače uporabnike, ti modeli imajo tudi faks. Model Officejet Pro 6830 je dobro opremljen, tudi razmeroma velik. K temu prispevata tako samodejni podajalnik za optični bralnik (in faks) za 35 listov kot tudi razmeroma velik (vsaj za brizgalne tiskalnike) predal, v katerega pospravimo do 225 listov.

Upravljanje olajša barvni zaslon, občutljiv za dotik, ki pa bi lahko bil nekoliko večji, po diagonali namreč meri 2,65 palca. Tiskalnik podpira vse možne brezžične standarde oziroma oblačne storitve, na voljo sta tudi dva vmesnika USB (eden deluje kot gostitelj, torej za tisk s ključev USB) in navaden omrežni vmesnik.

Tiskalnik je po hitrosti še kar hiter, vsaj kar zadeva tisk na navaden papir, je pa nekoliko počasnejši pri uporabi svetlečega, fotografskega papirja. Dovolj hitro natisne tudi prvo stran, nanjo smo čakali dvanajst sekund. Cena izpisa je dovolj nizka, je pa zato cena naprave razmeroma visoka.

HP Officejet Pro 8620

Cena: 258 EUR.

Cena izpisa: 1 cent ČB, 7 centov barvno.

✓     Cena izpisa, opremljenost.

✗    Cena naprave.

HPjev Officejet Pro 8620 je dokaj velik tiskalnik, z njim želijo konkurirati manjšim barvnim laserskim modelom. Na to nakazuje tudi največja priporočena zmogljivost na mesec, ki je s 30.000 stranmi za brizgalni model res velika.

Naprava ima spredaj razmeroma velik barvni zaslon, občutljiv za dotik. V HPju so tiskalnik dobro založili z vmesniki, poleg navadnega USBja je spredaj še USB za priklop naprav (USB diskov in podobno), zadaj navaden omrežni vmesnik, očem skrita pa sta brezžična vmesnika WiFi in NFC. Zadaj sta tudi dva vmesnika za faks. Spodaj je razmeroma velik predal za papir (vanj lahko pospravimo do 250 listov), omislimo si lahko tudi dodatni predal.

Tiskalnik je med hitrejšimi, dobro se obnese na vseh preizkusih, tudi pri rabi svetlečega papirja. Tudi cena izpisa je med boljšimi, sploh pri črno-belem izpisu. Sodi pa med dražje brizgalne modele v naši trenutni tabeli.

Tabela z rezultati [PDF]

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji