Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2014

3D je mrtev, naj živi UHD!

Samsung je na svojem rednem letnem forumu v španski Malagi evropskim novinarjem prikazal izdelke, ki naj bi zaznamovali letošnje leto.

Popolnih novosti v resnici ni bilo, saj so bili izdelki znani že od prej (predvsem s sejma CES), najbolj na dlani pa je bilo, da namerava korejski velikan letošnje leto napasti s televizorji ločljivosti UHD (oz. »skoraj 4K«, kot bi jim lahko rekli) in še posebej z ukrivljenimi različicami teh naprav. Samsungovi predstavniki so prepričani, da bo letošnje leto leto »televizorjev UHD« in nič presenetljivo se s tem strinjajo kar vsi izdelovalci televizorjev. To, da vsebin ultra visoke ločljivosti v resnici ni (ob zadnjem testu v Monitorju nam jih celo iz piratskih virov ni uspelo pridobiti), očitno ne moti nikogar. Res pa je, da se bo Samsung v tej smeri nekoliko potrudil, saj bo kupcem televizorjev za dodatnih 300 dolarjev (evropskih cen še nimamo) ponudil disk velikosti 1 TB, na katerem bo skupek hollywoodskih filmov novejših in starejših datumov. V ločljivosti 4K, seveda. Stavijo tudi na dogovor z ameriško družbo Netflix, ki naj bi v kratkem zagnala pretočno storitev za filme ločljivosti 4K. Poplava novih Samsungovih televizorjev UHD, tudi ukrivljenih, naj bi Slovenijo dosegla nekje maja, na voljo pa so modeli, veliki od 55 do 110 palcev (ali bodo vsi na voljo tudi pri nas, še ni znano). Ker se standardi še razvijajo, imajo novi televizorji elektroniko shranjeno v posebni škatli, ki jo lahko naknadno zamenjamo in s tem »obnovimo« televizor, če bo razvoj novih tehnologij to zahteval.

Sejemski prostor se je utapljal v televizorjih.

Sejemski prostor se je utapljal v televizorjih.

Naj odstavek o televizorjih sklenemo z dejstvom, ki je na razstavnem prostoru zelo bilo v oči – 3D je očitno mrtev, saj se prav noben televizor ni pohvalil tudi z očali 3D. Spomnimo se, da ni dolgo tega, kar so izdelovalci televizorjev tehnologijo 3D predstavljali približno enako zagreto kakor zdaj UHD.

Sicer pa so nam v oči padle tudi nove, 12,2-palčne tablice NotePro (s peresom) in TabPro (brez njega). Tablice so dovolj velike, da so jim namenili programsko možnost hkratnega prikazovanja do štirih programov (na enak način kot Samsungovi telefoni zmorejo delo z dvema). Tablice imajo ločljivost 2560×1600 pik (enako kot že nekoliko ostareli Samsungov Nexus 10), so tanke (7,6 mm), a po občutku nekoliko težke (750 gramov). Ko smo že pri gramih – Samsung manjša modela (10- in 8-palčni) pohvali, da sta »lažja od 500 gramov« in   »debela le 7,2 mm«, to pa so vrednosti, ki nekako ustrezajo Applovemu iPadu Air, ki je tu  seveda še vedno cilj, ki mu velja slediti.

12,2-palčni Note. Velik in zato nekoliko težak.

12,2-palčni Note. Velik in zato nekoliko težak.

Ukrivljeni in UHD!

Ukrivljeni in UHD!

Na sejmišču je bilo sicer na ogled tudi nekaj novih fotoaparatov (npr. Galaxy Camera 2, ki je hibrid telefona in fotoaparata), monitorjev in tiskalnikov, dokaj velik poudarek pa je bil na Samsungovi beli tehniki, ki smo jo nekoliko zdolgočaseno preskočili. Razen novega pralnega stroja, ki ga lahko krmilimo s telefonom in/ali tablico, ha! Slednjega kljub »tabličnosti« ne bomo preizkušali, druge izdelke iz tega sestavka pa seveda nestrpno pričakujemo, zato se lahko nadejate daljših prispevkov o njih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji