Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2014

Bitna elektrika

Fritzove naprave za domača omrežja so nas doslej vedno prijetno presenetile, saj je to podjetje vedno dostavilo izdelke, ki so svoje delo opravljali dobro. Začeli so z brezžičnimi usmerjevalniki, zdaj pa so na voljo tudi vmesniki za povezovanje prek električnega omrežja.

Tako kot pri vsej opremi za postavljanje domačega omrežja se je tudi pri vmesnikih za povezovanje prek električnega omrežja (t. i. »Powerline«) treba pomuditi pri marketinških številkah na embalaži. Komplet dveh vmesnikov 530E dobimo v škatli, katere prednja stranica obljublja hitrosti do 500 Mb/s, a šele na zadnji strani embalaže izvemo, da je vhod na vmesniku omejen na 100 Mb/s. Hitrost je sicer tudi nižja od boljših brezžičnih usmerjevalnikov, a vmesnikov »powerline« razdalja ne moti toliko kot brezžične povezave in so v tem pogledu zanesljivejši.

Med dvema vmesnikoma 530E smo tudi preverili hitrost prenosa, ki se je seveda zaletaval v mejo 100 Mb/s, a je bila povezava pričakovano zelo stabilna.

Po uspešni sparitvi vmesnikov 530E smo v omrežje dodali še model 546E, ki je zmožen povezavo v splet deliti naprej brezžično. Ta naprava je v prednosti pri hitrosti, saj brezžično omrežje posreduje s hitrostjo 300 Mb/s. Tudi slednja številka je seveda teoretična, a bo računalnik dobil širšo povezavo v splet, če bo v omrežje prek vmesnika 546E priklopljen brezžično, saj ima tudi ta naprava izhod za omrežni kabel s prepustnostjo 100 Mb/s. Ob priklopu vseh vmesnikov nam pomaga Fritzov program, ki grafično pokaže vse sparjene vmesnike in prek katerega lahko napravam posodabljamo programsko opremo. S Fritzi smo bili v splet povezani nekaj dni in razen nižje hitrosti ni bilo težav.   

Fritz Powerline 546E

Omrežni podaljšek z anteno WiFi.

Prodaja: conrad.si.

Cena: 100 EUR.

✓    Preprosta namestitev.

✗    Vhodi za omrežni kabel so le 100 Mb/s.

Fritz Powerline 530E set

Omrežje prek električnega omrežja.

Prodaja: conrad.si.

Cena: 86 EUR.

✓    Preprosta namestitev.

✗    Vhodi za omrežni kabel so le 100 Mb/s.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji