Objavljeno: 29.3.2005 16:13 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2005

40-palčni velikan

Pri zaslonih z velikimi diagonalami LCDji odžirajo čedalje večji tržni delež plazemskim zaslonom. Po velikosti zaenkrat še zaostajajo, pa tudi njihova cena je višja, so pa zato njihove prednosti pri prikazovanju statičnih podatkov (oglasne table na letališčih, postajah ipd.) tolikšne, da se čedalje več kupcev namesto za plazemski zaslon odloči za veliki LCD.

NEC/Mitsubishi sodi med največje izdelovalce zaslonov LCD na svetu, poleg tega pa plazemskih zaslonov sploh ne izdeluje, tako da se je podjetje toliko bolj zavzeto usmerilo v pridobitev čim večjega tržnega deleža med izdelovalci velikih zaslonov. Kljub temu da je kar nekaj izdelovalcev že predstavilo prototipe LCDjev z diagonalami 50 palcev in več, pa so na trgu tako veliki modeli redki in lahko zapišemo, da je NECov LCD4000 trenutno največji LCD monitor (in televizor), ki je na voljo pri nas.

Monitor je dokaj konservativno oblikovan, brez modnih dodatkov. Pogled pritegne že velik zaslon LCD, še posebej, ko je monitor prižgan in prikazuje sliko. Zaslon širokega formata (16 : 10) z diagonalo 40 palcev (101,6 cm) ima ločljivost 1280 × 768 pik (kar je za tako velikost pravzaprav malo). Svetlost zaslona je po navedbah izdelovalca 450 cd/m2, kontrastno razmerje pa naj bi bilo kar 600 : 1. Monitor se ponaša tudi z dokaj veliko navedeno kotno vidljivostjo (170° v vodoravni in navpični smeri), ki se je potrdila tudi v praksi; slika je tudi pri gledanju pod kotom svetla, kontrastna in brez opaznejšega odstopanja barv. Monitor kljub veliki diagonali zaslona ni med težjimi: skupaj s stojalom tehta 27,5 kilograma, kar je precej manj, kot bi tehtal primerljiv plazemski ali katodni zaslon.

LCD4000 se ponaša z obilico priključkov, tako vhodi kot izhodi. Za prikaz videa ima na voljo antenski vhod (združljiv s standardi PAL, NTSC in SECAM), kompozitni vhod (činč), vhod s-video in komponentni vhod (ločen rdeč, zelen in moder kanal), ki je združljiv tudi s standardom HDTV. Za priklop na računalnik sta na voljo vhoda VGA in DVI. Zaslon je opremljen samo z enim TV sprejemnim vezjem, tako da lahko naenkrat sicer prikazuje sliko v sliki, a le, če je ta na dveh ločenih vhodih. Posebnost zaslona je, da zmore prikazovati tudi ločljivost, višjo od ločljivosti zaslona. Tako lahko, če signal prihaja iz računalnika na vmesnik VGA ali DVI, prikaže celotno sliko z ločljivostjo 1280 × 1024 ali 1600 × 1200. Sliko pri tem stisne, tako da ostrina ni najboljša, vendar je prikaz še vedno dovolj razločen, če le podrobnosti niso premajhne.

V praksi se NECov največji LCD obnese zelo dobro. Nad svetlostjo in kontrastnostjo slike nismo imeli pripomb. Pri prikazovanju videa je odličen, za prikaz računalniške slike pa je ločljivost nekoliko nižja, toda za to navsezadnje niti ni mišljen. Na njem smo zavrteli tudi nekaj videov v ločljivosti HDTV in izkazalo se je, da šele pri posnetkih s tako visoko ločljivostjo monitor upraviči svojo ceno, saj je slika res odlična.

NEC LCD4000

Kaj: 40-palčni monitor LCD, ki je hkrati tudi televizor.

Izdeluje: NEC/Mitsubushi, www.necmitsubishi.com.

Prodaja: Acord 92, www.acord-92.si, (01) 583 72 30.

Cena: 1.290.000 tolarjev.

Za: Velik zaslon, svetla slika, združljivost s standardom HDTV, omogočen prikaz slike z ločljivostjo SXGA in UXGA, obilica vhodov in izhodov.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji