Objavljeno: 17.5.2005 11:48 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2005

Ameriški hit v Evropi

Kar se tiče mobilne tehnologije, so bili Američani vedno posebneži. Medtem ko je preostali svet zelo hitro zapopadel mobilne telefone, so Američani še dolgo vztrajali na pozivnikih (in to zaradi cenovne politike mobilnih operaterjev, ki računajo tudi dohodne klice, še vedno počnejo), zelo priljubljene pa so postale tudi specializirane naprave za branje elektronske pošte. Ravno z njimi si je priborilo priljubljenost podjetje RIM, ki odlično trži svoje izdelke Blackberry. Najnovejši modeli se sicer počasi spreminjajo v pametne telefone, toda osnovna zmogljivost Blackberryjev je še vedno enostavno delo z elektronsko pošto na poti. Na voljo so tudi modeli s povezovanjem GPRS in prav te poskušajo evropskim uporabnikom ponuditi tudi večji mobilni operaterji. Kot je npr. Vodafone oz., pri nas, Simobil Vodafone.

Ta pri nas ponuja model 7230, ki je eden zadnjih RIMovih naprav s tipično "kvadratno" obliko. Ima "pravo" QWERTZ tipkovnico s tipkami, ki so dovolj velike, da jih lahko uporabljamo tudi s palci. Tipk je vendarle premalo, tako da so npr. številke dosegljive s pritiskom na Shift, enako tudi ločila, pri čemer je podpičje (zelo uporabno pri sestavljanju "smajlijev") dosegljivo šele s seznama posebnih simbolov. Celotna tipkovnica je nekoliko nestabilna (beri: tipke se vse hkrati nekoliko premikajo), vendar lahko po nekajdnevni intenzivni rabi zatrdimo, da je dovolj dobra za resno delo.

Celotno upravljanje naprave poteka s kolescem ob strani (t. i. jog dial) in lokalnimi menuji in reči moramo, da se tega presenetljivo hitro navadimo (tudi tisti, ki smo vajeni "tapkati" po zaslonu, česar Bleckberry ne omogoča).

Blackberryji so znani po tem, da za pošto uporabljajo lasten protokol, ki omogoča t. i. "push" način delovanja, ko strežnik sam sporoči napravi, ko je na voljo novo sporočilo. To pomeni, da vsak uporabnik (prek spletnega vmesnika na napravi) najprej uredi spletni naslov na Vodafonovi strani in se tako poveže s strežnikom, potem pa nanj veže svoj obstoječi naslov. Omogočena je povezava (Vodofanov strežnik pregleduje pošto na vašem strežniku) prek POP3 ali Outlookovega spletnega vmesnika, prek vmesnika Lotus Notes ali pa prek posebnega preusmerjevalnika, ki si ga uporabnik namesti v službeni računalnik. Pri preizkusu smo imeli z vsemi načini težave, kajti naš poštni predal vsebuje okoli 65.000 sporočil, to pa RIMovemu strežniku očitno ni bilo všeč. Ko smo na Blackberryja vezali manj obremenjen račun, nismo imeli težav.

Težave pa smo imeli s šumniki, ki jih naprava ne podpira, temveč namesto njih prikazuje "kvake". Računalnikarji smo tega vajeni še iz starih časov, poslovnežem (ki jim je naprava namenjena) pa to zagotovo ne bo všeč. Razen tega je delo z elektronsko pošto zelo enostavno in hitro. Ne moremo sicer računati na oblikovanje HTML (kar obvlada že kar nekaj pametnih telefonov), pa tudi podpora pripetim datotekam je omejena (le pregledovanje DOC in XLS), pa vendar - za osnovno komunikacijo popolnoma zadostuje.

Še posebej, ker smo z Blackberryjem res vedno dosegljivi - v mesečno naročnino 5000 tolarjev je namreč zajet neomejen promet GPRS, tako doma kot v tujini. Previdnost pri uporabi kljub temu ne bo odveč. Blackberryja smo preizkusili v Franciji in kar nekajkrat se nam je zgodilo, da se je avtomatika povezala s ponudnikom, ki je imel težave s povezovanjem GPRS - in e-pošta enostavno ni delovala (kar smo opazili šele čez čas). Menimo, da bi morala biti napravica dovolj pametna, da bi tako ključen podatek zanjo znala preveriti in se temu ustrezno (ne)povezati.

Blackberry 7230 ima barvni zaslon, ki je odlično viden na soncu, pri slabši svetlobi pa manj. V temi tudi gumb za osvetlitev ne pomaga prav dosti. Je pa zato trajnost akumulatorja izredna. V dveh dnevih intenzivne uporabe (vsak dan smo prejeli okoli 70 sporočil in približno 30 smo jih tudi odposlali) smo na pokazatelju stanja akumulatorja izgubili le eno črtico od štirih.

Na voljo je kar nekaj javanskih programov za Blackberryje, toda hiter pregled odkrije, da gre večinoma za igre. Vsekakor pa ponudba niti približno ni tolikšna kot za Palm ali PocketPC. Škoda, kajti nadomestilo za vgrajene organizatorske programe bi se prileglo - koledar in zaznamki so namreč na ravni povprečnega od dve do tri leta starega (ne pametnega) telefona.

Poslovneži, ki imajo ob sebi tudi prenosnik, bodo pogrešali to, da Blackberry ne premore nobenega načina povezovanja, kot sta Irda ali bluetooth. V internet prek njega tako ne moremo. Tudi razširjanje s pomnilniškimi karticami ni mogoče.

Zanimivo, da je Blackberry trenutno na voljo s kartico A1 (Mobilkom) in ne Simobil. Začasno, dokler Simobil ne postavi lastnega strežnika. Minus take ponudbe je žal v tem, da z Blackberryjem ne moremo telefonirati. Čeprav je naprava sama tudi telefon, jo lahko v trenutnem Simobilovem paketu uporabljamo le kot bralnik pošte (če organizatorski del naprave zanemarimo).

RIM Blackberry 7230

Kaj: Pametni telefon.

OS: RIM.

Pomnilnik: 16 MB RAM.

Ločljivost zaslona: 240 × 160 pik.

Komunikacije: Nima.

Frekvenčna območja: 900, 1800, 1900.

Drugo: Nič.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 7.

Splošen vtis: 7.

Prodaja: Simobil, www.simobil.si, 080 40 40 40.

Cena: 50.000 tolarjev (ob podpisu dveletne pogodbe), naročnina 5000 tolarjev na mesec.

Za: Zelo enostavno in hitro pošiljanje elektronske pošte, izredna trajnost akumulatorja.

Proti: V trenutnem prodajnem paketu ne omogoča telefoniranja. Ne obvlada šumnikov, slab zaslon, omejene organizatorske zmogljivosti, možne težave ob vezavi na obstoječi elektronski naslov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji