Objavljeno: 28.2.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2017

Brezžična nadgradnja

Synology je lani presenetil z lastnim brezžičnim usmerjevalnikom. Vse kaže, da bodo v tem segmentu vztrajali, saj je na voljo že njegova nadgradnja.

Synology je razmeroma mlado podjetje, vsaj v primerjavi z večino nam znanih podjetij, ki se ukvarjajo s strojno opremo. Gre za podjetje s Tajvana, ki je svoj prvi izdelek, majhen omrežni strežnik (NAS), imenovan DiskStation DS-101, izdalo leta 2004. Še vedno se ukvarjajo predvsem s strežniki NAS, tudi na naših preizkusih so se doslej vedno dobro izkazali.

Lani pa so predstavili nov izdelek, brezžični usmerjevalnik RT-1900AC. Šlo je za usmerjevalnik srednjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, ki se je vsaj po funkcijah že meril z dražjimi modeli drugih podjetij. Novi RT-2600ac je tako po zmogljivostih kot po ceni postavljen še stopničko više.

Najprej opazimo, da je usmerjevalnik nekoliko večji od manjšega brata in da ima štiri antene (namesto treh). Te antene lahko po želji tudi zamenjamo z večjimi (ali dodamo podaljševalni kabel). Model RT-1900AC se je namreč pohvalil s 3×3 MIMO, novi RT-2600AC pa s 4×4 MIMO. Gre za tehnologijo Multiple Input Multiple Output, kjer lahko določena naprava z usmerjevalnikom vzpostavi več vzporednih povezav.

V praksi se sicer hitrosti pri eni napravi s to tehnologijo ne spremenijo, saj ima večina prenosnikov vgrajeni dve ali največ tri antene (telefoni imajo le eno anteno). Za namizne računalnike se ta hip že dobi nekaj kartic s štirimi antenami, ki podpirajo MIMO 4×4, a so razmeroma drage (okoli sto evrov) in zaradi omenjenih anten zelo vpadljive (praviloma dobimo podaljševalne kable in stojalo, da lahko antene postavimo ob ali nad računalnik).

Synology sicer veliko stavi na svoj odličen uporabniški vme­snik, imenovan SRM.

Na našem preizkusu se je usmerjevalnik sicer dobro izkazal, pri preizkusu v neposredni bližini smo namerili 441 Mb/s (pri predhodniku 339 Mb/s) pri uporabi 5 GHz omrežja (uporabili smo seveda standard 802.11ac) ter 97 Mb/s pri uporabi omrežja pri 2,4 GHz (enako kot pri sorodnem RT-1900AC). Soliden je tudi domet, ki je primerljiv z drugimi usmerjevalniki te zmogljivostne skupine. Tudi stabilnost delovanja pri večjemu številu povezav je odlična.

Synology sicer veliko stavi na svoj odličen uporabniški vmesnik, imenovan SRM (Synology Router Manager). Gre za vmesnik, ki na videz spominja na njihov DSM, znan iz naprav NAS (DiskStation Manager). Na voljo je res zelo veliko nastavitev in funkcij, namestimo si lahko tudi dodatne aplikacije. Teh je sicer občutno manj kot pri DSM, sta pa na voljo tudi Download Station in Media Server, oba znana iz omrežnih strežnikov. Prvi skrbi za prenos datotek Torrent, drugi pa za deljenje večpredstavnih vsebin v omrežju.

Seveda bomo za uporabo slednjih potrebovali tudi kak pogon za podatke. RT-2600AC tako ponuja dva vmesnika USB (enega 2.0 in enega 3.0) in bralnik pomnilniških kartic SD (to je imel tudi RT-1900AC). Zadaj najdemo še pet omrežnih stikal, prvo je namenjeno priklopu v splet, naslednja štiri pa so priklop računalnikov in drugih naprav v omrežje. Zanimivo, da lahko prvega izmed teh štirih vmesnikov uporabimo tudi za dodatni priklop v splet (torej WAN). Usmerjevalnik podpira tudi samodejni prehod iz enega na drugega v primeru, da prvi odpove.

Synologyjev RT-2600AC predstavlja lepo nadgradnjo že tako solidnega RT-1900AC. Edina resna pomanjkljivost je razmeroma visoka cena usmerjevalnika.

Synology RT-2600AC

Brezžični usmerjevalnik

Izdeluje: www.synology.com

Prodaja: www.xenon-forte.si

Cena: 291 EUR.

Za: Hitrosti, domet, uporabniški vmesnik, veliko funkcionalnosti.

Proti: Cena.

Uporabniški vmesnik SRM je res pregleden in prijazen do uporabnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji