Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2011

Barvasta polkna

Tako kot drugi operacijski sistemi tudi Microsoftova Okna niso imuna za programe, ki jim želijo spremeniti videz. Nekateri to počno zavoljo lažje uporabe in skušajo v ta namen temeljito spremeniti uporabniški vmesnik, ki ga redmondsko podjetje razvija že od samega začetka. Spet drugi stremijo k lepotnim popravkom in se trudijo predvsem z menjavo barv in ujemanjem grafičnih elementov namizja. Koliko so prvi in drugi zares uporabni, smo tokrat preverili na preizkusu osmih takih programov.

Uporabniki, ki bi radi spremenili videz svojega namizja, spadajo v dve kategoriji. Prvi so tisti, ki jim način dela na namizju, kot so si ga zamislili v Microsoftu, ne leži, oziroma so prepričani, da bi se dalo zadevam streči bolje. Druga skupina uporabnikov pa ni zadovoljna z naborom prednastavljenih možnosti in barv, ki jih je mogoče menjati v samih Oknih. Ko se spuščamo na področje prilagajanja namizja operacijskega sistema Windows, je težko obiti podjetje StarDock. S svojimi rešitvami je namreč pokrilo celoten spekter prilagoditev, ki bi si jih uporabnik želel namestiti. Kot najcelovitejšo rešitev ponujajo svoj paket Object Desktop, ki vsebuje vse programe, ki so jih razvili za tovrstno početje. Na preizkusu smo ločeno preverili tri rešitve podjetja StarDock in pet konkurentov, ki jim skušajo konkurirati pri prilagajanju okenskega namizja.

Circle Dock

Circle Dock je idealna rešitev za vse, ki za delo uporabljajo velike monitorje, oziroma tiste, ki uporabljajo več kot en monitor. Program deluje kot krog, na katerega lepimo bližnjice do programov, datotek, spletnih povezav, map ... Malce spominja na rešitev, ki jo je Acer uporabil za delo s programi v svojem dvozaslonskem prenosniku Iconia, opisanem v prejšnji številki.

Srednji gumb Circle Docka je namenjen prikazu okenskega zagonskega menuja.

Ko v krog postavljamo bližnjice, lahko tja postavimo privzete ikone programov, a so se avtorji potrudili in naredili všečne nadomestke za večino bolj uporabljanih programov. Tako lahko videz Circle Docka zadržimo v grafičnih smernicah, ki so si jih zamislili avtorji. Na sredini docka je velik gumb, ki privzeto deluje kot okenski gumb ,,start". Tudi slednjega lahko nadomestimo s poljubnim in nasploh je možnosti nastavitev silno veliko. Razlog, zakaj se Cirlce Dock dobro izkaže pri dveh monitorjih, je to, da se (po želji) prikaže po stisku srednjega mišjega gumba. Tako imamo pomembnejše bližnjice na voljo povsod, kjer smo z mišjim kazalcem.

Circle Dock

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: circledock.wikidot.com/start

Cena: Brezplačen.

Za: Zelo uporaben pri delu na več monitorjih.

Proti: Razvijalci že lep čas niso izdali nove različice.

CursorFX

CursorFX je eden tistih programov, ki se prilagajanja lotevajo bolj usmerjeno, in ne skuša početi vsega. Program spreminja obliko mišjega kazalca in mu dodaja učinke in zvoke. Že prejšnje različice operacijskega sistema Windows so poznale menjavo oblike kazalca in dodajanje nekaterih učinkov (najbrž se vsi spomnimo sledi, ki jih je bilo mogoče določiti kazalcu). Plačljiva različica Cursorja tako početje ponese nekaj stopenj više, v brezplačni pa je na voljo le nekaj drugačnih kazalcev, učinkov pa ni mogoče določati. Namestitev je preprosta in uporabniški vmesnik programa je sestavljen iz leve stranske vrstice in glavnega okna. V stranski vrstici izbiramo, kaj bomo spreminjali (obliko, učinek, zvok), v glavnem oknu pa so predstavljene vse možnosti. Ko si izberemo obliko, le še kliknemo ,,apply" in mišji kazalec se bo spremenil v izbrano obliko. Program omogoča shranjevanje različnih profilov in dodajanje novih oblik, učinkov in zvokov. Oblike in učinki segajo od minimalističnih do popolnega kiča in za ceno dvajsetih dolarjev dobite veliko možnosti.

CursorFX

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: www.stardock.com

Cena: 20 dolarjev

Za: Veliko zvokov, učinkov in oblik ...

Proti: ... ki so lahko tudi zelo kičaste.

Fences

Drugi izdelek podjetja Stardock na preizkusu je že namenjen spremembi uporabnosti in ne več lepotnim popravkom tako kot CursorFX. Fences so poizkus odpravljanja zmede, ko se na namizju Oken znajde (pre)veliko število bližnjic. Program na namizje postavi ,,ograje", ki jih lahko poimenujemo glede na temo in vanje spravljamo bližnjice, ki tja spadajo. Tako dobimo skupine bližnjic, s katerimi je laže delati, saj hitreje najdemo želeno in tako privarčujemo čas. Okno programa je tako kot pri Cursorju razdeljeno na levo stransko vrstico in glavno polje. V stranski vrstici izberemo zavihke za razporejanje skupin, menjavo oblike in barv ograj in zavihek ,,orodja". Slednji je namenjen predvsem shranjevanju že obstoječih ograj in razporeditev, kar pride prav, če smo se odločili prerazporejati in nam končni izdelek ni všeč. V zavihku orodja le izberemo prejšnjo razporeditev in program bo vse bližnjice povrnil v prejšnje stanje. Stardock prodaja še različico Fences Pro, ki prinese ograje, narejene glede na datum, in še nekaj dodatnih funkcionalnosti, a bo brezplačna različica več kot dovolj za večino uporabnikov.

Fences

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: www.stardock.com

Cena: Brezplačen.

Za: Odpravi zmedo z bližnjicami.

Proti: Pri premikanju ograj ni želene natančnosti.

Magic Desktop

Med zavihki lahko spreminjamo samo določene elemente Oken.

Zasnova Magic Desktopa je narejena premišljeno in elegantno. Sam program namestimo v računalnik in rabi kot pregled nad možnostmi spreminjanja namizja in kot mesto za bližnjice do tem, ki jih najdemo na spletni strani razvijalcev. Po pritisku na gumb ,,teme" se odpre brskalniško okno in pred nami se pokaže 466 strani različnih tem, ki bodo lahko krasile naše namizje. Vsaka tema zamenja sliko ozadja, ikone, mišji kazalec in barve po celotnih Oknih. Izbira je res velikanska in namestitev nove teme otročje lahka. Na spletni strani pri izbrani temi stisnemo gumb ,,download" in vse potrebno se samodejno prenese v naš računalnik prek programa Magic Desktop. V samem programu se lahko odločimo menjati samo določene segmente, torej lahko menjamo le sliko ozadja in barve, mišji kazalec pa bo ostal privzet okenski. Namestitev in delovanje sistema je brezhibno in za uporabnike, ki radi večkrat menjajo barve, je Desktop priporočljiv. Vendar, na že omenjenih 466 straneh tem je težko najti kakšno zares očem všečno, saj je kiča res veliko. Še bolj moti to, da ni šlo nič truda v izboljšavo samega uporabniškega vmesnika Oken, saj povečanje elementov (ikone, kazalec) težko štejemo med rešitve v tej smeri.

Magic Desktop

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows

Izdeluje: www.ommoo.net

Cena: Brezplačen.

Za: Premišjen sistem za menjavo tem.

Proti: Kič.

ObjectDock

Ena najbolj atraktivnih funkcionalnosti, ki jo premore Applov operacijski sitem Mac OS X, je tako imenovani ,,dock", ki živi na spodnji strani zaslona in na katerega lepimo bližnjice do programov. Na okenski strani so podobno funkcionalnost prinesli Windows 7, ki omogočajo lepljenje bližnjic na orodno vrstico. Vendar orodna vrstica še vedno ne dosega privlačnosti in uporabnosti sistema iz Mac OS X. Na srečo je že nekaj časa na voljo kup rešitev, ki to izkušnjo preslikajo v okensko okolje. Stardockov Objectdock se hvali z več kot desetimi milijoni namestitev in v brezplačni različici dobimo enobarven ,,dock", ki ga lahko prilepimo na vse stranice zaslona, nanj pa se avtomatično prilepijo bližnjice najbolj uporabljenih programov. Pod vsako ikono se ob odprtju programa pokaže puščica, ki oznanja, da smo bližnjico že kliknili in nov klik nanjo bo v ospredje postavil ustrezen program. ???

ObjectDock

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: www.stardock.com

Cena: Brezplačen.

Za: Lepo prenese izkušnjo in Mac OS X.

Proti: Nekatere ikone grdo popači.

Rainmeter

Rainmeter je začel svoje življenje kot vtičnik za spremljanje procesorske moči računalnika na namizju. A je kmalu prerasel v zmogljivo orodje, ki lahko olajša delo z okenskim uporabniškim vmesnikom in temeljito spremeni videz uporabnikovega namizja.

V spletu je veliko lepih in uporabnih ,,suitov" za Rainmeter.

Po namestitvi se na namizje postavijo različni programčki, ki jim lahko spreminjamo obliko, barve in jih prosto razporejamo po celotni površini zaslona. Rainmeter je močno prilagodljiv, zato lahko spreminjamo le določene programčke ali pa v spletu poiščemo ,,suite", ki so daleč od kiča, ki so ga deležne teme Magic Desktopa. Namestitev novega ,,suita" je malce zapletena, saj je treba datoteke ročno razpakirati in premakniti v posebno mapo. A ko se navadimo celotnega postopka, Rainmeter resnično zasije in nekateri ,,suiti" že mejijo na umetnosti in do neprepoznavnosti spremenijo okensko namizje. Poleg grafičnih sprememb so nekateri programčki namenjeni tudi delu z bližnjicami, vremenski napovedi, hitremu dostopu do spletnih strani, predvajanju ????

Rainmeter

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: www.rainmeter.net

Cena: Brezplačen.

Za: Resnično lepe in uporabne spremembe.

Proti: Malce nerodno nameščanje novih ,,suitov".

Real Desktop

Na papirju Real Desktop deluje kot zanimiva in zelo uporabna izvedba izboljšave uporabniškega vmesnika okenskega okolja. V 3D preslikano namizje z orientacijo po trirazsežnem prostoru in lepšimi ikonami (nekatere so celo 3D) obljublja lažjo navigacijo in manj zmede. Resnica je seveda popolnoma drugačna, saj je neverjetno, da se ustvarjalci niso sami ustavili nekje na sredini razvoja in vse skupaj vrgli v 3D koš. Pri filmski produkciji je 3D tehnika večinoma le nepotrebna vizualna plast filma, ki bolj moti kot pa pomaga pri doživljanju izkušnje. Enak občutek daje Real Desktop, ko ga namestimo in poženemo čez okensko namizje. Če bi odmislili grozne fluorescenčne barve, grde 3D ikone, počasno premikanje, praktično nemogoče delo z bližnjicami in zmedeno zajemanje več elementov hkrati, od programa ne ostane popolnoma nič. Redko kje se srečamo z zamislimi, ki so bile do konca izpeljane ob tako očitnih zablodah, kot so si jih privoščili nemški razvijalci Real Desktopa. Tudi če imate željo, da bi si ogledali, kako je vse skupaj videti, raje posezite po predstavitvenih filmih na YouTube.com. Namestitev se resnično ne izplača.

Real Desktop

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: www.real-desktop.de/

Cena: Brezplačen.

Za: Nič.

Proti: Vse drugo.

Rocket Dock

Med nastavitvami Rocket Docka najdemo zavihke za spreminjanje velikosti in obnašanje ikon.

Zadnji program na preizkusu se tako kot Object Dock trudi v Microsoftovem okolju pričarati pridih operacijskega sistema Mac OS X. Prav tako gre za ,,dock", ki po vzoru Applove rešitve ureja tiste bližnjice in programe, ki jih največ uporabljamo. Tokrat gre za brezplačen odprtokodni program, ki je združljiv z drugimi docki, kar pomeni, da zanj lahko uporabljamo ikone in barvne sheme drugih programov (tudi Object Docka). Vendar pa je to skorajda nepotrebno, saj že ob namestitvi v nastavitvah najdemo toliko barvnih tem, da bo vsakdo našel kaj zase. Med nastavitvami je mogoče ikone povečati do komičnih velikosti, kar lahko pride prav, če je treba babici nekam postaviti veliko ikono za Skype ali ,,internet". Prav tako je mogoče določati obnašanje ikon, ko se jih dotaknemo z mišjim kazalcem in lahko dock premaknemo na vse stranice monitorja. Podpira tudi delovanje, če uporabljamo več monitorjev hkrati, saj nekateri docki lahko bivajo le na primarnem zaslonu. Očitamo jim lahko le razmeroma grde privzete ikone, ki pa jih je mogoče zamenjati.

Rocket Dock

Program za prilagajanje videza operacijskega sistema Windows.

Izdeluje: www.rocketdock.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Brezplačno ponuja vse funkcije konkurenčnih dockov.

Proti: Privzete ikone so grde.

Kaj torej izbrati?

Tisti, ki bi radi vsak drugi dan spreminjali barve okenskega okolja, si oglejte paket Object Desktop podjetja Stardock, ki ponuja vse tri opisane rešitve in še nekaj programov. Med njimi je tudi Windows Blinds, ki tako kot Magic Desktop na vse možne načine barvno kombinira elemente uporabniškega vmesnika Windows. Pri takšnem početju pa se moramo zavedati, da imajo grafični oblikovalci v te namene narejene šole in domače igranje hitro pripelje do kičastih Oken, ob katerih bodo bolele oči.

Ko govorimo o funkcionalnih izboljšavah okenskega vmesnika, zmedo med bližnjicami odlično rešujejo Fences, Mac OS X ozračje pričara Rocket Dock, delo na več monitorjih pa olajša Circle Dock.

Rainmeter pa je edini program, ki najbolje postori oboje, oziroma ga lahko preizkusite v kombinaciji s katerim od omenjenih, saj lahko prinese vrhunske rezultate. Tako vizualne kot funkcionalne.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji