Objavljeno: 15.4.2005 12:59 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2004

Avio MP-20E

Med digitalnimi projektorji za resnejšo rabo je tudi nekaj modelov, ki poleg "standardnih" možnosti prikazovanja slik iz različnih analognih in digitalnih virov omogočajo tudi prikazovanje predlog prek vgrajene digitalne kamere. Med take spada tudi MP-20E, ki ga izdelujejo v japonskem podjetju Nippon Avionics Co., znanem pod imenom Avio. Ti modeli bodo seveda uporabljeni predvsem v okoljih, kjer je treba na zaslon projicirati tudi kak dokument, del knjige - MP-20E pa lahko uporabljamo tudi za prikazovanje tridimenzionalnih predmetov, kot so npr. rastlinski listi, žuželke ali kaj podobnega. Kot naročeno torej za predavalnice, šolske učilnice, institute in podobno. Za taka prikazovanja projektor uporablja kamero, ki ima vgrajeno tipalo CCD z diagonalo 0,5 palca in ločljivostjo dva milijonaNajdemo ga pod stekleno ploščo na vrhu projektorja, na katero tudi polagamo tisto, kar želimo projicirati, in ima tudi pokrov (podobno kot pri optičnih bralnikih). Objekte, ki jih prikazujemo, je mogoče tudi povečati (do 6,25-krat), kar pride prav pri prikazovanju manjših objektov, poleg tega je mogoče sliko obrniti tudi za 90 stopinj (kar je, recimo, koristno pri predlogah, kot so knjige, kjer lahko hkrati prikazujemo dve strani).

Aviov projektor je hkrati tudi grafoskop.

Deklarirani svetlobni tok ANSI, ki ga zmore ustvariti žarnica tipa SHP (super high pressure), je 2000 ANSI lumnov, kar je več kot dovolj tudi za bolj svetle prostore, kot so učilnice ali sejni prostori. Življenjska doba žarnice je 2000 ur, ob uporabi načina delovanja z manjšo močjo pa se ta čas poveča na 3000 ur. Sicer gre za projektor, ki temelji na tehnologiji LCD, ločljivost uporabljenih zaslonov pa je 1024 × 768 pik (XGA), s prilagajanjem pa so podprte tudi druge ločljivosti med VGA in SXGA. Najmanjša razdalja projiciranja je 1,8 metra, največja pa 750 centimetrov. Pri postavitvi si sicer lahko pomagamo tudi z 1,2-kratno optično povečavo, pri čemer dobimo sliko z diagonalo, veliko med 101,6 in 508 centimetri.

Priložen je tudi daljinec.

Upravljalna plošča je na prednjem vrhnjem delu ohišja projektorja, obsega pa tipke za zumiranje, nastavljanje svetlosti slike, tipko za izbiro vira, določanje rotacije, smerne tipke (ki jih uporabljamo tako za upravljanje menujev kot tudi za določanje središča zumiranega predela) ter tipki za "zamrznitev" in "odrmznitev" določene slike (s pomočjo katerih lahko shranimo do štiri slike). Daljinski upravljalnik je dokaj velik in pregleden in obsega podoben skupek ukazov kot upravljani del (z nekaterimi dodatnimi funkcijami). Seznam priključkov, ki so ob strani projektorja, ni ravno obsežen in obsega osnovne priključke, kot so analogni priključek VGA, video in S-Video priključek ter mini jack stereo vhod, prav tako stereo RCA vhod (vgrajen je en zvočnik moči dveh vatov). Sama slika je zelo kakovostna, predvsem zelo svetla in ostra, z odličnimi barvnimi podrobnostmi. Senc je sicer nekaj, a niso preveč moteče, stabilnost slike je dobra.

Avio MP-20E

Vrsta: LCD.

Ločljivost: XGA (1024 × 768).

Deklarirani svetlobni tok: 2000 ANSI lumnov (1200 ANSI lumnov v eko načinu).

Teža: 5,6 kg.

Izdeluje: Avio, www.avio.co.jp/english.

Prodaja: LCD.Medium, www.lcd-medium.si, (02) 613 28 92.

Cena (cena žarnice): 948.000, 106.800 tolarjev.

Za: Možnost prikazovanja tiskanega gradiva in drugih predlog, dobra kakovost slike.

Proti: Skromen obseg različnih vrst priključkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji