Objavljeno: 29.3.2005 13:59 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Februar 2005

Analogno v DivX

Marsikdo ima doma večje število video kaset, posnetih z domačo analogno video kamero. S pomočjo analogno-digitalnega pretvornika Plextor ConvertX jih lahko hitro in preprosto pretvorimo v bolj praktičen in trajen digitalni zapis.

Plextor ConvertX PX-M402U je dokaj všečno izdelan pretvornik, ki ga na eni strani priključimo na analogni video in avdio izhod iz video kamere ali rekorderja, na drugi strani pa na računalnik prek vmesnika USB 2.0. Naprava nato opravi razmeroma zahtevno pretvorbo analognega video signala v digitalnega in njegovo stiskanje v želeno vrsto zapisa - v realnem času. Konkurenčna prednost ConvertX pred številnimi podobnimi izdelki na trgu je v možnosti neposrednega stiskanja zajetega signala tudi v zapis DivX (poleg MPEG-1 in 2). Tako prihranimo veliko časa, ki bi bil sicer potreben za naknadno obdelavo video posnetkov z računalnikom. Priloženi program WinDVD poleg zajema posnetkov omogoča izdelavo menujev DVD, ki jih lahko sestavimo s pretvorjenimi posnetki. Delo s programom je dovolj enostavno, da ne bi smelo povzročati preglavic niti manj veščim uporabnikom. Tisti nekoliko zahtevnejši pa bodo morda pogrešali to ali ono možnost, kot je npr. obrezovanje (crop) posnetkov med zajemanjem le-teh (VHS posnetki imajo na zgornjem in spodnjem robu velikokrat napake oz. sneženje). Zamerimo mu še veliko strojno in pomnilniško požrešnost, saj izdelovalec priporoča uporabo računalnika s procesorjem Pentium z 1,6 GHz ter 256 MB pomnilnika. Ker računsko najzahtevnejši del celotnega postopka opravi že ConvertX (oz. naj bi ga), so visoke zahteve po zmogljivosti računalnika nekoliko nenavadne.

V paketu sicer dobimo vse potrebne kable (USB, stereo "činč", kompozitni, S-video, pa tudi prilagojevalnik za Scart), a so ti zares kratki. Po priklopu moramo programu le še dopovedati, kateri video vhod uporabljamo, in nastaviti vrsto zapisa, pa se zajemanje lahko začne. Zajem je mogoč v zapisu VCD (MPEG-1), DVD (MPEG-2) ali DivX, izbiramo pa lahko še med nekaj vnaprej nastavljenimi kakovostmi in ločljivostmi. Zajemanje spremljamo v oknu za vnaprejšnji ogled, ki ga je mogoče povečati čez ves zaslon. Kakovost ustvarjenih posnetkov je presenetljivo dobra, pa tudi na zvok nismo imeli pripomb. Vsekakor je kakovost pretvorbe omejena s kakovostjo posnetkov na starih VHS, 8 ter Hi-8 kasetah in ne z zmogljivostjo pretvornika.

Poraja pa se vprašanje, kaj s pretvornikom storiti po tem, ko so vsi posnetki že arhivirani (medtem pa smo si tako ali tako že omislili digitalno video kamero). Očitno se tega zaveda tudi Plextor, ki ima v prodajnem programu tudi različico PX-TV402U. Ta ima za razliko od PX-M402U vgrajen še televizijski sprejemnik, s katerim lahko snemamo naše priljubljene televizijske oddaje neposredno na DVD ali v zapis DivX. Na žalost pa je televizijski model na voljo le kupcem onkraj velike luže in zaenkrat nič ne kaže, da bi bil kaj kmalu na voljo tudi v Evropi.

Plextor ConvertX PX-M402U

Kaj: Digitalni pretvornik video signala v zapis DVD ali DivX.

Izdeluje: Plextor, www.plextor.com.

Prodaja: PC-Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00.

Cena: 46.130 tolarjev.

Za: Preprosta uporaba, strojno enkodiranje DivX.

Proti: Visoke zahteve po strojni opremi računalnika, priloženi kabli so zelo kratki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji