Objavljeno: 13.10.2009 11:53 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2009

100 najuporabnejših brezplačnih programov

Pravijo, da so v življenju najlepše stvari zastonj. V to nismo 100 % prepričani, vam pa ponujamo pregled sto najuporabnejših brezplačnih programov po mnenju Monitorjevega uredništva. Prepričani smo, da marsikateri opisani program že poznate, saj smo o njih že veliko pisali.

zastonj je bolje

Do bo brskanje enostavnejše, bomo ob izidu Monitorja v spletnem dnevniku objavili seznam naslovov.

Seznam seveda ni popoln in vsak ljubitelj brezplačne programske opreme ima svoje adute. Če jih želite deliti z nami, zapišite komentar k članku na Monitorjevi spletni strani.

Brskalniki

Mozilla Firefox

www.mozilla.com/firefox

Firefox je za Internet Explorerjem najbolj priljubljen oz. razširjen spletni brskalnik. Na voljo je za vse priljubljene operacijske sisteme, njegova največja prednost pred konkurenco pa je izjemno število dodatkov, ki omogočajo, da Firefox prilagodimo lastnim potrebam in okusu in ga spremenimo v bistveno več kot samo spletni brskalnik. Vse našteto ga naredi za verjetno najbolj koristen brezplačen program na svetu.

Safari

www.apple.com/safari

Safari je Applov brskalnik, ki deluje na Mac OS, iPhone in v Oknih. Če že nimate Maca, si lahko apetit po Applovih dobrotah nasitite vsaj z brskalnikom. Vtičniki? Pa kaj še!

Microsoft Internet Explorer

www.microsoft.com/windows/internet-explorer

Najbolj razširjen brskalnik na svetu. Povsem verjetno samo zato, ker je privzeto naložen v večini računalnikov. Z različico 8 je tudi zmanjšal prednost konkurentov pri varnosti, zmogljivostih in še čem.

Opera

www.opera.com

Za Opero velja, da je nadvse dober in hiter brskalnik z vgrajenimi funkcionalnostmi, ki jih moramo pri konkurenci šele dodati. Kdor je Opero preizkusil, jo je vzljubil.

Google Chrome

www.google.com/chrome

Googlov minimalističen brskalnik, ki navdušuje s hitrostjo. Marsikoga je očaral, čeprav je dejansko manj funkcionalen kot konkurenčni izdelki, a se bo to v prihodnosti verjetno spremenilo.

Klepetanje

Trillian Astra

www.ceruleanstudios.com

Če imate prijatelje na več mrežah za sprotno sporočanje, je Trillian idealna rešitev za vas. Omogoča pogovarjanje s prijatelji v omrežjih Windows Live Messenger, Google Talk, ICQ, AIM, Yahoo!, hkrati pa sodelujete še v vedno bolj priljubljenima družabnima omrežjema Facebook in Twitter. Obenem omogoča tono prilagoditev in dodatkov. Če vam zastonjkarska različica ne bo dovolj, za nekaj dolarjev nadgradite na profesionalno različico.

Seznam brezplačnih programov je bolj ali manj plod ankete, ki smo ji izvedli med člani uredništva. Med rezultate pa se nam je prikradla zanimiva "napaka" - zelo visoko na lestvici se je znašel program Total Commander (www.ghisler.com). Če ga ne poznate - gre za nadvse priljubljen preizkusni program (tipa shareware), ki na tem seznamu nima kaj iskat, saj ni brezplačen.

Smo ljubitelji brezplačnih orodij, a očitno se še vedno najdejo programi, ki so zaradi svoje praktičnosti in kakovosti vredni plačila nekaj 10 evrov ali dolarjev, čeprav so na voljo brezplačne alternative. Ravno zato si je Total Commander zaslužil častno omembo v članku o brezplačnih orodjih.

Digsby

www.digsby.com

Odprtokodni klepetalnik, ki vas poveže s prijatelji v vseh pomembnejših omrežjih. Nekatere bo odvrnil videz, drugi bodo navdušeni nad enostavnostjo in prenosnostjo.

Skype

www.skype.com

Najbolj razširjen način klepetanja s pisanjem in internetnega telefoniranja. Omogoča tudi klepetanje s HD sliko, če premorete ustrezno kamero, seveda.

TweetDeck

www.tweetdeck.com

TweetDeck.jpg

Če ste kul in klepetate (tudi) po Twitterju, potem si vsekakor omislite učinkovito orodje. TweetDeck je zvezda med mnogimi odjemalci Twitterja. Ker je razvit v Adobe Air, teče na vseh mogočih platformah. Imate iPhone? TweetDeck teče tudi na njem!

Elektronska pošta

Postbox

www.postbox-inc.com

Če za elektronsko pošto ne uporabljate Microsoft Outlooka in se ne morete navaditi na spletne vmesnike Gmail, Yahoo, Hotmail ali podobne, potem je Postbox trenutno najboljša izbira. Podpira protokola POP3 in IMAP, vsebuje hiter iskalnik in dobro zaščito pred nezaželeno pošto. V resnici gre (samo?) za izboljšan Thunderbird.

Thunderbird

www.mozilla.com/thunderbird

Thunderbird poskuša postati Firefox za elektronsko pošto in z velikim bratom deli marsikateri del kode in uporabniškega vmesnika. Če še vedno uporabljate Outlook Express, ga hitro zaprite in preklopite na Thunderbird.

Prenosi

uTorrent

www.utorrent.com

Najmanjši in hkrati najboljši torent odjemalec za okolje Windows. Zmore vse, kar je potrebno, in čisto nič več. Uporaben tudi za prenose legalnih torentov!

eMule

www.emule-project.net

Če vas pota zanesejo v črne kote interneta, je eMule najboljši način, da najdete tisto staro nadaljevanje dr. Housa, ki ste ga zamudili in ga ni več med torenti. Enako velja za druge datoteke, legalnih stvari pa na eMule verjetno ni.

Filezilla

filezilla-project.org

Zares dober in varen odjemalec za strežnike FTP, SFTP in podobne. Začetniki ga ne potrebujejo, vsi drugi ga že poznajo.

Orbit Downloader
www.orbitdownloader.com

Če vam je filmček na YouTube tako všeč, da ga morate imeti tudi na svojem disku, si pomagajte z Orbit Downloader, ki omogoča shranjevanje videa in glasbe z raznih spletišč, ki sama po sebi ne omogočajo prenosa.

Blogi

NewsGator FeedDemon

www.newsgator.com/Individuals/FeedDemon

Za resne bralce spletnih dnevnikov in novic je nujno potreben bralnik virov RSS. Če bi opisovali tudi spletne aplikacije, bi hvalili Google Reader, za namizje pa priporočamo ogled FeedDemon. Nekoč je bilo zanj treba plačati, zdaj je k sreči brezplačen!

FeedReader

www.feedreader.com

Vam FeedDemon ne ugaja? Imate srečo, tu je še FeedReader, ki zmore vse potrebno za branje novic.

Windows Live Writer
windowslivewriter.spaces.live.com/

Če se vam zdi, da pisci blogov še niso napisali vsega, kar je treba napisati, se jim pridružite. Z uporabo Windows Live Writerja bo pisanje hitrejše, bolj pravilno in udobno.

Dostop na daljavo

TeamViewer

www.teamviewer.com/download/portable.aspx

Vas mame, sosedje ali prijatelji po telefonu nadlegujejo za računalniško pomoč, pa jim ne morete dopovedati, kako lahko odprejo priponko PDF z elektronske pošte? Najhitreje jim boste pomagali z uporabo programa, ki vas bo povezal z njihovim namizjem, da boste klikali vi, sogovornik s težavo pa samo gledal. TeamViewer je treba samo prenesti in pognati, brez namestitve in dodatnih zapletov se boste varno povezali na tuji računalnik. Profesionalci naj plačajo za polno različico, domačim mojstrom pa bo dovolj brezplačna različica.

LogMeIn Free

secure.logmein.com/products/free

Kadar je dostop na daljavo potreben večkrat in občasno brez posredovanja človeka na drugi strani, je pravi način uporaba brezplačne različice LogMeIn.

Terminals

www.codeplex.com/Terminals

Odprtokodni dvojček programa mRemote, če bo slučajno avtor mRemote opustil, saj se pridružuje sorodnemu komercialnemu projektu.

mRemote

www.mremote.org

Če veliko uporabljate Remote Desktop, vam bo mRemote prihranil veliko časa in brskanja po zapiskih, da boste našli pravi IP naslov in geslo za dolgo pozabljeni strežnik.

Synergy

synergy2.sourceforge.net

Kako uporabljati dva računalnika z eno tipkovnico in miško? Z uporabo Synergy in nekaj spretnosti. Obvezna uporaba, če imate na mizi stacionarni računalnik in prenosnik hkrati.

Arhiviranje

7-Zip
www.7-zip.org

Spet nova končnica stisnjenih datotek in prijatelji vam svetujejo, da namestite WinNekaj, ki bo po vrhu vsega še tečnaril, da ga registrirajte? Odstranite WinZip, WinRar in kar je podobnih programov in preklopite na 7-Zip in vaši "zipanje" bo bolj učinkovito. Ruski matematiki morda niso vrhunski esteti, ko pa govorimo o matematiki, ki stoji za stiskanjem datotek, jim ni para. Zato je v kategoriji samo en program.

Beležke

Notepad2

www.flos-freeware.ch/notepad2.html

Beležnica, kot bi morala biti. Še vedno enostavna in bliskovita, a s (skoraj) vsemi funkcionalnostmi, ki jih potrebujete pri urejanju tekstovnih datotek.

Notepad++

notepad-plus.sourceforge.net

Ko enostavna beležnica ni dovolj, vzemite večje kladivo. Omogoča odpiranje več dokumentov v zavihkih in kopico dodatkov za resnično vsa opravila z besedilom.

Iskanje

FileSeek

www.binaryfortress.com/fileseek

Popolno iskanje po datotekah brez indeksiranja. Acrobat in Word datotek ne mara prav močno, za tekstovne datoteke je pa pravi.

Google Desktop

desktop.google.com

Oče iskalnikov, ki vsebine indeksirajo. Žal po mnenju nekaterih preveč obremenjuje računalnik in preslabo filtrira zadetke, a zato prinaša še (ne)potrebne okraske za vaše namizje!

Copernic Desktop Search

www.copernic.com/en/products/desktop-search/index.html

Najhitrejše iskanje po vsebini datotek brez nepotrebne navlake in upočasnjevanja računalnika. Sicer ne boste "guglali" po svojem računalniku, iskanje pa bo kljub vsemu strahovito hitro.

Everything

www.voidtools.com

Revolucionaren način iskanja samo po imenu. Brez indeksiranja išče bliskovito, celoten disk prečeše v nekaj sekundah, potem je iskanje praktično trenutno. Deluje samo na diskih, ki uporabljajo NTFS.

Sinhronizacija

Microsoft Live Sync

www.foldershare.com

Če potrebujete iste datoteke na več računalnikih hkrati, je Live Sync idealna rešitev. Microsoftovo preimenovanje se še ni čisto prijelo in marsikdo še vedno uporabi ime FolderShare. Ker se sinhronizira neposredno med računalniki brez vmesnega odlaganja v tujih strežnikih, ni omejitev glede velikosti!

DropBox

www.getdropbox.com

Če želite poleg sinhronizacije še varnostno kopijo v spletu in možnost dostopa do datotek s kateregakoli računalnika, je najboljši način uporaba DropBox. Brezplačno za manjše količine podatkov, za več kot 2 GB pa je treba razvezati mošnjiček.

SyncBack Freeware

www.2brightsparks.com/freeware

Delate varnostne kopije podatkov na zunanji disk ali na drug računalnik v omrežju? Pa menda ne kopirate ročno? Uporabite primerno orodje in opravilo bo hitrejše, enostavnejše in po žeji samodejno!

Upravljanje datotek

Bulk Rename Utility

www.bulkrenameutility.co.uk

Verjetno najgrši program na seznamu. A kaj, ko je pri zahtevnem načinu preimenovanja zelo zmogljiv. Posebej spreten je s fotografijami in glasbenimi datotekami, saj lahko uporablja podatke EXIF in ID3.

Deffragler

www.defraggler.com

Simpatičen in minimalističen program za defragmentacijo podatkov na disku. Občasen zagon bo nedvomno pohitril dostop do datotek na vaših diskih.

MyDefrag

www.mydefrag.com

Novo ime za JkDefrag, ki smo ga v Monitorju že pohvalili kot enega izmed boljših brezplačnih reorganizatorjev podatkov na diskih. Naj vas neatraktivna zunanjost ne zavede.

TeraCopy

www.codesector.com/teracopy.php

Kopiranje datotek v Okna, še posebej v Visti brez popravkov, je lahko čudno zamudno. TeraCopy je program, ki poskrbi za kar se da hitro in učinkovito kopiranje datotek.

Recuva

www.recuva.com

Orodje, ki ga je dobro imeti pri roki v trenutku, ko ste ugotovili, da ste po pomoti izbrisali (ne premaknili v koš!) datoteko, ki jo še potrebujete. Deluje tudi na zunanjih diskih in pomnilniških karticah fotoaparatov.

Pisarna

OpenOffice

www.openoffice.org

Najbolj znan brezplačen nadomestek za Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Šestdelni komplet je na voljo praktično za vse znane platforme in njihove različice in v številnih jezikih.

AbiWord

www.abisource.com

Pisanje besedil je za deskanjem in klepetanjem verjetno najbolj razširjeno opravilo na računalniku. Če v računalnik ne morete namestiti najbolj znane pisarne in uporabljati Worda in vam OpenOffice ni všeč, bo vsem enostavnejšim potrebam po pisanju zadostil brezplačni AbiWord, ki lahko deluje tudi brez namestitve in s ključka USB.

Mozilla Sunbird

www.mozilla.org/projects/calendar/sunbird

Če potrebujete namizni koledar in ne poganjate Outlooka, si oglejte še enega člana Mozilline družine. Deluje tudi z Google Calendar in na voljo je tudi kot vtičnik za Thunderbird, če ocenjujete, da pošta in koledar sodita skupaj.

FoxitReader

www.foxitsoftware.com/pdf/reader/

Najbolj razširjen nadomestek za Adobe Reader, ki velikega brata premaga na vseh področjih, še posebej pa v hitrosti odpiranja datotek PDF.

Sumatra PDF

blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf

Minimalističen bralnik datotek PDF, ki za delovanje potrebuje točno eno datoteko in ga z lahkoto poganjate kar s ključka USB, kakovost prikaza pa pri vsem skupaj ne trpi.

PrimoPDF

www.primopdf.com

Privzeti način izdelovanja datotek PDF je plačljiv, zato je nastalo kar nekaj brezplačnih programov, ki nalogo opravljajo zadovoljivo. Eden boljših je PrimoPDF, ki je bil tudi zmagovalec Monitorjeve primerjave brezplačnih izdelovalnikov datotek PDF.

EverNote

evernote.com

EverNote je konkurenca Microsoftovemu OneNote in glede na to, da ga lahko uporabljamo na širšem spektru naprav, tudi telefonih in ročnih računalnikih, ga v marsičem presega. Brezplačna različica ima omejitve, vendar zadostuje za normalno rabo. Zasvojenci bodo morali seči po kreditni kartici.

Kompozer

kompozer.net

Enostaven urejevalnik spletnih strani, ki deluje na Mozillini tehnologiji, naslednik nekoč slavnega Nvu.

Pripomočki

Launchy

www.launchy.net

Najhitrejši in najelegantnejši način za zagon programov. Prilagodljiv, atraktiven in enostaven.

Ccalc

ccalc.shanebweb.com

Dokler ne naložite Windows 7, ki premore končno nadgrajeni kalkulator, lahko za svoje računske potrebe uporabite Ccal, ki je videti kot ukazna vrstica, pa je v resnici kalkulator.

Vremenko

vremenko.veverica.si/

Vremenska napoved za Slovenijo v besedi in sliki na vašem namizju. Eden redkih slovenskih programov na našem seznamu.

ClipX

bluemars.org/clipx

Zakaj Okna že privzeto ne poznajo odložišča z zgodovino in možnostjo pregleda, ostaja ena velikih skrivnosti računalništva. ClipX to rešuje odlično z minimalnim posegom v Okna. Žal ni več v razvoju.

Ditto

ditto-cp.sourceforge.net

Ditto je podoben ClipX, omogoča pa tudi sinhronizacijo odložišča z več računalniki.

AutoHotKey

www.autohotkey.com

Nadvse uporaben neviden pripomoček, s katerim si lahko pohitrimo delo z miško in tipkovnico. V najenostavnejši obliki si lahko omislimo bližnjice za odpiranje programov, izdelavo novega elektronskega sporočila in podobno.

WinSplit Revolution

www.winsplit-revolution.com

Orodje, namenjeno tistim, ki uporabljajo več zaslonov ali en velik zaslon in želijo imeti lično razporejena okna. Omogoča, da velikosti oken prilagodimo vnaprej predpisanim kvadrantom na zaslonu.

Grafika

Picasa

picasa.google.com

Izjemen pregledovalnik slik in urejevalnik fotografij za začetnike. Če k temu dodamo še spretno sinhronizacijo z Googlovimi spletnimi galerijami slik, sodi v računalnik vsakega nadobudnega fotografa.

XNView

www.xnview.com

Manj znan, a odličen pregledovalnik slik v vseh mogočih formatih. Starejši računalnikarji se bodo ob pogledu nanj spomnili ACDSee, kakršen je bil na začetku, ko je bil še uporaben. Na voljo kot namestitev ali datoteka, ki jo preprosto raztegnemo.

IrfanView

www.irfanview.com

Legendarni pregledovalnik slik bosanskega avtorja, ki je nadvse priljubljen kljub zastarelemu videzu. V nenehnem razvoju in s številnimi dodatki.

Paint.Net

www.getpaint.net

Najbolj priročen urejevalnik slik, ki ni tako zapleten, da ga ne bi mogel osvojiti vsak. Seveda se ne more primerjati s Photoshopom, a koliko nas sploh uporablja Photoshop za kaj več kot obrezovanje slik in spreminjanje formatov?

Gimp

www.gimp.org

Najboljši približek Photoshopu, za katerega ni treba plačati. Nekoliko manj prijazen do uporabnika, a ko se boste z njim spoprijateljili, omogoča silno veliko. Prijatelji Linuxa ga obožujejo.

IcoFX

icofx.ro

Če daste kaj na svoje namizje ali pa ste programer, boste vedno na preži za lepimi ikonami. Z IcoFX boste lahko narisali svoje ali druge formate slik pretvorili v ikone.

GeoSetter

www.geosetter.de

Če imate napravo GPS in ste fotograf, boste z uporabo tega programa slike zelo enostavno umestili na zemeljsko oblo in prikazali na zemljevidu.

Google Sketchup

sketchup.google.com

Nepričakovano enostaven program za 3D modeliranje. V zbirki je dostopno neverjetno število predmetov, med njimi pa izstopajo popoln nabor izdelkov trgovske verige Ikea in silno veliko slavnih poslopij z vsega sveta.

Blender

www.blender.org

Zelo odprtokoden program za 3D modeliranje, če imate veliko časa in izjemen talent, potrebujete samo še Blender, da naredite risanko, boljšo od Ice Age!

Glasba

WinAmp

www.winamp.com

Eden najstarejših in hkrati še vedno eden najboljših predvajalnikov glasbe z vgrajenimi številnimi možnostmi upravljanja, zbiranja, pretvarjanja in seveda poslušanja in gledanja večpredstavnih datotek.

Foobar2000

www.foobar2000.org

Na začetku bled in pust predvajalnik glasbe, a tako razširljiv, da ga lahko preoblikujete do nerazpoznavnosti. Samo za resnične ljubitelje glasbe in hkrati računalniške navdušence.

iTunes

www.apple.com/itunes

Če imate iPod, poslušate podcaste ali pa ste ljubitelj Jabolk, potem je iTunes predvajalnik za vas. Sicer vas verjetno ne bo prepričal.

Songbird

www.getsongbird.com

Mozillin poskus, da zavlada tudi trgu predvajalnika glasbe. Začetek je obetaven, a uspeh ne tolikšen, kot so se nadejali. Posnema tako WinAmp kot tudi Foobar2000.

Last.FM

www.last.fm

Last.FM ni predvajalnik glasbe, temveč skupek spletnega mesta in vtičnika za vse mogoče predvajalnike glasbe. Poleg natančnih podatkov o trenutno vrteči se glasbi omogoča gradnjo osebnih lestvic in statistik poslušanja. K temu dodajte še socialno noto in odličen izbor različnih spletnih radiev in jasno je, zakaj se je Last.FM znašel v tem izboru.

CDex

cdexos.sourceforge.net

Če vaša glasbena zbirka še ni povsem digitalna, si lahko z zdaj že opuščenim CDex izdelate zelo dobre datoteke mp3 iz glasbe na ploščku CD.

Audacity

audacity.sourceforge.net

Zelo zmogljiv odprtokodni urejevalnik glasbe in zvokov. Primeren tako za obrezovanje kot preoblikovanje zvočnih posnetkov. Če želite priljubljeno popevko predelati v zvonjenje za vaš mobilni telefon, potrebujete Audacity.

CDBurnerXP

cdburnerxp.se

Še en zelo dober program za peko plošč CD/DVD, ki posnema Nero in svoje delo opravlja zelo solidno. Trume uporabnikov niso v zmoti.

Video

VLC

www.videolan.org/vlc

Pozabite na razne pakete kodekov, ki enkrat delujejo, enkrat ne. (Ste opazili, da nobenega takega paketa ni na seznam?) Vse, kar potrebujete za predvajanje video datotek, je VLC. Prepozna vse priljubljene in manj priljubljene oblike video posnetkov in podnapisov.

DVD Shrink

www.dvdshrink.org

DVD Shrink poskrbi za varnostne kopije filmov DVD in omogoča, da z znižanjem kakovosti posnetka in izločanjem posameznih komponent vsebino natlačimo na enoslojne plošče DVD.

Jing

www.jingproject.com

Snemalnik zaslona, s katerim boste z enim klikom posneli dogajanje na zaslonu računalnika, z naslednjim pa ga že objavili v spletu.

Xmedia Recode

www.xmedia-recode.de

Kadar je treba video posnetek pretvoriti iz enega posnetka v drugega, potrebujemo program, ki bo to naredil brezhibno in s čim manj sodelovanja uporabnika. Xmedia Recode ponuja množico prednastavitev za razne programe in namene.

AutoGK

www.autogk.me.uk

Enostaven uporabniški vmesnik za sicer zapletena orodja za izdelovanje varnostnih kopij filmov DVD in video datotek. Kljub vsemu si pred uporabo vzemite 5 minut za navodila.

Pinnalce VideoSpin

www.videospin.com

Brezplačni nelinearni urejevalnik video posnetkov, ki je čisto dovolj dober za domače video posnetke. Za svoj prvi celovečerec pa bo kljub vsemu treba uporabiti kaj drugega.

CD/DVD

ImgBurn

www.imgburn.com

Minimalističen in priljubljen brezplačen program za peko CDjev in DVDjev.

InfraRecorder

infrarecorder.org

Če imate raje klasični uporabniški vmesnik programov za peko plošč CD/DVD, vam bo simpatični InfraRecorder zelo všeč. Res ni nobene potrebe, da uporabljate Nero, pa tudi če je zastonj!

Virtual Clone Drive

www.slysoft.com/en/virtual-clonedrive.html

Najpreprostejši in najhitrejši način, da priklopite posnetke optičnih nosilcev v formatih .iso, .img in številnih drugih. Brez nepotrebnih in nezaželenih dodatnih programov!

Daemon Tools Lite

www.daemon-tools.cc/eng/downloads

Najbolj znan program za posnemanje optičnih pogonov in uporabo datotek .iso, .img in podobnih. Pozor, pri namestitvi se poskusite ogniti namestitvi dodatnih programov, ki jih ne potrebujete!

Varnost

Commodo Firewall

personalfirewall.comodo.com

Čeprav Okna imajo požarni zid, mu marsikdo ne zaupa. Commodo je najbolje ocenjen brezplačni požarni zid po številnih testih, njegova namestitev pa bo še povečala varnost dostopa do vašega računalnika.

TrueCrypt

www.truecrypt.org

Omogoča šifrirano shrambo podatkov in v zadnjih različicah vsebine celotnega diska. Cenjena in priznana odprtokodna rešitev tudi med strokovnjaki za računalniško varnost. Hramba občutljivih podatkov v prenosnih računalnikih brez TrueCrypt je nevarno, če ne neodgovorno početje.

Avira AntiVir Personal

www.free-av.com

Na žalost pri uporabi Oken kljub silnemu napredku v zadnjih letih še vedno ni povsem varno živeti brez pognanega protivirusnega programa. K sreči je trg brezplačnih različic zelo živ in brezplačna zaščita je že zelo solidna. Ena najboljših izbir je manj znana, a cenjena Avira. Njihov brezplačni AntiVir deluje hitro in zanesljivo.

Avast!

www.avast.com/eng/avast_4_home.html

Še en dober in brezplačen antivirusnik. Dobra izbira za sosedov in mamin PC.

Ad-Aware

www.lavasoft.com

Eden najstarejših in še vedno zelo zanesljiv program za odstranjevanje nezaželenih programov iz računalnika. Primeren tudi za manj izkušene uporabnike.

Spybot Search & Destroy

www.safer-networking.org

Programi za odstranjevanje nezaželenih programov so manj zanesljivi kot tisti za odstranjevanje virusov, zato jih je v primeru suma okužbe smiselno uporabiti več. Spybot Search & Destroy je zanesljiv nadomestek za člane prve ekipe.

KeePass

keepass.info

Najbolj razširjena shramba za vaša gesla. Zelo zanesljiv in varen, kar jamčijo odprta koda in trume uporabnikov. Pogrešamo edino integracijo v brskalnike.

LastPass

lastpass.com

Inovativna rešitev shranjevanja gesel, ki deluje kot vtičnik za spletni brskalnik in pomaga pri prijavi na spletiščih. Zelo praktičen za uporabno na več računalnikih, saj je ista zbirka gesel dosegljiva povsod!

Izobraževanje

Google Earth

earth.google.com

Z Google Earth vam nikoli ne bo zmanjkanje gradiva za raziskovanje. V pogledu na zemljo, luno in nebo bodo uživali firbci, fotografi, športniki, iskalci zlata, teoretiki zarote in vsi vmes.

Stelarium

www.stellarium.org

Planetarij za vaš računalnik. To orodje uporabljajo planetariji po svetu iz dobrega razloga, da se občasno ne bi usedli na sosedov travnik s prenosnikom v naročju in raziskali zvezdnega neba.

Celestia

www.shatters.net/celestia

Če vas srbijo pete in sta zemlja in nebo premalo, se s Celestio sprehodite po vesolju. Tam se zabava (dobesedno) nikoli ne konča. Še en izjemen izdelek odprtokodne skupnosti.

Sistemska orodja

FileHippo.com Update Checker

www.filehippo.com/updatechecker

Droben program, ki preveri, ali imate nameščene zadnje različice številnih priljubljenih brezplačnih programov. Del odličnega spletišča FileHippo.

Ketarin

ketarin.canneverbe.com

Sestavite si seznam iz spleta prenesenih namestitev programov, Ketarin pa poskrbi, da je vaša knjižnica vedno posodobljena. Sama poskrbi za prenos zadnje različice in brisanje starih.

Windows Sysinternals

technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/default.aspx

Če bi na seznam 100 najuporabnejših programov dodali posamezne člane družine Sysinternals, ne bi ostalo skoraj nič prostora za druge. Ni namenjeno začetnikom! (Strokovnjaki pa to tako ali tako že poznajo.)

TreeSize Free

www.jam-software.com/freeware

Za hitro delovanje računalnika je ključno, da imamo na disk dovolj prostega prostora. Če ne veste, kam se izgubljajo gigabajti, vam lahko uganko pomaga razvozlati TreeSize, ki prikaže velikost datotek v posameznih mapah.

Revo Uninstaller

www.revouninstaller.com

Revo Uninstaller prikaže možnost odnamestitve tudi za programe, na katere v Okna vgrajeni seznam programov za odstranitev pozabi. Poleg klasične namestitve omogoča tudi analizo podatkov, ki so za programom ostali po odstranitvi.

Console2

sourceforge.net/projects/console

Bistveno boljša ukazna vrstica, ob kateri vas linuksovci ne bodo več spravljali v zadrego. Žal ne deluje pravilno v 64-bitnih Oknih!

Microsoft Virtual PC 2007

www.microsoft.com/windows/virtual-pc

Microsoftova brezplačna rešitev za navidezne računalnike. Pri preizkušanju množice programov je navidezni stroj nuja, drugače smetimo glavno namestitev svojega računalnika. Solidno delovanje za najboljšo ceno.

Sun xVM VirtualBox

www.virtualbox.org

Odlična virtualizacijska rešitev podjetja Sun, ki deluje na vseh priljubljenih platformah. Neprestane nadgradnje omogočajo namestitev tudi najnovejših različic operacijskih sistemov.

CCleaner

www.ccleaner.com

Eden izmed programov, ki sodi v vsak arzenal orodij za čiščenje zapuščenih računalnikov. Čisti za množico programov, ki za sabo puščajo datoteke, ki niso nujno potrebne.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji