Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Marec 2011

3D pretvorba po domače

O tretji dimenziji, dosegljivi iz domačega naslonjača, čivkajo že vrabci. O Avatarju in 3D tehnologiji s snemanja lahko razpravljamo že s taksisti, povsod nas spremljajo reklame o 3D televizorjih, v kinu pa skorajda ni več filmske uspešnice brez 3D različice. Magična beseda 3D se lepi na številne naprave, velikokrat tudi kar po nemarnem.

Naprav, ki omogočajo prikaz 3D vsebin, je danes že kar nekaj na voljo, verjetno pa je marsikomu postalo jasno, da so vse 3D tehnološke novotarije cenovno kar nedosegljive. Cene 3D televizorjev in 3D prenosnikov so praviloma štirimestne, razni dodatki, kot so na primer nVidiin 3D Vision sistem s posebnim 3D monitorjem, pa tudi radi olajšajo denarnico. Vsem varčnejšim 3D navdušencem so tako na voljo še vedno stara, dobra anaglifna (modrordeča) očala, ki lahko nadomestijo vsa zgoraj našteta novodobna tehnološka čudesa, le pripravljeni moramo biti na barvne nepravilnosti in seveda slabši 3D užitek.

No, rešitve za prikaz vsekakor so na voljo, na žalost pa je manj 3D vsebin. To težavo se ponavadi rešuje s pretvorbo 2D, torej običajnih vsebin, v 3D. Kdor pozna vsaj okvirna stereoskopska pravila, mu je jasno, da je za take pretvorbe treba vložiti kar precej časa in znanja za dober in pravilen 3D učinek. Šlo je že tako daleč, da postaja tako početje že umetniško delo, zato misel, da bi kaj takega počeli kar sami programi, avtomatično, meji že skorajda na znanstveno fantastiko. Pa vendar, razlike v kakovosti pretvorbe so lahko gromozanske in verjetno nekaterim zadošča že povsem površna pretvorba.

S takšnimi občutki smo se lotili tudi Avermediinega digitalnega sprejemnika, ki podpira sprotno 2D-3D pretvorbo tv programov. Kot vemo, oddajanje v 3D tehniki predstavlja televizijskim hišam še zelo oddaljeno vizijo, kar pa bi bilo mogoče že prej rešiti z dobro sprotno pretvorbo. Resnici na ljubo pri Avermediinem sprejemniku kakšne dobre pretvorbe nismo ravno pričakovali, a vendar smo vsaj upali.

S popačenjem leve in desne slike do 3 D učinka

AVerTV 3D je običajen digitalni sprejemnik (DVB-T), ki ga vtaknemo v prosto režo USB, nanj priklopimo anteno in ga poleg miške lahko upravljamo tudi ob pomoči priloženega daljinskega upravljalnika. Namestitev programske opreme Aver MediaCenter 3D je potekala brez težav, iskanje programov pa se je končalo v slabih dveh minutah. Naprava omogoča sprejem tako SD kot HD programov, podpira snemanje, ki ga lahko časovno nastavimo, in omogoča snemanje v različnih prednastavljenih video formatih za nekatere priljubljene naprave (iPad, iPhone ...). Skratka, običajen digitalni sprejemnik, ki pa naj bi s pritiskom na tipko 2D-3D pričaral čudovit občutek dodatne dimenzije. Nastavimo lahko različne 3D prikaze - slika ob sliki, slika nad sliko, rdeče-modri anaglif, vrstični polarizator in nVidia 3D Vision, če ga imamo seveda nameščenega. No, mi smo ga imeli, pa nam ga v povezavi z AverTVjem ni uspelo usposobiti ... Po drugi strani je nastavitev 3D učinka manj, saj se ta praktično konča le pri nastavitvi globine.

Prvi vtis 3D pretvorbe je bil zanimiv. Kazalo je že, da naprava zmore neko preprosto pretvorbo, pa smo pod podrobnim pregledom posnetka ugotovili, da so se Avermediini inženirji poskušali pregoljufati na povsem svojski način. Za levo sliko so namenili raztegnjen, za desno pa zožen isti posnetek in tako pridobili nekaj barvnih zamikov, ki so videti "zelo resno" v anaglifnem načinu, saj se proti desni in levi strani slike veča globina, ki jo opazimo kot rdeči ali svetlomodri obris. No, v resnici globine seveda ni nikjer in z nastavljanjem 3D učinka vplivamo le na raztegnjenost oziroma skrčenost leve ali desne slike, torej z globljim učinkom gledamo bolj popačen posnetek in nasprotno. Razumljivo je, da tak 3D ni 3D in nikakor ni uporaben, morda le tistemu, ki bo s 3D vsebino prvič soočen in ne bo niti vedel, kaj naj pričakuje. Naj še omenimo, da se je še zapletlo pri snemanju 3D posnetka, saj ga je program trmasto beležil kot 2D posnetek, naj smo se še tako močno trudili.

Na žalost moramo napravo kot 2D-3D pretvornik odsvetovati, saj učinka praktično ni. Kot digitalni sprejemnik televizije DVB-T pa ostaja povsem zgledna in normalno delujoča naprava.

AVerTV 3D USB

Kaj: Digitalni sprejemnik DVB-T s podporo sprotne 2D-3D pretvorbe.

Izdeluje: Avermedia, www.avermedia.com.

Prodaja: www.ecdoo.si.

Cena: 90 EUR.

Za: Podpora visoki ločljivosti, HD, snemanje.

Proti: 3D pretvorba je neuporabna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji