Avtor - Jure Forstnerič

 • Clevo Stylenote M730T

  Intel je pred kratkim predstavil nov procesorski nabor, znan pod kodnim imenom Montevina. Gre za naslednika lani predstavljenega nabora Santa Rosa oziroma peti rod nabora Centrino (ki se zdaj imenuje Centrino 2). V praksi gre le za marketinško ime za kombinacijo procesorja, vezja matične plošče (chipset) in brezžičnega vmesnika, ki jih izdelovalci vgradijo v svoje prenosnike. Eden takih je tokrat preizkušeni Stylenote M730T tajvanskega izdelovalca Clevo. To podjetje je že dolgo na trgu prenosnih računalnikov, izdelujejo pa t. i. "barebone" prenosnike, kakršni so npr. avstrijski prenosniki Chili Green.

  Objavljeno: 17.11.2008 15:27 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Za velike vetrobrane

  Navigacijske naprave postajajo vse bolj vsakdanje spremljevalke voznikov in drugih popotnikov, trg se razvija, odpirajo se nove tržne niše. K temu seveda prispevajo tudi izdelovalci - ameriški Garmin pa je izdelal napravo, namenjeno večjim vozilom. Voznikom tovornjakov, kombijev in počitniških avtodomov je namenjen največji Garminov navigator, model Nuvi 5000.

  Objavljeno: 13.11.2008 16:08 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Premiki

  Pred kratkim smo v Monitorju poročali o vstopu podjetja Mio na naš trg navigacijskih naprav, ki se nekako še vedno razvija. Za preizkus smo dobili cestni navigator iz družine Moov (move - premik), ki ima številčno oznako 330, prilagojen pa je za naš trg in tako vsebuje tudi zemljevide naše deželice.

  Objavljeno: 13.11.2008 15:16 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Lenovo Ideapad S10e

  V zadnjem letu so prav vsi večji izdelovalci prenosnih računalnikov napovedali majhne, deset- ali manj palčne modele. Končno pa so njihove stvaritve začele prihajati tudi na tržne police, tako da imamo uporabniki vse več izbire. Prvi tak malček kitajskega izdelovalca Lenovo se imenuje Ideapad S10e, pri čemer "e" v oznaki nakazuje, da gre za model, namenjen evropskemu trgu, številka 10 pa označuje velikost zaslona, torej 10 palcev.

  Objavljeno: 28.10.2008 10:38 | Kategorija: Prenosni računalnikiveč
 • Ko zapiha vetrič

  Pred slabim letom dni je podjetje Asus poslalo na trg majhen, preprost, predvsem pa poceni prenosnik, imenovan EEE PC. Naprava je tako rekoč čez noč postala prava uspešnica, zelo hitro so se odzvali tudi drugi izdelovalci in kot po tekočem traku napovedovali podobne ultra mobilne prenosnike. Prvi je končno prišel v naše kraje.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Premiki

  Pred kratkim smo v Monitorju poročali o vstopu podjetja Mio na naš trg navigacijskih naprav, ki se nekako še vedno razvija. Za preizkus smo dobili cestni navigator iz družine Moov (move - premik), ki ima številčno oznako 330, prilagojen pa je za naš trg in tako vsebuje tudi zemljevide naše deželice.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Hitrost na kubik

  Tu in tam kdaj se zgodi, da kak izdelovalec na en mah pretrese trg ali pa si ga na novo ustvari. Lep zgled je računalniški Asus, ki je vse (tudi sebe) presenetil z malim prenosnikom EEE PC. Na področju fotografije in videa pa so se takega pretresa lotili v podjetju Casio. Pred slabim letom so napovedali silno hiter aparat, ki naj bi zmogel 60 slik na sekundo pri polni ločljivosti ter neverjetnih 1200 slik na sekundo pri zmanjšani ločljivosti, vse skupaj za manj kot 1000 evrov.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Epson Aculaser M2000dn

  Epsonov Aculaser M2000dn je namenjen predvsem pisarnam, hvali pa se z majhnostjo, tihim delovanjem in ugodno ceno, hkrati naj bi bil dovolj zmogljiv tudi za večjo količino tiskanja. Kar zadeva majhnost, se nekoliko strinjamo, saj je glede na mesečno zmogljivost (20.000 strani) res dokaj kompakten, kar zadeva tišino, pa je tih le takrat, ko ne tiskamo. Sicer gre za glasno napravo, ki bo motila vse v bližnji okolici. Še dobro, da imamo na voljo tudi omrežni priključek, tako da jo lahko postavimo v kak oddaljen kot.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Laserski tiskalnikiveč
 • Olympus E-520

  H gneči v cenejšem razredu digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov so prispevali tudi v Olympusu, od koder smo dobili na preizkus model E-520, ki je naslednik lani predstavljenega modela E-510. Gre za cenovno ugoden aparat, ki predstavlja zlato sredino v Olympusovi ponudbi. Korak nad njim je profesionalni aparat E-3, pod njim pa model E-420, katerega bistvene prednosti sta nizka teža in ugodne mere, ima pa zato E-520 boljšo ergonomijo ter vgrajen sistem za stabilizacijo slike. Vsi aparati sodijo v Olympusov tako imenovani sistem štirih tretjin, ki ima malo manjše tipalo kot pri aparatih DSLR drugih izdelovalcev in zato višji faktor povečave goriščnice - te se pri Olympusu podvojijo.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Epson Stylus Photo R285

  Samostojnih brizgalnih tiskalnikov, namenjenih tiskanju fotografij, je zlasti zaradi večopravilnih naprav vedno manj. Epsonov model Stylus Photo R285 meri na začetnike v digitalni fotografiji, ki iščejo ugodno rešitev za domače tiskanje fotografij velikosti do A4. Za kakovost tiska skrbi šest samostojnih kartuš, poleg standardnih CMYK (cyan, magenta, rumena in črna), pa še svetla cyan in svetla magenta.

  Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Kategorija: Brizgalni tiskalnikiveč