Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2012

Belina

V Amazonu so očitno ujeli svoj ritem izdelave naprav, saj je leto naokoli in smo zopet priča novi pomladitvi bralnika Kindle. Če se je lani veliko govorilo o zaslonu na dotik, letošnjo glavno funkcionalnost znova razkriva ime naprave. Paperwhite.

Novo tehnologijo osvetljevanja so v Amazonu razvijali cela tri leta, vloženi trud pa je viden na njihovem najnovejšem e-bralniku. Kindle tako zdaj sveti brez napenjanja oči, ki je nujno pri daljšem branju na tablici z zaslonom LCD. Štiri LEDice na dnu naprave svetlobo pošiljajo po ločeni plasti zaslona, ki je pravzaprav sploščen optični kabel, in ta fotone razprši dokaj enakomerno. Nekaj težav ima razprševanje na dnu zaslona, kjer so na naši enoti videti sence, in podobne opazke smo zasledili tudi pri drugih novih lastnikih. Na samo branje sence ne vplivajo, le malce zmotijo popolno belino celotnega zaslona. Moč svetlosti zaslona lahko uravnavamo. To pride prav takrat, ko beremo v temi, saj je najvišja nastavitev malce premočna. Vendar ima moč osvetlitve svojo logiko, saj je v bralniku predvsem zato, da lahko svetilnost uporabljamo tudi na soncu. To početje je sprva nelogično, a ko imate napravo enkrat v rokah in vidite neverjeten kontrast, ki ga zna pričarati zaslon Paperwhite, se stanje razjasni.

Zaslon je doživel še eno izboljšavo. Ta se v praksi kaže kot zaslon, manj vdrt v ohišje, ki je bil v lanskoletni različici Kindle Touch kar nekoliko preveč izrazit. Amazon je takrat za zaznavanje dotika uporabljal nevidno infrardečo mrežo, ki je zahtevala svoj prostor nad zaslonom. Paperwhite pa je deležen tanke plasti za zaznavanje dotika. To je Amazonu omogočilo omenjeno manjšo vdrtost zaslona. Prava vrednost novega zaslona na dotik pa je hitrost zaznavanja dotikov, ki so zdaj omejeni s procesorsko močjo naprave in ozko grlo ni več infrardeče zaznavanje dotika. Zaslon podpira zaznavanje dveh prstov hkrati. To omogoča preprosto tipkanje in ko se enkrat navadimo na čas, ki ga naprava potrebuje za vnos črke, je mogoče na bralniku pisati tudi daljše zaznamke. Če je tipkovnica glede na Touch že velik napredek, fizično tipkovnico modela Kindle Keyboard poseka na vsej črti.

Uporabniški vmesnik novega Kindla je bistveno bolj prijazen

"Pravi" zaslon na dotik in osvetlitev bi morala terjati svoj davek pri porabi energije in posledično zmanjšati dolgoživost baterije. Resnica je seveda drugačna, baterija namreč zdrži približno toliko kot pri starejših modelih. Kvalifikator "približno" na tem mestu uporabljamo zato, ker je natančno merjenje trajanja baterije pri napravah, ki vzdržijo nekaj tednov, nesmiselno, to smo omenili že pri prejšnjih opisih e-bralnikov.

Vse dosedanje izboljšave ne vplivajo na končno ceno naprave, saj so cene praktično enake lanskoletnemu modelu Touch. So pa v Amazonu za dosego tega cilja novemu Kindlu odvzeli nekaj funkcionalnosti. Tako ima Paperwhite namesto 4 GB shrambe le polovico tega prostora, namenjenega za hranjenje knjig. Na samo uporabnost manj prostora ne vpliva, saj lahko knjige hranimo v oblaku in malo je junakov, ki bodo na svojo napravo naložili več kot 1100 knjig, ki jih naprava po Amazonovih besedah lahko hrani.

Drugi korak nazaj pa je odsotnost kakršnekoli zvočne funkcionalnosti, saj ni več izhoda za slušalke in zvočnika. Tako se je poslovila funkcija, ko nam je Kindle v robotskem glasu bral knjigo in na napravo ni več mogoče naložiti avdioknjig/glasbe/podcastov. V Amazonu pravijo, da so s tem nižali stroške izdelave in da je bilo le tako mogoče Paperwhite narediti tako lahek in tanek. Dejanski razlog se verjetno skriva v tem, da je za Amazon bolje, če ljudje za gledanje in zvočno konzumiranje vsebin kupijo katero od tablic družine Fire.

Amazon pa bralnika ni izboljšal le pri njegovi izdelavi, temveč je veliko pozornosti namenil operacijskemu sistemu, ki je zdaj še bolj podoben tistim na tablicah. Šli so tako daleč, da je Paperwhite izgubil edini gumb, ki je bil na pročelju zaslona in na menu zdaj pridemo prek zaslona na dotik. Polja priklica menuja in obračanja strani so na zaslonu razporejena tako kot pri Modelu Touch. Za priklic orodne vrstice se tako dotaknemo vrha zaslona, za obračanje strani nazaj je potreben pritisk na skrajno levo stran zaslona, za premikanje naprej pa vsa druga površina zaslona. Ko smo že pri gumbih in pritiskanju, je treba zopet grajati gumb za vklop in izklop, ki je ostal na dnu naprave in je preveč dovzeten za zmotno pritiskanje.

Kot celota je Paperwhite napredoval v več pogledih in je tako kot vsak najnovejši model Amazonovega ebralnika tista naprava, ki jo lahko brez zadržkov priporočimo. Svetilnost zaslona pa je dejavnik, ki k Paperwhitu lahko pritegne tudi lastnike starejših modelov, saj zdaj zasloni vseh drugih bralnikov (tudi Amazonovih) izpadejo veliko slabše.

Kindle Paperwhite

e-bralnik
Prodaja: Amazon.com.
Cena: 119 USD, 179 USD (različica s 3G). Nas je prek eBaya model WiFi stal natanko 217,19 EUR (169,54 EUR sama naprava + 47,65 DDV in stroški).
Za: Svetilnost, zaslon na dotik.
Proti: Ni več zvočnika in vhoda za slušalke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji