Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor December 2017

Blackberry KEYone

Blackberry je pri marsikaterem uporabniku zgolj še oddaljen spomin in primer, kako globoko lahko pade nekoč vodilno podjetje, ki je praktično izumilo pametni telefon. A sodelovanje s kitajskim podjetjem TCL vendarle prinaša nove naprave, ki se trudijo zapolniti niše na področju mobilne telefonije.

Kanadski Blackberry, ki se sedaj posveča zgolj še programskemu delu, in kitajski TCL (znan kot izdelovalec naprav za različna podjetja) nadaljujeta niz naprav v skladu s pričakovanji. Tako strojna kot programska oprema nakazujeta usmerjenost v okolja korporacij, kjer je prednostni seznam zahtev nekoliko drugačen od naših vsakdanjih potreb. Predvsem je v ospredju varnost v vseh pogledih, tako varnost na sami napravi kot zmožnosti uporabe aplikacij in naprave znotraj posameznih okolij.

Blackberry KEYone je pravzaprav nekakšen naslednik naprave, imenovane Priv iz leta 2015. Velika fizična tipkovnica je dandanašnji prava redkost na trgu mobilnih naprav, predvsem med napravami višjega cenovnega razreda. Samsung, Apple in drugi so nas počasi navadili na zaslone, ki se raztezajo od roba do roba, in vedno tanjše naprave. KEYone se zdi popolno nasprotje. Ohišje je na prvi pogled sicer podobne velikosti kot, denimo, Samsungov S8, a hitro opazimo skoraj dvakrat večjo debelino in občutno večjo maso.

Na prednji strani je 4,5-palčni zaslon (presenetljive) ločljivost 1620 x 1080 pik, ki se lahko pohvali z intenzivnimi barvami, trdnim Gorilla steklom in dobro svetilnostjo tudi ob močni zunanji svetlobi. Veliko pik na majhni površini pomeni kar 433 pik na palec, a hkrati ne moremo mimo njegovega ne ravno standardnega razmerja 3 : 2. Danes se ob običajni rabi naprave nekoč precej tipično razmerje zaslona zdi nenaravno. Ob gledanju video posnetkov je, denimo, skoraj polovica zaslona neizkoriščena.

Omejena višina zaslona gre seveda na rovaš mehanske tipkovnice, ki je pod njim, ter vrstice s tremi uporovnimi tipkami. Omenjena tipkovnica je vsekakor eden najboljših delov te naprave. Ima 35 tipk, v preslednici pa bomo našli elegantno vgrajeno tipalo za branje prstnih odtisov. Morda še malo večje presenečenje je to, da je celotna površina tipkovnice obenem tudi odzivna na drsenje s prsti, in se torej obnaša kot nekakšna drsna ploščica. Tako lahko drsimo po vsebini, ne da bi se dotikali zaslona, kar se izkaže za uporabno predvsem pri branju, saj si s prsti ne oviramo pogleda.

Na zgornjem robu je prednja kamera ločljivosti 8 milijonov pik, ki pa se v nasprotju s tisto 12-milijonsko na zadnji ne more pohvaliti s kakovostjo zajema slik. Prav tako nas zna razočarati jakost in kakovost zvoka iz zvočnikov na spodnji strani. V glasnem okolju bomo namreč kaj hitro prikrajšani za razločne glasove.

Že omenjena kamera na zadnji strani ima ob sebi dvojno bliskavico, po značilnostih se enači s kamero v Googlovem telefonu Pixel. Ohišje je izredno trdne in dobre izdelave, nedrseča zadnja stran daje, kljub nezanemarljivi teži naprave, občutek trdnega oprijema. Stranski gumbi za odklep, spreminjanje jakosti zvoka ter večnamenski prilagodljiv gumb so nameščeni na primernih mestih in enostavni za uporabo. Za fizično povezavo z zunanjim svetom skrbi vmesnik USB Tip-C, ki se uveljavlja kot standard v mobilnih telefonih.

V notranjosti bije Snapdragon 625, ki ne sodi med najzmogljivejše procesorje na trgu, a povsem zadovoljivo opravi svoje delo, pri tem mu pomaga 3 GB pomnilnika. Vgrajenih 32 GB prostora je moč razširiti z microSD kartico. Na tem mestu omenimo, da je Blackberry že predstavil tudi nekoliko dražji KEYone Black Edition, ki prinaša 4 GB pomnilnika in 64 GB prostora.

Operacijski sistem je seveda Android (na preizkušeni napravi v različici 7.1.1), ki ga je Blackberry nadgradil s svojo programsko opremo. Blackberryjevi dodatki so usmerjeni predvsem v varnost (denimo preverjanje nedotaknjenosti posameznih strojnih komponent, varnostni napotki in izračuni ocene tveganj). Medtem ko so varnostni popravki operacijskega sistema, kljub modifikacijam s strani Kanadčanov, na voljo zgolj en dan po izidu s strani Googla, je z nadgradnjo na najnovejšo različico Androida seveda drugače. Po zadnjih obvestilih bo v začetku leta 2018 vendarle na voljo tudi nadgradnja operacijskega sistema na različico 8 (Oreo).

Pred nekaj meseci smo preizkušali nekoliko bolj povprečno napravo Blackberry DTEK50, pri kateri smo še posebej izpostavili slabo baterijo. Tokrat smo nad delovanjem baterije enostavno navdušeni. Ob resni rabi brez težav zdrži kar dva delovna dneva, to je vsaj enkrat več od paradnih konjev Appla in Samsunga.

Od daleč se tako Blackberry KEYone zdi precej soliden telefon, ki s ceno (699 evrov) ne odstopa od primerljivo zmogljivih naprav na trgu. A zastavlja se vprašanje, komu je namenjen. Zaradi omenjenega »čudnega« zaslona je vsekakor precej nepraktičen za uživanje ob gledanju video posnetkov ali igranju igric. Za resno poslovno okolje pa svojo nalogo opravlja odlično. Hitrost tipkanja in drastično zmanjšano število napak omogočata učinkovitejše negovorno komuniciranje, vzdržljiva baterija in primerno dobra odzivnost pa ne ovirata naših navad. Zna torej postati naprava, ki jo začnemo uporabljati ob začetku delovnega dne in bolj kot ne odložimo, ko se konča.

Blackberry KEYone

Operacijski sistem: Android 7.1.1

Izdeluje: www.blackberry.com.

Prodaja: www.emonagram.si.

Cena: 700 EUR.

Za: Osredotočenost na varnost, tipkovnica, baterija.

Proti: Teža, razmerje zaslona, slabi zvočniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji