Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Tomaž Dvojmoč | Monitor September 2013 | Teme: oblak

Bodo diski romali na odpad?

Ponudnikov različnih oblik shramb podatkov v oblaku je kot listja in trave, zato se novi trudijo iskati pristope, ki bi jih razlikovali od drugih. Pri Bitcasi so ubrali svež pristop, ki jim omogoča drugačno oglaševalsko retoriko, podprto s patentirano tehnologijo. To jim je konec leta 2011 prineslo zmago na enem od tekmovanj start-up podjetij v ZDA in s tem 8,5 milijona dolarjev zagonskega kapitala. Po več kot enoletnem preizkusnem obdobju so v začetku letošnjega leta storitev javno ponudili v ZDA, sredi poletja pa tudi v Evropi.

Dostop do zgodovine omogoča povrnitev pomotoma izbrisanih datotek

Dostop do zgodovine omogoča povrnitev pomotoma izbrisanih datotek

Osnovna zamisel Bitcase je za uporabnika čim bolj enostavno in brezskrbno ponuditi neomejen prostor za podatke ter obenem zagotavljati njihovo zaupnost in dostopnost od koderkoli z vseh naprav. Uporabnik se lahko dejansko odpove krajevnim kopijam podatkov in vse prestavi v oblak. S tem je razbremenjen upravljanja (prenašanje med napravami, izdelava varnostnih kopij, deljenje z drugimi ipd.), razreši se problem prostora za shranjevanje v mobilnih napravah, ni strahu, da bi zmanjkalo prostora ali da bi odpovedal disk. Ostane le strah, da bo Bitcasa (z našimi podatki) nekoč ugasnila.

Izvedba je zelo solidna. Odjemalski programi so na voljo za Windows (tudi RT), MacOS, iOS in Android. Med namestitvijo ustvarimo uporabniški račun, če ga še nimamo. Uporabimo lahko tudi stari račun na Facebooku ali Twitterju, a to ni najbolj samozaščitno. Po namestitvi dobimo v krajevnem računalniku nov navidezni pogon. Ker operacijski sistem pač ne zna oblikovati pogona neomejene velikosti, je ta v Windows 7 velik 8 EB ;-) (1 eksabyte = 1 milijon terabytov). Vse datoteke, ki jih shranimo na ta novi pogon, se samodejno prenesejo v Bitcasine podatkovne centre, krajevni disk pa se uporablja samo kot vmesni pomnilnik. Podprto je tudi zrcaljenje vsebine izbranih krajevnih map ali kar celih diskov, pri čemer krajevna kopija ostane nedotaknjena.

Bitcasin spletni vmesnik

Bitcasin spletni vmesnik

Dobro je podprto tudi delo iz spletnega brskalnika. Poleg upravljanja shranjenih datotek je mogoče hkrati nalagati več datotek (na pa tudi celih map), neposreden ogled fotografij ter predvajanje glasbe in videoposnetkov, deljenje vsebine prek tvorjenja spletnih povezav, iskanje po shrambi in dostop do zgodovine različic, s čimer lahko obnovimo pomotoma izbrisane datoteke. Dodatek za Googlov brskalnik Chrome omogoča prenos datotek z Interneta neposredno v shrambo na Bitcasi.

Mobilne aplikacije Bitcase so prilagojene za telefone in tablice, omogočajo pa dostop do vseh podatkov v naši shrambi. Glasbo in videoposnetke lahko pretočno predvajamo neposredno prek omrežja. Vsebine, ki jih označimo kot priljubljene, se shranijo tudi krajevno na napravi in so tako na voljo tudi brez povezave. Prav tako lahko nalagamo poljubne podatke z naprave, samodejno sinhroniziramo fotografije in videoposnetke ter tvorimo povezave za deljenje datotek. V nekaterih podrobnostih se aplikacijam pozna, da gre za prve različice. Deluje pa tudi živahna spletna skupnost, v kateri aktivno sodelujejo predstavniki Bitcase in kjer lahko uporabniki predlagajo izboljšave ter spremljajo njihov status.

Bitcasin navidezni pogon

Bitcasin navidezni pogon

Zamisel je po drugi strani nekoliko kontroverzna, saj se postavlja vprašanje, koliko neomejenih uporabniških shramb jim bo v Bitcasi uspelo spraviti v svoje podatkovne centre, kako se bodo ti kosali s strežbo množici uporabnikov, ki bodo dostopali do svojih podatkov, kakšna je zaupnost podatkov ipd. Pri tem si Bitcasa pomaga s tehnologijo, saj so v odjemalske programe vgradili prilagajanje uporabnikovim navadam, inteligentno uporabo predpomnilnika in posebno konvergenčno metodo šifriranja podatkov, še preden se ti prenesejo v shrambo. To šifriranje zagotavlja določeno stopnjo zaupnosti, obenem pa omogoča zaznavanje in upoštevanje duplikatov (deduplikacija), kar ima blagodejne učinke pri prenosu in shranjevanju podatkov.

Čas bo pokazal, koliko bodo domači uporabniki, ki se zdijo ciljna publika, posvojili Bitcasino zamisel in zaupali svoje podatke njim, ter kako bodo pri Bitcasi z zmogljivostmi sposobni slediti povpraševanju. Vse skupaj lahko privede do globalnega shranjevalnega omrežja, naprej pa je pot prepuščena domišljiji. Ali si lahko predstavljate svet brez ključkov USB, pomnilniških kartic in zunanjih diskov? Pri Bitcasi si lahko. Če pa kljub vabljivi neomejenosti nimamo takih potreb po shranjevanju podatkov v oblak in se zadovoljimo z npr. 100 GB, so na voljo tudi cenejše in bolj preizkušene alternative.

Konvergenčno šifriranje in deduplikacija

V shranjevalnih sistemih se deduplikacija pogosto uporablja, ker omogoča znaten prihranek pri potrebnem prostoru za shranjevanje, tako da ti prepoznavajo duplikate in shranijo samo eno kopijo podatkov ter si označijo, kje vse se pojavlja. Če npr. več uporabnikov želi shraniti isto pesem, se ta shrani le enkrat, v katalogih uporabnikov pa je samo dovoljen dostop do nje.

Bitcasin neomejeni pogon je velik 8 EB

Bitcasin neomejeni pogon je velik 8 EB

Zahteva po zaupnosti si z deduplikacijo nekako nasprotuje, saj si navadno vsak uporabnik šifrira vsebino s svojim zasebnim ključem, ki je dostopen samo njemu. Tako tudi enake datoteke zaradi različnih zasebnih ključev po šifriranju postanejo različne. Konvergenčna metoda šifriranja to odpravlja tako, da ključ za šifriranje izvede iz podatkov samih. S tem imajo enaki podatki enak digitalni podpis in ugotavljanje duplikatov postane s primerjavo podpisov trivialno. Digitalni podpis je narejen z enosmerno (neobrnljivo) zgoščevalno funkcijo in iz njega podatkov ni mogoče restavrirati. Konvergenčno šifriranje ima nekaj svojstvenih ranljivosti (nekdo z izvirnikom podatkov (npr. nosilec avtorskih pravic) in z dostopom do šifriranih podatkov, lahko ugotovi, kdo vse ima kopijo; če imamo del podatkov, imamo tudi del ključa, kar olajša ugotavljanje celega ključa; z analizo omrežnega prometa je mogoče ugotoviti, kateri uporabniki imajo iste podatke (npr. delajo na istih projektih), ipd.), vendar se zdi skupaj z anonimizacijo dovolj dobro za osebno rabo.

Bitcasa

Neomejena shramba v oblaku.

Kje: www.bitcasa.com

Cena: 10 GB brezplačno, neomejeno za 8 €/mesec (79 €/leto)

✓    Inovativen pristop, dobra izvedba, razmerje razpoložljivi prostor/cena.

✗    Za popoln izkoristek potrebujemo stalno in zmogljivo podatkovno povezavo, ni prave sinhronizacije map med različnimi napravami, odjemalca za Linux še ni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 20.11.2013 | 10:06

No, pri Bitcasi so včeraj "malenkost" spremenili filozofijo, glede plačil. Namesto 99$/leto za neomejen prostor, so ceno dvignili na 999$/leto. Sicer zdajšnje stranke ostajajo na enaki plačilni shemi, kot do sedaj. Ampak če bojo pa sedanje stranke v prihodnosti želele uporabljati Linux client, ki ga sedaj še ni na voljo, bodo pa morale presedlati na nov plačilni plan. Še kr sucks. http://blog.bitcasa.com/2013/11/19/our-new-pricing-and-the-evolution-of-bitcasa/

Matjaž Klančar | 20.11.2013 | 10:18

Če prav razumem, je zmanjkalo "zagonskega kapitala"? ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji