Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor September 2010

Big Mac

Čas revolucije med "pravimi" računalniki očitno še ni nastopil, zato smo vzeli pod drobnogled zgolj rahlo posodobljenega iMaca, nekoč Applovega paradnega konja, a le dokler je bila del imena podjetja še beseda Computer.

Ne glede na to, kako zmogljivi so v zadnjem času postali pametni telefoni, koliko inovacij so prinesli za dotik občutljivi zasloni in kako dobro se prodajajo tablice, njihovo poslanstvo ostaja predvsem uživanje vsebin. Osnovno orodje za ustvarjanje namreč še naprej ostajajo osebni računalniki s klasičnim uporabniškim vmesnikom, miško, tipkovnico in velikim zaslonom. Tega se zaveda tudi Apple, pa čeprav je z iPhonom vrgel s tečajev celoten trg pametnih telefonov, prvi izdelal kakovosten za dotik občutljivi zaslon za telefone in letos sprožil še plaz posnemovalcev na trgu tablic, ki ga je hkrati tudi sam ustvaril.

Zunanjost novega iMaca ostaja nespremenjena, največji del pa pripada zaslonu. Preizkusili smo večji model, z diagonalo zaslona 27 palcev, kar izraženo v standardnih merskih enotah pomeni 68 centimetrov in 58 milimetrov. Ločljivost 2560 × 1440 pik daje približno 10 % večjo delovno površino kot npr. tipičen 15-palčni prenosnik z ločljivostjo 1440 × 900 pik skupaj s 24-palčnim zaslonom ločljivosti 1920 × 1080 pik.

Če se vam je pravkar prižgala žarnica, da bi z iMacom nadomestili svoj prenosnik z zunanjim zaslonom, vam bo verjetno že sredi trenutnega odstavka pregorela. Računalnik brez škatle, tipkovnice in miške namreč tehta skoraj 14 kilogramov, to pa pomeni, da ga je kljub priročnemu dizajnu silno neugodno prenašati. Ko sem sam prestavljal to 5-kratno maso običajnega prenosnika, sem se večkrat vprašal, kako je lahko dneve in tedne in leta podobno težko breme na ramenih nosil Slavko Avsenik. Odgovoriti si še vedno ne znam.

Tako večji kot manjši iMac z diagonalo 21,5 palca imata bleščeč zaslon. Kljub očitnim prednostim to prinese tudi nekaj preglavic, če imamo nasproti zaslona vir svetlobe. Toda očitno so izdelovalci zaslonov to pomanjkljivost vzeli v zakup, saj so modeli brez sijaja skoraj že izginili iz ponudbe. Pri iMacih lahko besedo "skoraj" izpustimo, tako da se lahko uporabniki, ki upajo, da si bodo lahko omislili iMac z nesijajnim zaslonom, obrišejo pod nosom.

Če je zaslon tisti del iMaca, ki ga zaradi epskih razsežnosti najprej opazimo, je ravno nasprotno s centralno procesno enoto. Ne le, da je (jasno) skrita pod pokrovom, temveč je tudi malo verjetno, da bi se kaj dosti ukvarjali z njenim delovanjem. Intelov 4-jedrnik Core i5 s frekvenco 2,8 GHz in 8 MB 3-nivojskega predpomnilnika namreč svoje delo opravlja odlično in lahko vam zagotovimo, da bo v glavnem procesor čakal vas, vi pa njega zelo redko.

Procesor uporablja tehnologijo Turbo Boost, s katero lahko začasno ustavi jedra, ki jih ne potrebuje, delujočemu pa poveča hitrost. Žal med 27-palčnimi modeli edino 2,8-gigaherčni Core i5 ne podpira tehnologije Hyper Threading, ki omogoča ustvarjanje navideznih jeder pri največjih obremenitvah. Kljub temu si iMac s 4 GB pomnilnika DDR 3 (razširljiv do 16 GB) za hitrost zasluži odlično oceno, kar dokazujejo nekatere meritve (Speedmark 6), pri katerih se je odrezal celo bolje od šibkejših različic delovnih postaj Mac Pro.

Tudi velikost priloženega diska je primerno velika, saj bo 1 TB (razširljiv do 2 TB) zadostoval za potrebe večine domačih uporabnikov. Posebnost novega modela pa je, da lahko negibljivi disk (pogon SSD) velikosti 256 GB uporabljamo kot primarni ali sekundarni pogon; torej novi iMaci podpirajo hkratno uporabo trdih in negibljivih diskov. Tudi na področju diskov smo torej še naprej v prehodnem obdobju, saj diski nikakor nočejo prepustiti vodilnega položaja negibljivim, pogonom SSD.

Morda je nekoliko manj revolucionaren razvoj tudi primeren, saj čisto pravilno ne delujejo niti nekatere osnovne zmogljivosti, ki so že dolga leta del vsakdanje rabe računalnikov. Ko sem se ob koncu preizkušanja iMaca namenil v posteljo (zdaj je jasno, kam sem ta križ prenašal), nikakor nisem mogel zaspati, saj 27-palčni zaslon LED sije močneje kot polna luna. Računalnika nisem ugasnil, ker sem dal pred spanjem peči ploščo Plavega orkestra (za lastno uporabo). V upanju, da bom ugasnil le zaslon, sem rahlo pritisnil tipko za prižiganje in ugašanje računalnika. Namesto da bi zaspal jaz, je zdaj zaspal on. In pokvaril mojo ploščo! Kje je zdaj prijaznost do utrujenega uporabnika? Zakaj niso Applovi inženirji v tem primeru mislili namesto mene in preprečili spanje računalniku, medtem ko zapisuje ploščo?

Morda boste rekli, da sem razvajen in od iMaca pričakujem preveč. Morda. Od iMaca. Vsekakor pa od naprav, ki bodo pojedle Big Mace, ne pričakujem, da bi zaspale na koncertu Plavega orkestra.

Apple iMac

Osebni računalnik.

Procesor: Intel Core i5, 2,8 GHz.

Pomnilnik: 4 GB DDR3.

Disk: 1 TB, 7200 obratov na minuto.

Grafična kartica: ATI Radeon HD 5750, 1 GB pomnilnika GDDR5.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: iSytle, www.istyle.si.

Cena: 1862 EUR.

Za: Velik zaslon, hitrost, dizajn.

Proti: Lesketajoč zaslon, miška, zaspi na koncertu Plavega orkestra.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji