Objavljeno: 4.2.2007 13:05 | Avtor: Krištof Oštir | Monitor Januar 2007

Babilonski program

Uporaba zmogljivega slovarja je nuja za vsakega pisca, ne glede na to, ali se s kovanjem stavkov preživlja ali pa mora le tu in tam napisati kak dokument. Slovarček je še posebej nepogrešljiv, kadar se moramo izražati v tujem jeziku ali se celo ukvarjamo s prevajanjem. Priporočamo seveda elektronskega.

Ponudba elektronskih slovarjev je velika, še posebej, če nas zanima kateri od velikih jezikov, recimo angleščina ali španščina. S slovenščino jo odnesemo nekoliko slabše, a po zaslugi podjetja Amebis in njihovih - resda nekoliko dragih izdelkov - kljub temu dobro. Priljubljenost spleta je poskrbela tudi za spletne slovarje, ki temeljijo na najrazličnejših zbirkah podatkov in ponujajo tudi poslastice, kot je samodejno prevajanje (večji jeziki so spet na boljšem). Žal pa imajo posamezne internetne zbirke različne uporabniške vmesnike, za iskanje enega samega izraza je treba skočiti na več strani, primerjava rezultatov pa je pogosto nerodna. Razen, če uporabimo Babylon - program, ki posamezne slovarje poveže v navidezno celoto.

Babylon ponuja veliko slovarjev, med njimi tudi angleško-slovenskega.

Babylon, ki je trenutno v različici 6, je izdelek istoimenskega podjetja. Omogoča povezavo s kar 1200 slovarji v 50 jezikih, poleg tega lahko prevaja v 17 jezikov, prikaže sinonime, išče po enciklopedijah ... Babylon je enostaven programček, ki se po namestitvi namesti v ozadje računalnika (tam zasede nezavidljivih 26 MB pomnilnika) in čaka na uporabnikov klic na pomoč. Aktiviramo ga lahko na več načinov, najlaže s pritiskom na bližnjico ali s posebnim klikom. Program v svojih slovarjih poišče trenutno izbrano besedo in prikaže njeno razlago. Lahko mu določimo, po katerih zbirkah naj brska, pri čemer so te lahko nameščene v računalniku ali dostopne prek interneta.

Slovarji, ki jih ponuja Babylon, so plačljivi in zastonjski. Prvi prihajajo iz najuglednejših založniških hiš in so resnične reference na svojem področju - kupimo lahko Oxford Dictionary and Thesaurus, Merriam-Webster Dictionary and Thesaurus, Britannica Concise Encyclopedia, slovarje Larousse, Harrap, PONS in še številne druge. Cene posameznih zbirk so velikostnega reda nekaj deset evrov in to ni pretirano. Precej obsežna je tudi zbirka brezplačnih slovarjev, med katerimi je tudi spodoben slovensko-angleški in angleško-slovenski slovar s skoraj 32.000 gesli, ki sta ga pripravila Milan Orožen Adamič in Wayne J. D. Tuttle. Babylon ponuja obsežen nabor terminoloških slovarčkov, pri čemer je nekoliko več tehničnih, predvsem takih z računalniško vsebino, pretvorbe enot in valut (tečaji so včasih precej približni) in tako naprej. Zelo uporabna je tudi vključitev Wikipedie, ki jo program lahko prikaže v angleščini in še 12 drugih jezikih. Babylon kot rezultat vrne prvi odstavek članka iz enciklopedije, z ustreznimi notranjimi in zunanjimi povezavami ter možnostjo prikaza celotnega članka v spletnem brskalniku.

Program omogoča prevode med pomembnejšimi jeziki.

Pomembna lastnost programa je tudi prevajalnik, ki ga omogoča tehnologija podjetja LEC. Če označimo stavek ali odstavek in ga pošljemo programu, ta zahtevo posreduje ustreznemu strežniku in prikaže rezultat. Kakovost prevodov je primerljiva s sorodnimi izdelki in povsem na stopnji današnje kakovosti strojenega prevajanja. Resnici na ljubo pa Babylonovo prevajanje ni nič boljše od možnosti, ki je vgrajena v novejše programe iz Microsoftove zbirke Office in jo poganja tehnologija podjetja WorldLingo.

Babylon je solidno orodje, ki združuje pod eno streho številne slovarje. Veliko je brezplačnih, boljše pa je treba plačati, pri čemer je cena enega samega razmeroma nizka, se pa zneski hitro namnožijo.

Lahko Babylon razvozla jezike, ki jih je Bog zmešal graditeljem babilonskega stolpa? Zaenkrat ne, a je primerna osnova za hitre poizvedbe in iskanja, zapakirana v všečen vmesnik. Če nas zanima veliko jezikov in več različnih virov, Babylon zanesljivo nima alternative, posamezne slovarje pa najdemo tudi drugače, predvsem ceneje. Za pisce v angleščini je povsem primeren že brezplačni WordWeb, ki črpa iz že omenjene zbirke WordNet.

Babylon 6

Kaj: Slovar in prevajalnik.

Zahteve: Windows XP.

Izdeluje: Babylon, www.babylon.com.

Cena: Osnovna različica programa (z brezplačnimi slovarji) 70,8 evra, enoletna naročnina 34,8 evra, z Britannica Concise Encyclopedia 85,2 evra ali z Merriam-Webster's Collegiate 100,8 evra.

Za: Enostaven program, veliko brezplačnih slovarjev.

Proti: Nič pomembnejšega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji