Objavljeno: 26.2.2019 | Avtor: David Vidmar | Monitor Marec 2019

Beležke in še mnogo več

Splet in tržnice mobilnih aplikacij so poplavljene z aplikacijami za vodenje seznamov opravil in hrambo zapiskov. Vsakdo je že preskusil vsako in ima svojo izbrano. A včasih je vredno razmisliti o novem orodju.

Mnogi za pisanje in hrambo beležk uporabljajo zdaj že legendarni Evernote, marsikdo prisega na Microsoftov OneNote, ki je bil nekoč del Pisarne, danes pa je brezplačno na voljo na spletu kot program za Windows in kot mobilna aplikacija za vse platforme. Prav vsak telefon z Androidom ima nameščen Google Keep in iPhone Apple Notes, celo Okna 10 imajo vgrajene Sticky Notes. Nekateri prisegajo na bolj minimalistične rešitve, kot sta Standard Notes in Simplenote.

Vsi so vsaj za enostavno uporabo brezplačni, shranjujejo vsebine tudi v oblak in omogočajo sinhronizacijo med napravami. Vse to jih dela nadvse priročne in uporabne, a uporabniki, ki bi želeli sistematično urejati in sinhronizirati nekoliko bolj zapletene sezname, zaznamke, opravila in še kaj, se v teh programih vseeno počutimo utesnjene.

Aplikacija in spletna storitev Notion je več kot dostojna konkurenca omenjenim priljubljenim rešitvam, ki ponuja še mnogo več. V uredništvu počasi, a vztrajno pridobiva uporabnike, saj poleg shranjevanja in enostavnega urejanja beležk, seznamov in besedil omogoča kreiranje seznamov, ki jih je mogoče urejati, filtrirati, prikazovati na zanimive načine. Seznami lahko vsebujejo polja z vnaprej predpisanimi šifranti, značke, povezave, elektronske naslove in druge podatkovne tipe. V zadnji vrstici lahko celo uporabimo funkcije za preštevanje, seštevanje in podobno. Sezname si lahko ogledamo in jih obdelujemo kot zaznamke v koledarju, tabelo, seznam ali pa projektno tablo. Na ta način lahko ustvarjamo sezname, zbirke znanja ali celo enostaven sistem CRM. Notion je odličen pri vključevanju slik in povezav do raznih dokumentov, četudi so shranjeni v drugih spletnih storitvah, odlično pa se obnese vključevanje vsebine na različne strani. Besedila lahko oblikujemo v načinu WYSIWYG ali z uporabo sintakse, zelo podobne Markdownu.

Na voljo je kot spletna storitev ali aplikacija za mobilne telefone, tablice in celo Okna, ki omogoča tudi delo v načinu brez povezave. Uporabljamo jo lahko sami ali pa kot člani ekipe vstopamo v različna delovna okolja, kjer sodelujemo z drugimi. Tako ekipam olajša sodelovanje pri urejanju, spremljanje sprememb in komentiranje vsebine.

Notion.no

orodje za beležke, opravila, koledarje in enostavne podatkovne zbirke

Kje: www.notion.so

Cena: Brezplačno z omejitvijo prostora, plačljivi paketi od 4 USD dalje.

Za: Enostavna uporaba, mnoge možnosti, hitro in stabilno delovanje.

Proti: Včasih bi si želeli več svobode pri oblikovanju strani, več integracij z drugimi spletnimi storitvami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji