Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2012 | Teme: windows 8

Tablični Windows 8

Tablični Windows 8

iPad je odlična naprava, o tem ni dvoma. Sam po sebi praktično predstavlja trg tabličnih računalnikov. Tablice z Androidom so v zadnjem letu sicer naredile velik preskok, a še vedno ni pametnega razloga, zakaj bi kupili katero izmed njih namesto iPada. Razen Asusovega Transformerja ne ponujajo nečesa bistveno naprednejšega - pa še omenjeni Asus spet nima tako velike prednosti pred iPadom, saj lahko tudi za slednjega dokupimo celo vrsto različnih tipkovnic.

A iPad je že v osnovi nekoliko omejena naprava. S tem ni seveda nič narobe, Apple z njim služi velike denarje, še več pa seveda prek trgovine AppStore. Verjamem, da se je razmah te naprave šele začel. Prvi val uporabnikov si jo je že kupil, zdaj prihajajo tisti, ki jim sicer ni do računalnika. Tisti, ki ne vedo nič o bitih, hertzih, ramih in procesorjih. Skratka, iPad je uspešnica in bo to vsaj do nadaljnjega tudi ostal.

Verjamem pa, da ima v tej zgodbi tudi tablični Windows 8 svojo vlogo in ta bo pomembnejša, kot se zdi na prvi pogled. Kot igrača bo resda težko kdaj dohitel iPad, enostavno ne verjamem, da bi v Microsoftu (seveda skupaj s partnerji, ki bodo izdelovali strojno opremo) lahko dohiteli velikansko prednost, ki jo ima Apple po prodanih napravah in številu programov, ki so na voljo.

Tega jim po mojem mnenju niti ni treba. Večina strokovnih medijev se strinja, da je iPad nadvse omejena naprava. To prodaji očitno ne škodi, omejena je tudi mikrovalovka, pa tudi teh prodajo na tisoče. Kljub temu si veliko uporabnikov želi ali potrebuje še kaj več kot igračo (resda zmogljivo, pa vendar).

In prav to nišo bo najbolje zapolnil tablični Windows 8. Po eni strani gre za odličen tablični sistem, ki je na prvi pogled sicer manj enostaven kot iOS, a se kmalu izkaže za nadvse premišljenega in učinkovitega. Ima odličen potencial pri podpori tradicionalnih tehnologij, od RDP in možnosti vključitve v domene pa do možnosti več uporabniških računov na eni napravi. Največja prednost v primerjavi z iPadom (in tudi androidnimi tablicami) pa je dobro rešeno delo z več programi hkrati, pri čemer jih imamo lahko odprte drugega ob drugem. Tega večina uporabnikov iPada resda ne potrebuje, zahtevnejšim pa se bo zdela ta funkcionalnost nadvse uporabna.

Novi sistem Windows po številkah nima toliko potencialnih uporabnikov kot iPad, a to še ne pomeni, da je slabši ali da ima zaradi tega kaj slabšo prihodnost. Pomembno je to, da je ljudi, ki potrebujejo ali želijo tako napravo, še vedno zelo veliko. Ko dobimo kako pismo bralca, ki nas sprašuje po tem, katera tablica bi bila zanj najboljša, moramo pri dosedanji izbiri tablic vedno vijugati med slabostmi.

Z iPadom je resda mogoče početi marsikaj, a moramo za nekatere smešno osnovne funkcionalnosti poseči po denarnici. Govorimo o različnih načinih povezovanja, uporabi razmeroma osnovnih programov (recimo kakega WinZip), prenašanju datotek med napravami in programi itd. Applovo vztrajanje pri vodotesni zaprtosti resda popolnoma razumem, do neke mere celo podpiram. Kot upravitelj pa se zavedam, da so za računalniške težave z računalniki največkrat odgovorni uporabniki, v sistemu, kakršnem je iPad, pa je takih težav zares malo.

To zaprtost lahko odlično izkoristi Microsoft, seveda pod pogojem, da se ne bo preveč zgledoval po Applu, in trenutno kaže, da se ne bo. Odprtokodni linuksni hipiji* se bodo seveda zmrdovali, češ naš Android je jasno najbolj odprt in prilagodljiv, a mene kot upravitelja še malo ne gane. Mene zanima samo to, kako bom najhitreje in najenostavneje pomagal tajnicam, računovodkinjam in vsem drugim, da opravijo svoje delo. Da imajo torej (recimo) dostop na daljavo do svojih tabel, do svojih zbirk, do svojih računov. Če je to na tablici v neki sejni sobi, prav, toda takrat res nočem v iTunes iskati najprimernejšega app za RDP dostop do njihovega službenega računalnika (in samo tisti dan je znižan na 4,99 $). O Androidu pa sploh ne bi govoril, še vedno mi je čudno, da moramo za edini normalni poštni odjemalec plačati skoraj 20 evrov.

Skratka, Windows 8 ima lahko na tablicah še zelo svetlo prihodnost, a le, če se bodo v Microsoftu zavedali, kakšne so njihove prednosti. Velika napaka bi bila, če bi se trudili biti preveč jabolčni. Se bojim, da je bolj verjetno to, da ostanejo preveč ,,računalniški" - vgrajeni procesor i5 in (posledično) triurna avtonomija tokrat preizkušene testne tablice je že korak v napačno smer.

*Govorim kot nekdanji hipi iz klana Gentoo.

Mene kot upravitelja zanima samo to, kako bom najhitreje in najenostavneje pomagal tajnicam, računovodkinjam in vsem drugim, da opravijo svoje delo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji