Objavljeno: 13.7.2005 12:43 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2002

ADSL in ISDN za rezervo

Širokopasovnih uporabnikov interneta je pri nas že kar (sorazmerno) veliko. V zadnjem letu si je približno 6000 uporabnikov uspelo pridobiti Siolov ADSL, uporabnikov v kabelskem internetu pa tudi ni ravno malo. Kljub temu da za osnovno uporabo obeh tehnologij zadošča že računalnik in pripadajoči modem (kot smo pokazali v Trikih v majski številki), je za resno souporabo internetnega dostopa med več računalniki (predvsem v podjetjih) nujen strojni dodatek, ki ga splošno imenujemo usmerjevalnik ADSL (čeprav lahko prav lepo rabi tudi kabelskim uporabnikom). O usmerjevalnikih ADSL smo v Monitorju že veliko pisali, tokrat pa smo preizkusili še eno novost na slovenskem trgu.

Dlink ima v svojem programu že dolgo usmerjevalnike ISDN, model Neteasy DRE-I304 pa je usmerjevalnik ISDN, ki so mu dodali še zmogljivosti ADSL in obe lastnosti dobro povezali. Naj razložimo še oznako Neteasy. Resnici na ljubo starejši Dlinkovi (ISDN) usmerjevalniki niso bili ravno zgled prijaznosti do uporabnikov (upravljanje prek Telneta), tokratni model pa je po enostavnosti nastavljanja popolnoma primerljiv s konkurenco. Spletni vmesnik je predvsem za osnovne nastavitve lepo pregleden, čeprav se pozneje v množici možnosti nekoliko izgubimo.

DRE-I304 je temno zelena polprozorna škatla, ki ima na sprednji strani nekaj diagnostičnih diod LED, na zadnji pa pet priključkov ethernet in en priključek ISDN. To pomeni, da gre v osnovi za štirikratno stikalo hitrosti 10/100, ki je hkrati še usmerjevalnik ISDN in ADSL. Potemtakem je poceni rešitev za majhna podjetja, saj ni treba kupiti še dodatnega stikala ali omrežnega razdelilnika.

Kot usmerjevalnik ISDN sodi ta Dlink med zmogljivejše modele. Seveda omogoča avtomatsko vzpostavo in podiranje zveze in eno ali dvokanalno delovanje (in avtomatsko prehajanje med obema glede na obremenitev). Tudi prevezovanje vrat NAT lepo deluje, usmerjevalnik pa zna dodeljevati naslove IP (DHCP). Ne nazadnje zna tudi sprejemati klice, kar pride prav za dostop na daljavo.

Kot usmerjevalnik ADSL (oz. kabelski usmerjevalnik) prinaša Dlink še možnost stalne povezave (avtomatski vnovični klic ob podrtju zveze), predvsem pa možnost povezave ISDN kot rezerve. Predvsem v podjetjih, kjer mora biti povezava res stalno vzpostavljena, lahko rezervna povezava ISDN zelo koristi (ne nazadnje jo imajo tudi "resni" usmerjevalniki za najete vode). "Rezerva" preizkušeno deluje, pripombo imamo le na njeno počasnost. Usmerjevalnik namreč potrebuje več kot pol minute, da ugotovi padec povezave ADSL, nato pa še 10 sekund, da internetnega ponudnika pokliče prek ISDN. Nasproten postopek (ko se povezava ADSL spet vzpostavi) je precej hitrejši - vzame manj kot 10 sekund.

Naj omenimo, da je DRE-I304 po zmogljivostih zelo podoben usmerjevalniku Draytek Vigor 2200W, ki smo ga preizkusili novembra lani, le da ta še podpira ponudnike dinamičnih naslovov DNS.

Dlink Neteasy DRE-I304

Kaj: Usmerjevalnik za ADSL ali kabelski modem z rezervno povezavo ISDN.

Izdeluje: Dlink, www.dlink.com.tw.

Prodaja: ZAK, www.zak.si, (01) 568 41 92.

Cena: 54.864 tolarjev.

Za: Enostavna osnovna namestitev, cena.

Proti: Spletni uporabniški vmesnik je nekoliko natrpan in zmeden, tako da za podrobne nastavitve potrebujemo kar nekaj časa. Kadar izpade osnovna povezava, relativno počasen preklop na rezervni ISDN.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji