Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2017

Akcijski napredek

Po govoricah sodeč se področje akcijskih kamer zadnjih nekaj let umirja, a v Sonyju kljub temu razvijajo in predstavljajo nove modele. Vrhunec ponudbe predstavlja novi FDR-X3000.

Na tem trgu so se v zadnjih letih močno razširile naprave manj znanih izdelovalcev, kar nekaj smo jih preizkusili pred slabim letom dni. V praksi se sicer obnesejo približno sorazmerno ceni – najcenejše očitno uporabljajo res stara tipala z veliko šuma in slabimi barvami, za povrh imajo tudi slabe mikrofone in podpovprečno kakovost izdelave.

V resnejšem rangu pa že dolgo kraljujeta dva igralca – GoPro, ki je to področje pravzaprav zagnal, in Sony, ki je že s prvo tako kamero pokazal, kaj vse zna, odtlej pa svoje modele redno posodablja. Že od začetka je bila glavna prednost Sonyja v res dobrih tipalih in vgrajenem sistemu stabilizacije – to se je ohranilo, z najnovejšo kamero, modelom FDR-X3000, pa so naredili še korak naprej.

Kamera je navzven zelo podobna dosedanjim Sonyjevim akcijskim kameram. Za razliko od škatlastega GoProja so te kamere daljše, a ožje, delujejo bolj aerodinamično. Zraven dobimo seveda tudi nadvse trpežno vodotesno ohišje, ki uradno zmore globino do 60 metrov. Brez njega je kamera kar trpežna, tudi odporna proti prahu in politju. Ohišje ima spredaj ravno lečo, s katero dosežemo boljšo kakovost predvsem pod vodo, se pa zaradi nje nekoliko povečajo tudi mere celotne naprave.

Glavna novost je tipalo, ki zmore ločljivost do 4K (oziroma 3840 × 2160) pri trideset slikah na sekundo. Pri bolj klasični FullHD pa lahko nastavimo hitrost zajema tudi do 120 slik na sekundo. To pride prav pri izdelavi kakovostnih počasnih posnetkov. Kakovost videa je bila pri Sonyju vedno odlična, tu je še malenkost boljša kot pri predhodnikih. Barve so dobre, šuma je tudi v temnejših razmerah presenetljivo malo. Očitno so se potrudili tudi pri objektivu, ta ima zdaj še manj sodaste distorzije, kot smo sicer vajenih pri teh napravah.

Še večji oziroma uporabnejši korak pa je izboljšan sistem optične stabilizacije slike. Tu so Sonyjeve kamere v veliki prednosti pred konkurenco. To sicer še ne pomeni, da bo posnetek z gorskega kolesa, ki se hitro spušča čez korenine in skalovje, karkoli drugega kot zelo tresoč, največjo razliko opazimo pri posnetkih z veliko majhnimi tresljaji. V omenjenem primeru bomo dosegli boljše rezultate, če bomo kamero pripeli nase, denimo na čelado ali čez prsa, saj so tam vibracije občutno znižane in v igro stopi tudi že omenjena stabilizacija slike. Lep zgled je tudi vožnja z avtomobilom, kjer se pri kakem GoProju hitro opazi tudi tresenje držal, pri Sonyju pa tega skoraj ni.

Preizkušeni kameri je bil priložen tudi majhen daljinec, lahko ga imamo okoli zapestja ali pa na držalu skupaj s kamero. Deluje solidno, čeprav je njegov zaslon zelo majhen, vidni koti pa razmeroma slabi. Zmotilo je tudi to, da dobimo za omenjeni daljinec samostojni polnilnik, raje bi videli, da bi ga polnili prek kakega vhoda micro-USB. Kamero lahko brezžično povežemo tudi s telefonom, ta nam nato rabi kot zaslon in nam ponudi vse možnosti upravljanja. To je zelo koristno, a pogosto tudi nerodno, če ne povsem nemogoče – na jadralni deski pač odpade. Takrat smo še kako hvaležni za omenjeni daljinec, ki je seveda tudi vodotesen.

Majhna kamera ima vgrajeno tudi tipalo za GPS, tako da lahko ob videu ali fotografijah zajamemo še podatek o lokaciji. Presenetil je tudi klasični vhod za mikrofon, s čimer se možnosti uporabe še razširijo. Kot vedno je spodaj tudi povsem klasični navoj za stative in druge dodatke, denimo ročne stabilizatorje, vozičke in podobno.

Sony je hkrati splavil še model FDR-AS300, ki prinaša večino tega, kar velja za preizkušeni FDR-X3000, le da je ločljivost omejena na FullHD (namesto 4K). Ta hip se nam sicer zdi malenkost boljša izbira, saj pomeni video 4K tudi res strojno zahtevno obdelavo in kar veliko diskovnega prostora.

Preizkušena FDR-X3000 je odlična akcijska kamera, ki ponuja veliko, tako dobro kakovost videa kot dobro uporabniško izkušnjo. Žal pa je zato tudi cena zelo visoka – 585 evrov ni malo denarja, sploh ker marsikateri uporabnik kmalu ugotovi, da je izdelava dobrega videa še dosti več kot le uporaba prave strojne opreme

Sony FDR-X3000

Prodaja: www.sony.si

Cena: 585 EUR.

Za: Velikost in teža, kakovost slike, stabilizacija slike, daljinec.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji