Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2011 | Teme: preizkus, prenosnik

17 palcev v naročju

Zdi se, da se je dogajanje v računalništvu zadnje čase omejilo le še na tablice, in še posebej na Applov iPad. V resnici pa še vedno veliko več uporabnikov uporablja prenosne računalnike, tako doma kot v službi. Preizkusili smo največje, ki lahko v celoti nadomestijo velike namizne modele.

Ne tič ne miš

Žal so veliki prenosniki ujeti na področju, ki ni ne tič ne miš. Niso prav zares prenosni, saj vsi tehtajo več kot tri kilograme, tudi napajalniki so razmeroma veliki in okorni. Zaradi velikih zaslonov so tudi njihove mere v vse smeri vse kaj drugega kot prijazne. Ti zasloni pa porabijo tudi veliko energije, zato preizkušeni modeli na akumulatorju zdržijo dokaj malo - tri ure je že zelo veliko.

Prenosni računalniki so pri marsikaterem uporabniku povsem nadomestili namizne brate. Pri tem so ravno veliki, šestnajst- in sedemnajstpalčni modeli, najboljša alternativa. Za razliko od namiznih računalnikov jih lahko uporabniki prenašajo naokoli - ne najlaže, a vendar. Z njimi pa glede na manjše prenosnike pridobimo kar nekaj uporabne namizne površine, kar pride prav tako med delom (sploh pri velikih Excelovih tabelah) kot med prostim časom (recimo, pri ogledu kakega filma).

Vendar pa se nam ti računalniki v resnici ne zdijo tako dober nadomestek za klasične namizne modele. Dejstvo je, da so še vedno dražji od namiznih sorodnikov. Dobro, res moramo pri namiznem modelu računati še na nakup monitorja, a kaj, ko so danes 24-palčni zasloni že prav smešno poceni - povsem uporabni modeli se začnejo pri 150 evrih. Namizni računalniki imajo še veliko drugih prednosti. Recimo več možnosti postavitev zaslona in tipkovnice, zaradi česar so tudi prijaznejši do našega zdravja.

Tudi servisiranje namiznih računalnikov je bistveno lažje kot servisiranje prenosnih modelov. Dobro, res bomo lažje odnesli prenosni računalnik na servis, a ko bo šlo kaj narobe, bo servis bistveno dražji, če ne celo nemogoč. Pri namiznem modelu pa enostavno odpremo tisto črno škatlo, zamenja se nedelujoči del in mirno delamo naprej. Podobno je pri nadgradnji. Čez čas, ko bo postal malce počasen, bomo enostavno kupili zmogljivejši procesor, nekaj pomnilnika, boljšo grafično kartico ...

Kljub temu imajo tudi ti veliki prenosniki svoje mesto pod soncem. Kot že omenjeno, so odlična izbira za nekoga, ki želi imeti isti računalnik v službi in doma, pri tem pa hoče tudi dovolj velik zaslon. Ti prenosniki so sicer dražji od svojih manjših bratov, a so cene kljub temu postale razmeroma ugodne, saj stane najcenejši že dobrih 500 evrov. Pri tem pa se prenosniki kar opazno razlikujejo pri strojni opremi. Če začnemo pri procesorjih - pri osnovnejših modelih so vgrajeni procesorji Pentium in Celeron, modeli srednjega razreda nosijo procesorje i3 in i5, le par najzmogljivejših ima procesorje i7. Pri tem omenimo, da AMDja praktično ni nikjer več. Na njihove procesorje na naših testih naletimo vedno bolj poredko - pa še to le pri cenejših prenosnikih. Intel očitno kraljuje, ta hip pa nič ne kaže, da bi se to v kratkem spremenilo.

Vsi prenosniki so še kar dobro opremljeni s pomnilnikom. 4 GB je nekako postal standard, nekateri pa že posegajo čez - torej do 6 GB, le najcenejši imajo 3 GB pomnilnika. Omeniti velja tudi to, da je na vseh nameščen 64-bitni operacijski sistem, brez izjeme je šlo za Windows 7 Home Premium. No, nekateri pa so tudi brez operacijskega sistema, oziroma imajo nameščen FreeDOS, kar sicer zniža končno ceno, a pomeni, da bomo poleg namestitve operacijskega sistema morali sami poiskati in namestiti tudi gonilnike.

Malo smo razočarani nad diski, ki so sicer veliki, a ne ravno hitri. Komaj čakamo resen prodor diskov SSD. Prvi zametki počasi že prihajajo, njihov znanilec pa je ta hip podjetje Apple s svojimi prenosniki serije Air. A pri bolj vsakdanjih prenosnikih, tudi teh, ki smo jih imeli na preizkusu, je SSD zaenkrat le pobožna želja. No, pri zmogljivejših prenosnikih si lahko marsikje za doplačilo omislimo tudi to - recimo pri Sonyju, ki prodaja prenosnik v praktično enaki izvedbi, kot smo jo imeli na preizkusu, a z diskom SSD. Drugih novosti pa je bore malo. Pri nekaterih prenosnikih se že pojavljajo vmesniki USB 3.0, HDMI je postal samoumeven. Žal so skoraj samoumevni tudi svetleči zasloni.

Pogled v laboratorij

Prenosne računalnike v Monitorju preizkušamo že zelo dolgo, redno jih vključujemo na naše "nenehne" preizkuse, tu in tam pa naredimo tudi kak večji preizkus, kjer se lotimo določenega segmenta trga. Tokrat seveda ni bilo nič drugače. Odziv na naš preizkus je bil s strani prodajalcev malce slabši, kot bi si želeli, pozna se, da so ti prenosniki na splošno manj priljubljeni kot tisti z bolj standardnimi velikostmi zaslonov, zato imajo podjetja manjše zaloge. Tako smo dobili na preizkus 14 različnih prenosnikov sedmih izdelovalcev.

Prvi korak je seveda popis vse strojne opreme. Tu si pomagamo s programom Everest, ki sestavi seznam vgrajenih komponent. Zapišemo tudi vse vmesnike, mere, maso itd. Sledijo preizkusi zmogljivosti, kjer uporabljamo program Sysmark za preverjanje hitrosti, ta program ima štiri različne module, ki simulirajo različne vrste programov. Za merjenje zmogljivosti akumulatorja uporabimo program Mobilemark, ki simulira delo nekega povprečnega uporabnika. Tu žene različne programe (nekaj pisarniških, nekaj večpredstavnih), vmes pa dela tudi krajše pavze. Nazadnje pa zaženemo še dva programa 3Dmark, in sicer z letnicama 2006 in 2001, slednjega predvsem za primerljivost s starejšimi računalniki. Med vsemi naštetimi preizkus pa popolnoma na novo namestimo Windows 7 (64-bitne, seveda), pri tem pa namestimo le najnujnejše gonilnike. Tako dosežemo na vseh prenosnikih kolikor je mogoče podobne razmere.

Acer Aspire 7741g

Acer je sicer znan predvsem po agresivni cenovni politiki, preizkušeni model Aspire 7741g pa na tem preizkusu sodi nekako v cenovno sredino. Pri Acerju so se s to generacijo prenosnikov nekoliko oddaljili od prejšnjih oblikovalskih smernic, saj so se znebili svetleče črne plastike. Sicer gre za stvar okusa, a nam je videz prenosnika všeč, predvsem pa se na kakovostni, dobro obdelani plastiki ne poznajo prstni odtisi.

Tudi kakovost izdelave je opazno boljša kot pri starejših prenosnikih te znamke. Zaslon je žal svetleč, a solidne kakovosti. Tipkovnica je načeloma dobra, presenetljivo trda, z dobro povratno informacijo in ravno prav hoda. Zmotila nas je le pretirano ravna površina tipk, a to je zadnje čase vse bolj priljubljeno.

Aspire je z vmesniki razmeroma skopo opremljen, seveda pa je primerljiv z drugimi prenosniki v tem cenovnem okviru. Na levi strani najdemo en vmesnik USB 2.0, izhoda VGA ter HDMI in navaden omrežni vmesnik. Na desni sta še dva vmesnika USB (oba dva 2.0). Vgrajena sta tako modul bluetooth kot brezžični omrežni vmesnik.

Prenosnik uporablja Intelov procesor nove generacije i3, ta bije pri taktu 2,4 GHz. Pomnilnika je ravno prav, 4 GB, disk je presenetljivo velik, kar 640 GB. Vgrajena je solidno zmogljiva grafična kartica Ati Mobility Radeon HD 5470, ta ima 512 MB pomnilnika (po potrebi pa lahko uporabi tudi sistemski pomnilnik). Na preizkusih zmogljivosti se je prenosnik povprečno odrezal, malce nad povprečjem je grafična zmogljivost. Tu je sicer opazno prehitel modele z vgrajeno Intelovo rešitev, a je zaostal za prenosniki z boljšimi samostojnimi karticami.

Acer Aspire 7741g

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 156.

Trajanje delovanja: 2 uri 33 minut.

Mere: 41,5 × 27,5 × 3 cm, 3,3 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M370, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 640 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 799 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 6

Za: Cena, velikost diska.

Proti: Zmogljivost.

Asus K72F

Od Asusa smo tokrat dobili dva vsaj na videz enaka prenosnika. Prvi je model K72F, po zgledu drugih hišnih modelov ima tudi ta prenosnik zgornji pokrov iz lakaste črne plastike. Ta sicer ni povsem črna, a se kljub temu na njej še kako poznajo prstni odtisi. Bolje je v notranjosti, kjer je okoli zaslona sicer enaka plastika, okoli tipkovnice pa je matirana plastika temne, sivo-bronaste barve. Oblikovanje je sicer lepo in čisto, kaže, da so razne večpredstavne tipke stvar preteklosti.

Razočarani smo bili nad tipkovnico, ki je slabo vpeta in se med tipkanjem opazno vdira. Tipke imajo morda za kanček premalo hoda, a nas je bolj motilo, da so praktično popolnoma ravne. Zaslon je svetlečega tipa in povprečne kakovosti, nadpovprečna je kakovost zvoka. Kakovost izdelave je na prvi pogled sicer dobra, čeprav se je med preizkusom odlepil eden izmed čepov, ki okoli zaslona prekrivajo majhne vijake.

Asusova prenosnika se v resnici ločita le po vgrajeni strojni opremi. Model K72F je pri tem manj zmogljiv od brata, osnova je Intelov procesor iz nekoliko cenejše linije, model Pentium P6100. Ta bije pri taktu 2 GHz, na voljo je 3 GB pomnilnika. Kljub slabši osnovi pa niti ni bistveno manj zmogljiv kot vstopni procesorji iz serije i3, za večino pisarniških opravil bo več kot zadostoval. Grafična kartica je vgrajena Intelova rešitev, disk je solidne velikosti 500 GB. Akumulator je povprečne zmogljivosti (4400 mAh.), a je vgrajena oprema dokaj varčna, tako je prenosnik pri preizkusu akumulatorja zdržal 3 ure in 19 minut. To je za model s tako velikim zaslonom kar dober rezultat.

Asus K72F

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 131.

Trajanje delovanja: 3 ure 19 minut.

Mere: 42 × 28,1 × 3,7 cm, 3,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium P6100, 2 GHz, 3 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 669 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 4.

Za: Cena, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost, tipkovnica.

Asus K72J

Drugi Asusov prenosnik je model K72J, navzven pa se od prej opisanega K72F praktično ne razlikuje. Edino, kar ju loči, je nalepka, na kateri so opisane strojne značilnosti. Pokrov je tudi tu iz lakaste plastike in ga sčasoma krasi vse več prstnih odtisov. Notranjost nam je z oblikovalskega stališča všeč, manj navdušeni smo bili nad slabo tipkovnico.

Razlike med obema Asusovima prenosnikoma so seveda očem skrite. Model K72J uporablja Intelov procesor Core i3, model 370M, ki bije pri 2,4 GHz. Ta je malenkost zmogljivejši od Pentiuma, ki žene bratski prenosnik. V praksi oziroma pri vsakdanji rabi so razlike sicer majhne, a vseeno. Ima tudi več pomnilnika, 4 GB je ravno prav za udobno delo z nameščenim sistemom Windows 7 Home Premium. Razlika pa je tudi pri grafičnem sistemu, saj je tu vgrajena Atijeva kartica Mobility Radeon HD 5470, ki ima 1 GB samostojnega pomnilnika.

Prenosnik se je na preizkusih zmogljivosti odrezal povprečno, malenkost bolje od hišnega brata. Je pa ta oprema nekoliko bolj požrešna pri porabi energije, bistvena razlika gre seveda na račun samostojne grafične kartice. Tako je pri uporabi akumulatorja zdržal tri ure in štiri minute, kar je še vedno povsem soliden rezultat.

Pri priključkih v tem cenovnem razredu ne moremo pričakovati kaj posebnega, to za oba Asusa kar velja. Na desni strani sta dva vmesnika USB 2.0, poleg njiju pa izhoda HDMI in VGA. Tam najdemo še navadni omrežni priključek ter vmesnika za zvočno kartico. Še dva vmesnika USB (prav tako 2.0) sta na levi, poleg njiju pa tudi bralnik pomnilniških kartic SD.

Asus K72J

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 162.

Trajanje delovanja: 3 ure 4 minut.

Mere: 42 × 28,1 × 3,7 cm, 3,3 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 370M, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 759 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 4

Za: Cena, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost, tipkovnica.

Dell Inspiron N7010 N i5

Najbolj množičen izdelovalec na tem preizkusu prenosnikov je bil vsekakor Dell, od katerega smo dobili kar pet različnih modelov. Model Inspiron N7010 N i5 je med zmogljivejšimi modeli na preizkusu, kar se vidi že po oznaki, ki nakazuje na Intelov procesor Core i5. Gre za procesor M450 s frekvenco 2,53 GHz. Vgrajenega je 4 GB pomnilnika, disk je kar velik, 500 GB. Gre očitno za bolj poslovni model, saj je grafična kartica vgrajena Intelova rešitev, kar ugodno vpliva na porabo energije.

Prenosnik se je pri tem zelo dobro odrezal, saj je zdržal tri ure in 14 minut, to je glede na solidno zmogljivost in velik zaslon kar dober rezultat. Sicer se je pri preizkusih zmogljivosti dobro odrezal, a je razlika med tem procesorjem in malenkost manj zmogljivim procesorjem i3 razmeroma majhna.

Prenosnik sledi minimalističnim oblikovnim smernicam, ki so zadnje čase vse bolj priljubljene. Žal uporablja svetlečo plastiko, ki je sicer videti dobro, a le dokler ni na njej prstnih odtisov, ki pa se hitro poznajo. Le malenkost bolje je okoli tipkovnice, kjer je plastika sicer še vedno svetleča, a se odtisi zaradi sive barve manj poznajo. Tipkovnica je še kar dobra, všeč nam je oblika tipk, saj imajo malenkost spuščenega roba, zelo dober pa je tudi njihov hod. Zaslon je svetleč, v njem torej vidimo kar veliko odsevov. Je pa kar kakovosten, enako velja za vgrajene zvočnike.

Pri vmesnikih ni presenečenj, le postavitev bi lahko bila malenkost boljša. Vsega skupaj imamo na voljo štiri vmesnike USB 2.0, a sta od tega dva na zadnji strani prenosnika (skupaj z izhodom VGA). Taka postavitev se nam pri teh velikih prenosnikih zdi manj posrečena, raje bi imeli vmesnike na straneh.

Dell Inspiron N7010 N i5

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 169.

Trajanje delovanja: 3 ure 14 minut.

Mere: 42,3 × 28,7 × 3,3 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 M460, 2,53 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 975 EUR.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Za: Zmogljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost grafike.

Dell Inspiron N7010 N i3

Naslednji Inspiron z oznako N7010 ima za osnovo malenkost manj zmogljiv Intelov procesor, model Core i3 M370. Ta ima tudi malenkost nižjo frekvenco, 2,4 GHz, v praksi pa so razlike razmeroma majhne. Na preizkusih so sicer še opazne, saj je prav na vsakem izmed preizkusov dosegel ravno tistih nekaj odstotkov več, pri vsakdanjem delu pa se te razlike komaj poznajo. Pomnilnika je 4 GB, naloženi Windows 7 Home Premium pa so 64-bitni.

Grafična kartica je, tako kot pri prej omenjenem modelu s procesorjem i5, vgrajena Intelova. Za neko resno igranje oziroma za nove igre ne bo ravno najboljša rešitev, za starejše naslove pa bo dovolj zmogljiva. Poraba energije je solidno majhna, med preizkusom zmogljivosti akumulatorja je tako zdržal tri ure in pet minut.

Pri oblikovanju je spet v rabi pretežno lakasta plastika, kjer se zlasti na pokrovu pozna kar nekaj prstnih odtisov. Ti se poznajo tudi okoli tipkovnice, a je zaradi plastike to manj opazno. Svetleča plastika pa nase vleče tudi nekaj več prahu. Minimalizem se v notranjosti pozna v odsotnosti vsakršnih večpredstavnih tipk, tudi statusnih lučk je malo. Kakovost izdelave je sicer kar dobra.

Vmesnikov ni prav posebej veliko, prej smo pa že omenili nekoliko neugodno postavitev dveh vmesnikov USB in izhoda VGA, ti so vsi na zadnji strani. Pri manjših prenosnikih je to manj nadležno, tu pa malo moti, da se moramo stegovati okoli razmeroma velike naprave. Sicer imamo na vsaki strani še po en vmesnik USB (po standardu 2.0), na desni je še navaden omrežni vmesnik, na levi pa izhod HDMI in bralnik pomnilniških kartic SD.

Dell Inspiron N7010 N i3

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 161.

Trajanje delovanja: 3 ure 5 minut.

Mere: 42,3 × 28,7 × 3,3 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M370, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 882 EUR.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Za: Zmogljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost grafike.

Dell Inspiron N7010 N Pentium

Še tretji Inspiron N7010 je po strojni opremi najmanj zmogljiv, seveda pa je temu primerna tudi cena zelo nizka. Ohišje je po oblikovanju resda enako kot pri že opisanih prenosnikih z enako oznako, razlika pa je v tem, da je bil pokrov na preizkušenem modelu temno rdeče, skoraj vinske barve. Tako bolj izstopa kot svoja povsem črna brata, kar nam je tudi všeč. Ohišje je dokaj kakovostno, pri svetleči plastiki pa bodo nekateri (med njimi smo tudi mi) tarnali nad tem, da se hitro umaže.

Že ime izda tip procesorja, ki so ga pri tem modelu vgradili. Gre za Intelov procesor iz serije Pentium, model P6100, katerega frekvenca je 2 GHz. Gre za cenejši procesor, namenjen prenosnikom, ki pa ima kljub temu dve jedri (enako kot procesorji Core i3). Razlike so pri pisarniških programih razmeroma majhne, večje so pri zahtevnejših programih (recimo pri obdelavi videa). Tako se je pri preizkusu Sysmark Productivity obnesel praktično enako kot enak prenosnik s procesorjem i3, pri preizkusu Sysmark VideoCreation pa bistveno slabše. Hkrati je Pentium še malenkost bolj požrešen od procesorja i3, saj je z enakim akumulatorjem kot Inspiron N7010 N i3 zdržal še deset minut manj (torej dve uri in 55 minut).

Vgrajenega pomnilnika je 4 GB, za grafiko pa skrbi integrirana Intelova kartica. Disk je glede na druge prenosnike razmeroma majhen, 320 GB, a je to za naše pojme kljub vsemu dovolj (sploh glede na nizke cene zunanjih diskov). Manj zadovoljni smo bili s tem, da je bil preizkušeni model brez operacijskega sistema (oziroma je imel naložen sistem FreeDOS). Tako bo uporabnik imel nekaj več dela z nameščanjem tako operacijskega sistema kot gonilnikov (razen seveda ob izbiri kakega Linuxa).

Dell Inspiron N7010 N Pentium

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 129.

Trajanje delovanja: 2 uri 55 minut.

Mere: 42,3 × 28,7 × 3,3 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium P6100, 2 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 598 EUR.

Prodaja: FMC, www.fmcstore.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 5.

Za: Zmogljivost akumulatorja, videz, cena.

Proti: Zmogljivost.

Dell Inspiron 1764 N i5

Dellov naslednji prenosnik, model Inspiron 1764 N i5, je po videzu med vsemi prenosniki na preizkusu nedvomno najbolj izstopal. In sicer na račun lakastega, svetlo rožnatega pokrova. Res ne vemo, katera barva je ta trenutek v modi, a s tem prenosnikom bo vsakdo še kako opazen. Morda je kar malce škoda, da se barva ne nadaljuje v notranjosti, saj je tam bistveno bolj zadržan, podoben pa modelom iz serije Inspiron N7010. Tako ima okoli tipkovnice nekaj temno sive, hrapave plastike, spodaj pa je plastika malo svetlejša, a še vedno siva, zaradi gladke obdelave pa se na njej poznajo prstni odtisi.

Kakovost izdelave in materialov je dobra, enako velja tudi za tipkovnico. Ta je po obliki tipk enaka kot pri modelih N7010, žal pa je tipka Enter znižana na samo eno vrstico (ta je pri prenosnikih N7010 normalno velika). Razen tega nam je tipkovnica še malo bolj všeč kot pri bratskih modelih, saj je bolje vpeta in se manj vdira. Zaslon je žal spet svetleč, a dovolj kakovosten, tudi zvok je še kar dober.

Po imenu lahko sklepamo o procesorju, gre seveda za Intelov model Core i5, konkretno 520M, katerega frekvenca je 2,4 GHz. Na voljo je 4 GB pomnilnika, za grafiko pa skrbi samostojna Atijeva kartica Radeon HD 5450, ki ima 1 GB lastnega pomnilnika. Računalnik se je na preizkusih kar dobro obnesel, tudi za novejše igre bo več kot dovolj primeren. Žal pa kombinacija zmogljivega procesorja in grafične kartice ter povprečnega akumulatorja pomeni, da bomo dokaj kmalu iskali električno vtičnico - pri našem preizkusu po dveh urah in 17 minutah. Prenosnik je prispel z nameščenim sistemom FreeDOS, to pa seveda nekoliko zniža ceno.

Dell Inspiron 1764 N i5

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 166.

Trajanje delovanja: 2 uri 17 minut.

Mere: 41,6 × 29,8 × 2,76 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 520M, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 864 EUR.

Prodaja: FMC, www.fmcstore.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Za: Videz, solidna zmogljivost.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Dell Inspiron 1764 N i3

Tudi drugi Dellov Inspiron 1764 je na videz nekaj posebnega - če je bil pokrov na prvem svetlo rožnat (oziroma pastelno rožnat), je tu pastelno moder. Tudi ta bo torej pritegnil kar nekaj pogledov, morda pa le malenkost manj kot njegova rožnata različica. Sicer je ohišje enako oblikovano, s to razliko, da je imel ta prenosnik zmogljivejši akumulator, ki zadaj opazno dvigne računalnik od podlage.

Tak akumulator sicer doda kar nekaj h končni debelini in teži prenosnika, a bomo z njim seveda bistveno dlje lahko delali med potrebnimi iskanji električnih vtičnic. Potrebe uporabnikov so sicer različne, a nam se zdi, da pri tako velikih prenosnikih sicer ne potrebujemo teh zmogljivejših akumulatorjev, saj bodo prenosniki večino časa preživeli na pisalnih mizah. No, 4 ure in 16 minut je kljub temu dovolj, da si bomo lahko v miru ogledali tudi kak daljši film.

Opremljenost z vmesniki je povsem klasična, enako velja za njihovo postavitev. Na desni strani imamo dva vmesnika USB, pod njima je bralnik pomnilniških kartic SD. Na levi pa sta še dva USBja (vsi štirje podpirajo standard 2.0, ne pa tudi novejšega 3.0), video izhoda VGA in HDMI ter omrežni priključek. Za brezžično povezljivost skrbita modula WiFi in bluetooth.

Prenosnik ima glede na brata malenkost manj zmogljiv procesor, gre za model i3 370M. Ta bije pri taktu 2,4 GHz, pomnilnika je 4 GB. Grafična kartica je iz rok Atija, gre za model Mobile Radeon HD 5450. Po specifikacijah je torej malenkost slabši od drugega Inspirona 1764, a ga večji akumulator opazno podraži, tako velja dobrih tisoč evrov.

Dell Inspiron 1764 N i3

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 145.

Trajanje delovanja: 4 ure 16 minut.

Mere: 41,6 × 29,8 × 3,8 cm, 3,5 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 370M, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 1006 EUR.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Za: Videz, solidna zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena.

Emachines G730z

Emachines je praktično neznana znamka, vsaj pri nas, a moramo povedati, da gre pravzaprav za znamko, ki je v lasti podjetja Acer, predstavlja pa cenovno nekoliko bolj ugodne računalnike. To še kako velja tudi za njihov model G730z. Oblikovno nas prenosnik ni najbolj prepričal, saj nekoliko spominja na starejše prenosnike manj kakovostnih znamk. Sploh svetlo siva plastika pod tipkovnico deluje, kot bi prišla s poceni igrač.

Tipkovnica je podpovprečne kakovosti, ima povsem ravne tipke in se nekoliko vdira. Sledilna ploščica je nekoliko prenizka, sploh če jo primerjamo s tisto z Acerjevega Aspire 7741G ali Sonyjevega Vaiota. Tudi zaslon bi lahko bil boljši, gre za svetleči model z razmeroma slabo kotno vidljivostjo.

Prenosnik ima tudi v notranjosti cenejše komponente. Osnova je Intelov procesor Pentium P6100, ki bije pri taktu 2 GHz. Za večino opravil je sicer dovolj zmogljiv, zmanjka pa mu pri tistih zahtevnejših, recimo obdelavi kakega videa. Pomnilnika je 3 GB, od tega si nekaj prisvoji še Intelova vgrajena grafična kartica. Disk je med manjšimi na preizkusu, a bo 320 GB za veliko uporabnikov kljub vsemu povsem dovolj. Zanimivo, da se je prenosnik obnesel še nekoliko slabše kot Asusov K72F, ki ima enak procesor, enako pomnilnika in enako grafično rešitev.

Pri vmesnikih ni pričakovati kaj posebnega. USB vmesniki so trije (vsi po standardu 2.0), za izvoz videa sta vgrajena HDMI in VGA, za priklop v omrežja pa navaden omrežni vmesnik. Vključena je tudi brezžična kartica WiFi, ni pa modula bluetooth. Največja prednost prenosnika je seveda nizka cena, saj velja le dobrih 500 evrov (pri tem pa je naložen operacijski sistem Windows 7 Home Premium 64 bit).

Emachines G730z

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 128.

Trajanje delovanja: 2 uri 37 minut.

Mere: 38,1 × 25,3 × 2,8 cm, 2,6 kg.

Značilnosti: Intel Pentium P6100, 2 GHz., 3 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium 64 bit.

Cena: 509 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 9.

Za: Cena.

Proti: Zmogljivost.

HP Envy 17

Hpjeve prenosnik Envy 17 smo sicer preizkusili pred nekaj meseci, a smo ga vključili še v ta večji preizkus. Gre za prenosnik, pri katerem že ime kaže na to, da želi biti predmet zavisti. To mu tudi kar dobro uspeva, saj je oblikovalsko zelo napreden. Deluje manjši, kot je v resnici, a je to predvsem posledica na videz tankega ohišja. To je iz aluminija, notranjost pa, tako kot pri večini tokrat preizkušenih prenosnikov, minimalistična. Se pa rad na levi strani malo segreva, ventilator se redko izključi.

Strojna oprema se začne z razmeroma zmogljivim Intelovim procesorjem, gre za model Core i7 Q720, katerega takt je 1,6 GHz. To se morda sliši malo, a imajo ti procesorji funkcijo Turbo Boost, ki po potrebi zviša takt vse na 2,8 GHz. Bistvo je seveda imeti dobro zmogljivost ob razmeroma ugodni rabi energije. To pa prenosniku ne uspeva najbolje, saj je na akumulator zdržal le dve uri in 11 minut. K temu sicer kar nekaj doprinese tudi zmogljiva grafična kartica iz Atija, model Mobility Radeon HD 5850. Pri preizkusih se je tako odlično odnesel, čeprav smo imeli sprva kar nekaj težav zaradi velikega števila naloženih (in večinoma neuporabnih) programov.

Kot se za tak prenosnik spodobi, je opremljenost zelo dobra. Poleg standardnih vmesnikov je na voljo tudi izhod DisplayPort, ki ga sicer uporabljajo Applovi zasloni, optični pogon pa se spozna tudi na diske blu-ray. Kakovost izdelave je odlična, zelo dobra je tudi tipkovnica. Ta ima, tako kot kar nekaj tokrat preizkušenih modelov, ločene tipke (po zgledu Appla), a dajejo dober občutek pri tipkanju.

HP Envy 17

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 178.

Trajanje delovanja: 2 uri 11 minut.

Mere: 38,7 × 26,3 × 3,1 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 Q720, 1,6 GHz., 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1449 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Za: Kakovost izdelave, videz, zmogljivost, bralnik blu-ray.

Proti: Zmogljivost akumulatorja, prednaloženi programi.

MSI CX720-060XEU

Od podjetja MSI smo dobili na preizkus tri prenosnike, ki pa so vsaj na videz popolnoma enaki. Ločijo se le po vgrajeni strojni opremi, pa še tu gre le za tri različne kombinacije dveh procesorjev in dveh grafičnih kartic. Najzmogljivejši (pa čeprav ni ravno zares zmogljiv) je model CX720.

V njem bije Intelov procesor i3, model M370, in sicer pri frekvenci 2,4 GHz. Na voljo je 4 GB pomnilnika, grafična kartica pa je iz podjetja Nvidia, model GeForce G310M, ta ima en GB lastnega pomnilnika. Disk je solidno velik, 500 GB. Akumulator ni nič posebnega, 4400 mAh zadostuje za razmeroma kratki dve uri in 13 minut. Prenosnik se je na preizkusih zmogljivosti odrezal zgolj povprečno.

Ohišje prenosnika je še kar lepo, pokrov je sicer iz svetleče črne plastike, zaradi tankih sivih črtic pa se prstni odtisi in druga umazanija nekoliko manj pozna kot pri nekaterih drugih prenosniki. Enaka plastika se nadaljuje tudi v notranjosti prenosnika. Tu smo razočarani nad tipkovnico. Je sicer solidno trda, a so tipke preveč ravne, hkrati pa imajo premajhen hod za lagodno in hitro tipkanje, omeniti pa velja tudi nizko tipko 'Enter'. Zaslon je povprečne kakovosti (je svetleč), povprečen je tudi zvok.

Vmesniki so dokaj tipični, malce nas je zmotila postavitev, saj je večina vmesnikov na zadnji strani. Tam najdemo izhoda HDMI in VGA, omrežni priključek, vmesnik eSata in en vmesnik USB 2.0. Zanimivo, da je zadaj tudi odprtina za navaden modem, pa čeprav ni vgrajen - odprtino pokriva plastičen čep.

MSI CX720-060XEU

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 157.

Trajanje delovanja: 2 uri 13 minut.

Mere: 41,4 × 26,7 × 3,5 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M370, 2,4 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 771 EUR.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Za: Cena.

Proti: Zmogljivost, postavitev nekaterih vmesnikov.

MSI CR720-231XEU

Naslednji MSIjev prenosnik je model CR720, s podoznako 231XEU. Na hitro je praktično enak prej opisanemu CX720, bistvena razlika je le v grafični kartici. Medtem ko ima model CX720 samostojno kartico iz podjetja Nvidia, pa je v CR720 vgrajena Intelova integrirana kartica.

Zaradi nje se prenosnik seveda obnese nekoliko slabše na preizkusih zmogljivosti grafike, drugače pa je za pri navadnem delu enako hiter. Procesor je tak kot prej, torej Intel Core i3 M370 (pri 2,4 GHz), tudi pomnilnika je enako, 4 GB. Drugačna rešitev za grafiko pa se pozna pri preizkusu akumulatorja. Ta je sicer enako zmogljiv (4400mAh), a je zdržal še trinajst minut dlje, skupaj torej dve uri in 26 minut.

Opremljenost z vmesniki je enaka kot pri modelu CX720. Pri tem velja omeniti, da so to eni izmed redkih preizkušenih prenosnikov, ki obsegajo tudi vmesnik eSata, imajo pa tudi razširitveno mesto ExpressCard. Tudi tu omenimo, da je večina vmesnikov na zadnji strani, kar zna pri teh razmeroma velikih prenosnikih otežiti dostop.

Oblikovanje prenosnika je dokaj klasično, pokrov je iz svetleče plastike, svetleča je tudi notranjost. Prstni odtisi se zaradi vzorca poznajo malenkost manj kot pri enobarvnih modelih, se pa na tej gladki površini rad nabira prah. Tipkovnica je razmeroma slaba, največji očitek pa leti na majhen hod tipk. Od treh MSIjevih prenosnikov se nam zdi ta načeloma še najboljši, vsaj za nezahtevnega uporabnika, ki želi le velik zaslon, ne potrebuje pa kake resne zmogljivosti.

MSI CR720-231XEU

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 162.

Trajanje delovanja: 2 uri 26 minut.

Mere: 41,4 × 26,7 × 3,5 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 M370, 2,4 GHz., 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 603 EUR.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Za: Cena.

Proti: Zmogljivost, postavitev nekaterih vmesnikov.

MSI CR720-096EXU

Tretji MSIjev model ima enako oznako kot prejšnji, torej CR720, a drugo podoznako - 096EXU. Je tako po zmogljivostih kot po ceni zadnji od teh treh modelov, hkrati pa tudi eden izmed najcenejših prenosnikov na preizkusu in kot tak eden izmed najmanj zmogljivih.

Osnova je Intelov procesor Celeron P4600, ki bije pri frekvenci 2 GHz. Gre za poceni procesor, ki pa ima kljub temu dve jedri, a je opazno manj zmogljiv tudi od procesorja Pentium, ki je v prenosnikih Dell Inspiron N7010 N Pentium in Asus K72F (pa čeprav ima enako frekvenco). Pri MSIju so vgradili manj pomnilnika kot pri drugih dveh prenosnikih, tokrat ga je 3 GB. Od tega si ga še nekaj sposodi vgrajena Intelova grafična kartica. Tudi disk ni nič posebnega po zmogljivosti, a 320 GB spet ni tako malo.

Pri preizkusih zmogljivosti seveda nismo nič presenečeni, da se je ta prenosnik najslabše obnesel. To velja seveda pri vseh preizkusih, tudi tistih, kjer preverjamo grafično zmogljivost. Je pa oprema kar varčna, tako je na akumulator zdržal dve uri in 47 minut (za primerjavo, MSI CX720 je z enakim akumulatorjem, a zmogljivejšim procesorjem in grafično kartico zdržal dve uri in 13 minut).

USB vmesniki so štirje, od tega sta dva na levi, eden je na desni strani, eden pa zadaj. Za izvoz videa imamo na voljo izhoda HDMI in VGA, za priklop na nekatere zunanje diske pa je na voljo vmesnik eSata. Brezžično se bomo povezali le v omrežja WiFi, ni pa modula za bluetooth.

MSI CR720-096EXU

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 124.

Trajanje delovanja: 2 uri 47 minut.

Mere: 41,4 × 26,7 × 3,5 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Celeron P4600, 2 GHz., 3 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n.

Zaslon: 17,3-palčni, 1600 × 900 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 538 EUR.

Prodaja: Acord 92, www.pcplus.si.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 6.

Za: Cena.

Proti: Zmogljivost, postavitev nekaterih vmesnikov.

Sony Vaio VPCF13S0/E

Sonyjev edini prenosnik na tem preizkusu, model Vaio z oznako VPCF13S0E, je eden izmed impresivnejših. Na videz gre za dokaj zadržan prenosnik, ki deluje bolj poslovno od večine drugih in ne priteguje pretirane pozornosti. Ohišje je zelo dobro, sestavljeno iz kakovostne, temno sive plastike. Na pokrovu izstopa le velik napis Vaio, nikjer pa ni kake svetleče plastike, na kateri bi se poznali prstni odtisi.

Še bolj navdušeni smo nad odličnim zaslonom, saj je edini izmed preizkušenih, ki ni svetleč. Je sicer malenkost manjši kot pri konkurenci, saj meri po diagonali 16,4 palca, kljub temu pa ima visoko ločljivost, 1920 × 1080. Tudi po kotni vidljivosti je med boljšimi na preizkusu (kot je danes že praksa, je tudi tu nad zaslonom spletna kamera). Zelo dobra je tudi tipkovnica. Tipke so za naš okus sicer preveč ravne, kar bo motilo predvsem tiste, ki slepo tipkajo. So pa sicer zelo dobre, z odličnim hodom in dobro povratno informacijo. Tipkanje je bilo, ko smo se navadili ravne površine tipk, učinkovito in udobno. Malenkost večje bi lahko bile le smerne tipke, zanimivo, da ima prenosnik tudi nekaj dodatnih tipk, ki jih sicer niti ne bi opazili, a nam je všeč tipka za izključitev zaslona. Tudi zvok je med boljšimi med tokrat preizkušenimi računalniki.

Prenosnik je zelo dobro opremljen s priključki. Na desni strani imamo dva vmesnika USB, ta dva podpirata novi standard USB 3,0. Na levi strani je še en vmesnik USB, ki podpira standard 2,0 in je združen z vmesnikom eSata. Za izvoz slike sta na voljo izhoda HDMI in VGA, poleg njiju je na levi strani prenosnika še omrežni vmesnik. Zanimivo, da so dodali vmesnik firewire, tudi razširitveno mesto ExpressCard ni več ravno pogosto. Na sprednji strani sta dva bralnika pomnilniške kartice, eden se spozna na kartice tipa SD, drugi pa na Sonyjeve kartice Memory Stick Pro Duo. Levo od njiju pa je še fizična drsna tipka za vklop in izklop brezžične povezave. Poleg Hpjevega modela Envy 17 je to edini prenosnik, pri katerem lahko optična enota bere tudi diske blu-ray.

Strojna oprema je zelo dobra, vgrajen je Intelov štirijederni procesor Core i7, model Q740, ki bije pri frekvenci 1,7 GHz. To se sicer sliši malo, a vključuje tehnologijo Turbo Boost, zaradi katere se lahko takt zveča vse do 2,93 GHz. Pomnilnika je presenetljivo veliko, kar 6 GB. Za grafiko skrbi zelo dobra Nvidiina kartica GeForce GT 425M. Vaio se je na preizkusih zmogljivosti tako odlično obnesel, pravzaprav se je najbolje odrezal na skoraj vseh preizkusih - le na preizkusu 3DMark 2006 ga je prehitel Hpjev Envy 17, ki ima nekoliko zmogljivejšo grafično kartico. Vsa ta moč pa se seveda pozna pri akumulatorju, saj bomo večino časa preživeli blizu vtičnic - akumulator je zdržal le uro in 55 minut, kljub temu da je na papirju še kar zmogljiv (5000 mAh).

Seveda pa tako zmogljiv in kakovosten prenosnik ne more biti ravno poceni. Sony namreč velja 1299 evrov, to pa se nam glede na lastnosti vendarle ne zdi pretirano. Je sicer dražji od večine preizkušenih modelov (dražji je le HP Envy 17), a je tudi opazno zmogljivejši in v vseh pogledih bolj kakovosten.

Sony Vaio VPCF13S0/E

Hitrost (Sysmark VideoCreation): 193.

Trajanje delovanja: 1 ura 55 minut.

Mere: 38,7 × 26,3 × 3,1 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core i7 Q740, 1,73 GHz, 6 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802,11 b/g/n, bluetooth pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1299 EUR.

Prodaja: Geri Computer, www.notesniki.si.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Za: Kakovost izdelave, zaslon, zmogljivost, bralnik blu-ray, USB 3.0.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Zlati Monitor

Tokratno nagrado zlati Monitor si je po našem mnenju prislužil Sonyjev Vaio VPCF1. Res je sicer razmeroma drag, saj je dražji le še HP Envy, a dobimo za ta denar res močan in dobro opremljen računalnik. Že kakovost izdelave je opazno boljša kot pri drugih (cenejših) modelih, ta prenosnik pa ima tudi najboljši zaslon (z visoko ločljivostjo 1920 × 1080 pik) in odlično tipkovnico.

Tudi opremljen je več kot spodobno. Vmesnikov je kar veliko, od tega dva vmesnika USB podpirata novi standard 3.0. Vsem, ki so navdušeni nad filmi, bosta všeč tako blu-ray enota kot kakovosten zvok. Med zahtevnejšim delom pa se pozna tako procesor i7 kot 6 GB pomnilnika.

Med cenejšimi pa je dobra izbira Asusov K72J. Gre za prenosnik z dobrim razmerjem med ceno, kakovostjo in zmogljivostjo. Ima dovolj zmogljiv Intelov procesor i3 in grafično kartico ATI Mobility Radeon HD 5470, na akumulator zdrži približno tri ure, velja pa 759 evrov.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji