Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Junij 2010 | Teme: preizkus

3D očala, ki to niso

Očala z vgrajenimi zaslončki LCD so že dolgo časa burila domišljijo prek Sci-Fi ali vojaško-pilotskih filmov, v katerih so junaki zaradi realnega prikaza slike povsem odklopili zunanji svet. Je kaj takega mogoče početi tudi doma s preprostimi nizkocenovnimi očali?

Podjetje Vuzix izdeluje posebna očala že dolgo časa. Poleg takih za rabo doma najdemo v njihovi ponudbi tudi očala za medicinske in vojaške namene, katerih tehnične lastnosti so gotovo najboljše. Najpomembnejši sta seveda kakovost in ločljivost vgrajenih zaslončkov; slednja pri najzmogljivejšem vojaškem modelu dosega 852 × 600 pik, kaj takega pa prav gotovo ne moremo trditi za vstopni model Wrap 230, ki premore ločljivost le skromnih 320 × 240 pik. Zanimivo, da so v Vuzixu reklamno kampanjo za očala navezali na uporabnike iPhona, ki omogoča še enkrat višjo ločljivost, zato se edina uporabnost očal kaže v intimnem gledanju vsebin (če seveda odštejemo radovedne poglede, ki bi jih s tem gotovo privabili).

Priklop očal je precej enostaven. Na prenosne naprave jih priklopimo prek priloženega vmesnika, na katerem so tudi upravljalne tipke. Z njimi prikličemo menuje, spreminjamo vrednosti in nastavljamo jakost zvoka. Na računalnik jih preprosto priklopimo prek VGA vmesnika Wrap kot dodatni zaslon (vmesnik moramo na žalost dokupiti). Očala si lahko nato le še namestimo in čez kratek čas ugotovimo - da so zaradi teže precej nerodna. Po približno 10 minutah nošenja je izkušnja postala že precej moteča, kljub možnosti natančnejšega nastavljanja nosnega nosilca. To, kakšne posledice pušča za seboj dolgotrajno gledanje v zaslončke LCD, pa je prav gotovo odvisno od posameznika.

Kakorkoli, slika pri tako nizki ločljivosti na žalost ni uporabna. Napisi so neberljivi, podrobnosti neopazne in tudi samo dogajanje težko spremljamo. Poleg tega naj bi bila očala odlična za spremljanje 3D vsebin, a je to seveda daleč od resnice. Resda omogoča različne stereoskopske prikaze, vendar bi morale biti stereoskopske globine pri takšni velikosti zaslončkov LCD precej večje, da bi sploh opazili kak 3D učinek. Na žalost smo preizkušali le vstopni model, njihov najzmogljivejši 920 namreč omogoča štirikrat višjo ločljivost, 640 × 480.

Vuzix Wrap 230

Kaj: Očala z vgrajenima zaslončkoma LCD.

Ločljivost zaslončka LCD: 320 × 240 pik.

Osveževanje: 60 Hz.

Teža: 85 gramov.

Prodaja: CHS, www.chs.si..

Cena: Okoli 200 EUR, Wrap VGA vmesnik okoli 50 EUR.

Za: Intimen prikaz slike.

Proti: Teža, cena, prenizka ločljivost za kakršnokoli rabo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji