Avtor - Jure Forstnerič

 • Toshiba Tecra A9 -12P

  Serija Tecra je pri Toshibi predstavljala poslovne prenosnike, katera poglavitna značilnost je predvsem kakovost izdelave. V ospredju sta zanesljivost in čim daljša življenjska doba. Najnovejši model te serije, A9 s podoznako 12P, je njen značilni predstavnik.

  Objavljeno: 26.3.2008 13:40 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Moj laser zna tudi kaj več

  Skoraj dve leti je minilo, odkar smo se v Monitorju nazadnje lotili večjega primerjalnega preizkusa večopravilnih laserskih tiskalnikov. Od takrat so se razmere na trgu že zelo spremenile, večopravilne naprave so se namnožile, cene pa znižale. Naprave, sprva namenjene večjim pisarnam, so postale zanimive tudi za domače uporabnike, ki tu in tam potrebujejo poleg tiskalnika še kopirni stroj ali optični bralnik. Zaradi nižjih cen si lahko danes namesto navadnega laserskega tiskalnika omislimo takega, ki zna tudi kaj več.

  Objavljeno: 26.3.2008 13:33 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Sony Alpha 200

  Sony je svojo zgodbo v svetu fotoaparatov DSLR uspešno začel pred več kot letom dni z modelom Alpha 100. Pred nedavnim se ji je pridružil zmogljivejši aparat Alpha 700, zdaj pa smo dočakali zamenjavo v obliki Alphe 200.

  Objavljeno: 26.3.2008 13:33 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Toshiba Satellite L40-14H

  Toshibin prenosnik Satellite L40-14H je povsem značilen predstavnik vedno cenejših vstopnih modelov. Gre za napravo, temelječo na razmeroma novo poimenovanem Intelovem procesorju, imenovanem Pentium Dual Core. Ta procesor T2310 tiktaka pri frekvenci 1,466 GHz, po ceni (in tudi po zmogljivostih) pa se uvršča pod procesorje Core Duo. V podporo ima 1 GB pomnilnika, v današnjih razmerah (in za priloženi operacijski sistem Vista Home Premium) bi si vendarle želeli malo več.

  Objavljeno: 26.2.2008 01:09 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Nikon CoolPix P50

  Čeprav se izdelovalci digitalnih fotoaparatov spopadajo predvsem pri vse zmogljivejših tipalih, ostajajo ključni del ponudbe aparati s širokim kotom zajema. Nikonov adut na tem področju je novi model CoolPix P50. Na videz spominja na dražji model P5100, a ko ga vzamemo v roke, opazimo predvsem cenejše materiale izdelave. Manjka tudi kar nekaj dodatkov, denimo vrtljivo kolesce za hitro spreminjanje določenih nastavitev in vrtljiv obroček za opravljanje zuma.

  Objavljeno: 26.2.2008 01:08 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Vojna laserjev in kapljic

  Poleg računalnikov so tiskalniki skoraj samoumevni del velikih in manjših pisarn. Zaradi vse nižjih cen so se jih v zadnjih desetih letih navadili tudi domači uporabniki. Izdelovalci vsako leto predstavijo nove modele, a se kljub temu še vedno pojavlja osnovno vprašanje: Kaj je bolje za nas, laserski ali brizgalni tiskalnik?

  Objavljeno: 26.2.2008 01:08 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Od Triglava do Vardarja?

  Panasonic je pred kratkim tudi v Evropi predstavil svoj cestni navigator GPS, model Strada CP-GP50N. Po besedah Panasonica ima poleg Slovenije še zemljevide šestintridesetih evropskih držav, med njimi so tudi vse države nekdanje Jugoslavije. Trditev, ki smo jo tudi preverili.

  Objavljeno: 26.2.2008 01:00 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Pro et contra: Kompaktnež ali DSLR?

  Najopaznejša razlika med kompaktnimi aparati in DSLR je vsekakor velikost in teža slednjih. Sploh z zmogljivejšim objektivom lahko postane DSLR težak in okoren. A hkrati so ti aparati bistveno bolj ergonomični, saj so držala večja in boljša, zaradi uporabe optičnega kukala pa je položaj pri fotografiranju stabilnejši kot pri fotografiranju prek zaslona LCD kompaktnega aparata. Dobro, vsi zmogljivejši kompaktni aparati premorejo tudi kukala, vendar so ta načeloma manjša kot pri DSLR. Ker so pri slednjih v ospredju ročne funkcije, so tudi tipke in nadzorna kolesca temu primerno razvrščena. Za najpomembnejše funkcije nam sploh ni treba pogledati stran od okularja, saj imamo vse na dosegu prstov, tudi upravljati jih je hitreje, vse najpomembnejše informacije pa imamo kar v samem okularju.

  Objavljeno: 26.2.2008 00:59 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Olympus E-3

  Japonski Olympus je že od nekdaj znan po razmeroma majhnih in kompaktnih aparatih in tako je bilo tudi v času klasične, analogne fotografije. Sredi 60. let prejšnjega stoletja so, recimo, predstavili zrcalno-refleksni aparat polovičnega formata, pri katerem je lahko fotograf na navaden 35 mm film posnel dvakrat toliko fotografij kot sicer. Tudi v digitalni dobi so predstavili sistem SLR, katerega srce so manjša tipala, kot jih uporablja katerikoli drugi izdelovalec SLR. Imenuje se sistem štirih tretjin (4/3) in hkrati opisuje tako omenjeno velikost tipal kot razmerje stranic (spomnimo se, da imajo drugi aparati SLR razmerje stranic 3 proti 2). Z novim modelom E-3 je Olympus dobil odločnega zastavonošo.

  Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Nikon CoolPix P5100

  V svetu zmogljivejših kompaktnih fotoaparatov so že skoraj vsi izdelovalci prikazali model, katerega tipalo premore dvanajst milijonov pik. Tak Nikonov model je tokrat preizkušeni CoolPix P5100 (črka P pomeni performance), ki je naslednik slabo leto starega modela P5000. Na prvi pogled ju kar malce težko ločimo, po podrobnem pregledu vidimo, da je edina bistvena razlika novo tipalo.

  Objavljeno: 26.2.2008 00:56 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč