Objavljeno: 18.11.2005 17:47 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004

Beyond Contacts 3.003

Osnovni namen, zaradi katerega si uporabniki kupimo ročni računalnik, je jasen - da bi si urejali delovni in prosti čas, se pravi za urejanje koledarja, opravil, kontaktnih oseb in zapiskov (takoj drugo po vrsti je igranje igric, kar dokazujejo seznami najbolj priljubljenih datotek na preizkusnih spletnih dverih, a to je že druga zgodba). Ročni računalniki s PalmOS so dosegli tako priljubljenost prav z vgrajenimi programi za omenjena štiri opravila, saj so hitri, preprosti in učinkoviti. Microsoftu s svojimi približki enostavno ni uspelo doseči njihove uporabnosti (predvsem zaradi še nedavne počasnosti platforme PocketPC). Pa vendar vgrajeni programi za zahtevnejše uporabnike niso dovolj, zato je na trgu vzklilo mnogo dodatkov ali nadomestkov zanje. O njih smo že pisali, tokrat pa smo si ogledali še enega zmogljivega člana te družine - Beyond Contacts podjetja DataViz (ki je sicer znano kot izdelovalec odličnega pisarniškega paketa Documents to go). Namenjen je izključno uporabnikom, ki uporabljajo Microsoftov Outlook.

Ti programi se delijo na tiste, ki za svoje delo uporabljajo kar zbirko podatkov, ki jo sicer uporabljajo vgrajeni programi, in tiste, ki so jim dodane zmogljivosti, ki jih ta zbirka enostavno ne prenese. Slednji imajo svojo zbirko, kar pomeni, da imajo tudi poseben modul za sinhronizacijo (ki se namesti v Hotsync) in z njo v Palmu zasedajo dodaten prostor. To pa v današnjih časih, ko so tudi Palmi s pomnilnikom dovolj dobro opremljeni, ni več težava.

Beyond Contacts sodi med slednje, saj zna prikazovati in med seboj povezovati precej več kot vgrajeni programi. Že v začetku pade v oči lep in pregleden osnovni zaslon, ki nekoliko spominja na tistega, ki ga prikaže Microsoftov Outlook; na njem vidimo današnje koledarske zapiske, aktivne opravke in število neprebranih sporočil. Da, v sklopu Beyond Contacts je tudi program, ki se je nekoč imenoval Inbox to go in omogoča sinhronizacijo elektronske pošte (tudi pripetih pisarniških datotek, če imamo nameščen Documents to go). Žal mu manjka kar nekaj funkcionalnosti, ki smo je vajeni iz velikih računalnikov. Za začetek to, da bi bilo sporočilo moč znova označiti za neprebrano... Tudi sinhronizacijski modul zanj je precej neinteligenten. Kljub temu da smo nastavili, naj nam v Palm prenese le neprebrano pošto, se je program zapodil med naših 22.000 elektronskih sporočil, dokler ga nismo po kaki uri silovitega "bremzanja" našega računalnika prekinili.

Že po prvi sinhronizaciji opazimo, da program sinhronizira celotno drevo v Outlooku. To pomeni, da lahko imamo več koledarjev, imenikov, opravkov ali zapiskov, tako kot jih imamo v velikem računalniku. Program po želji prikaže drevesno strukturo in preklapljanje "listov" je s tem zelo preprosto. Pregled nad dogajanjem je že zaradi lepšega uporabniškega vmesnika precej boljši, delo pa dodatno olajša tudi osnovna povezanost vgrajenih modulov. Tako lahko na koledarski zaznamek "prilepimo" sodelujoče iz imenika (kateregakoli) ali pa na opravke obesimo opozorila. Spremenjen je tudi del za delo z zaznamki, ki omogoča spreminjanje barve zaznamka (tako kakor v Outlooku) in prirejanje kontaktne osebe. Povezanost programov sicer ni niti približno taka, kot jo omogočajo najboljši na tem področju (Datebk 4 in 5), a za večino uporabnikov zadostuje; pa tudi zmede z množico ukazov in ikon zaradi tega ni.

Programu zamerimo pravzaprav le eno - nepodporo visoki ločljivosti, ki jo zmorejo vsi novejši Palmi. V nizki ločljivosti je pri tovrstnih programih enostavno prehitro gneča na zaslonu.

Beyond Contacts 3.003

Kaj: Program, ki nadomesti vgrajene programe za osebno organizacijo.

Velikost: 185 KB (in 162 KB za program za elektronsko pošto).

Izdeluje: Dataviz, www.dataviz.com.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Grafično lepo pregleden. Omogoča sinhronizacijo več koledarjev, imenikov itd. Osnovno povezovanje med programi dobro urejeno.

Proti: Ne podpira visoke ločljivosti, program za elektronsko pošto je preveč omejen.

Stalna opomba: Vse opisane programe najlaže najdete na spletni strani

www.palmgear.com.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji