Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2012 | Teme: android

Novi spopad

Ekskluzivno smo dobili v roke novi Applov iPad (nič "iPad 3", temveč kar samo "iPad"), ki so ga začeli prodajati v petek, 23.marca. Ker smo imeli v rokah hkrati tudi Samsungovo tablico z nameščenimi novimi Okni 8, se je primerjava ponudila kar sama.

O uspešnosti Applove tablice ni treba posebej govoriti. Jabolčniki so zelo nazorno pokazali, da si zelo veliko uporabnikov želi napravo, ki počne toliko tega, kar zna računalnik, a bistveno enostavneje. Pri tako (vsaj na pogled) preprosto zasnovani napravi, kot je iPad, je pravzaprav vprašanje, kaj se sploh lahko izboljša. Ne nazadnje gre za nekaj strojne opreme (procesor, pomnilnik itd.) in zaslon. Da bodo v vsaki generaciji vgradili nekoliko močnejši procesor, je jasno, druge možnosti pa so bolj omejene. Dobro, tokrat smo dobili dve kameri/fotoaparata, kakšnega bralnika pomnilniških kartic pa po vsej verjetnosti ne bomo nikoli dočakali. Spremembe in izboljšave operacijskega sistema pa (vsaj do neke mere) niso vezane na samo napravo.

Ipad: zaslon!

Tako je bil tokrat največje izboljšave deležen zaslon. Pri njem uporabljajo enako oznako kot pri zaslonu na zadnjih dveh telefonih iPhone, gre torej za t. i. Retina Display. Pod to oznako se skriva zaslon, ki naj bi bil po ločljivosti primerljiv z navadnim tiskom, torej tam okoli 300 pik na palec. Že pri iPhonu smo bili nad omenjenim zaslonom nadvse navdušeni, pri večjih zaslonih, torej takem, kot je na iPadu, pa je tak korak zaradi same velikosti zaslona še toliko bolj impresiven.

Novi zaslon ima torej ločljivost 2048 × 1536 pik, to je več kot praktično vsi računalniški monitorji (višjo ločljivost imajo praviloma le nekateri monitorji, veliki 27 palcev ali več), da o televizorjih niti ne govorimo (tam gre ločljivost "le" do HD, torej 1920 × 1080). Prevedeno v pike na palec imamo torej opravka z 264 pikami na palec, za razliko od 132 pik na palec, kolikor sta imela prejšnja dva iPada.

Višja ločljivost se tudi v praksi izredno pozna. Najbolj se opazi pri branju, saj so črke prav smešno ostre, dejansko je pisava primerljiva s tiskovinami. Zanimivo pa je, kako hitro se te ločljivosti navadimo in nanjo enostavno pozabimo - do trenutka, ko vzamemo v roke kako drugo tako napravo, recimo prejšnjo generacijo iPada, ki je videti prav boleče zastarela. Po svetlosti in kontrastu je novi zaslon primerljiv s prejšnjimi, so pa še nekoliko izboljšali barve.

Pri zaslonu velja omeniti, da ga izdeluje eden večjih Applovih konkurentov - korejski Samsung. To seveda veliko pove o moči oziroma pomembnosti Appla, saj jim zaslone raje prodajo, kot pa jih uporabijo v lastnih napravah. Dobra prodaja iPadov je (vsaj s stališča Samsunga) zagotovljena, saj Apple vnaprej kupi velikanske zaloge vsake komponente, več, kot pa bi lahko Samsung dobil z navadno prodajo svojih tabličnih naprav.

Izboljšan zaslon pa seveda terja svoj davek, tako je novi iPad malce debelejši in težji od svojega predhodnika - še vedno pa tanjši in laži od prve generacije. Razlike med zadnjima dvema generacijama so resnično majhne in jih opazimo šele ob neposredni primerjavi, drugače pa nanje zelo hitro pozabimo. Druge fizične lastnosti so ostale popolnoma enake, to je bilo tudi pričakovati. Na strani imamo tako tipki za glasnost, poleg njiju pa drsnik, s katerim lahko bodisi zaklenemo orientacijo zaslona bodisi izklopimo zvočnik. Tipka Home je ostala na svojem mestu, tudi vmesnik je enak kot doslej.

Na novem zaslonu so podrobnosti res veliko bolje vidne.

Ipad: procesor ...

Kot smo že omenili, so v iPad vgradili nov procesor. Tako kot prej ima dve jedri, tudi takt je ostal pri 1 GHz. Kljub temu je novi A5X nekoliko hitrejši, podvojili pa so tudi količino pomnilnika, s prejšnjih 512 MB na 1 GB (prvotni iPad ima 256 MB pomnilnika). Zelo velik korak pa je novi grafični procesor, ki ima zdaj štiri jedra, seveda pa ima zaradi višje ločljivosti tudi bistveno več dela kot prej. Lahko bi rekli, da so grafični del ravno toliko pohitrili, da je grafika enako hitra kot prej.

Se pa nova grafična moč izkaže pri igrah. Ta trenutek je še razmeroma malo takih, ki bi znale izkoristiti vso moč, a se jih bo hitro nabralo. Sami smo preizkusili znano mečevalno igro Infinity Blade 2 in pristajalno simulacijo Flight Control Rocket, obe sta že prilagojeni tudi novi strojni opremi (seveda pa brez težav delujeta tudi na predhodniku, a z nekoliko slabšo grafiko). Izboljšave so močno opazne, sploh pri Infinity Blade, ki je že tako ali tako paša za oči.

Dvig strojne zmogljivosti se nekoliko pozna pri porabi energije. Znano je, da pretežni del notranjosti iPada že tako ali tako zasede akumulator, dodatnega prostora pa seveda ni mogoče pričarati. Pri prejšnjih modelih smo vtičnico iskali po približno desetih urah rabe, zdaj jo bomo, sodeč po našem hitrem preizkusu, še kake pol ure prej - nič drastičnega, torej. Mimogrede, novi akumulator zmore 11.560 mAh, stari, v iPad 2, pa "le" 6930 mAh. Da, tako se pozna zmogljivejši grafični procesor, zaslon in več pomnilnika.

Novi procesor A5X je še vedno dvojedrni, vendar vsebuje štiri jedra za grafično podporo. Zato ima 36% večjo površino - 12,82 mm x 12,71 mm. Izdeluje ga, tako kot zaslon, Applov "največji sovražnik", Samsung. Vir: www.ifixit.net

Vgrajeni akumulator je po novem skoraj dvakrat zmogljivejši. Čas delovanja, ki ga zmore, pa malenkost krajši. Vir: www.ifixit.net

Ipad: In ... to je to

Novosti pa se tu praktično končajo. Res je v novi iPad nameščen tudi novi iOS, tokrat različica 5.1, a tega si lahko namestimo tudi na starejše Applove tablice, o njem oziroma o njegovih novostih pa smo že pisali novembra. Več pomnilnika in novi procesor se pri samem vmesniku v primerjavi s predhodnikom, torej iPadom 2, praktično ne pozna. Še vedno je operacijski sistem zelo hiter in tekoč, kljub dvigu ločljivosti, zaznavanje dotikov deluje več kot odlično. Se pa nova elektronika nekoliko pozna pri brskanju po spletu, ki je zdaj še nekoliko hitrejše. Izboljšali so tudi kamero, ki ima po novem ločljivost pet milijonov pik, čeprav bo verjetno še vnaprej le malo tistih, ki bi s to napravo dejansko tudi fotografirali. No, v ZDA smo jih videli kar nekaj.

Ključno vprašanje pa je seveda vedno enako - se splača stari iPad nadomestiti z novim, oziroma, če že kupujemo, ali kupiti prejšnjega, ki je zdaj znižan za sto evrov, ali novega, ki stane toliko, kot je stal iPad 2 doslej - 500 evrov in več. V prvem primeru se nam menjava ne zdi potrebna. Novi zaslon je sicer res odličen, a tudi stari ni ravno zanič. Praktično vse, kar lahko počnemo na novem, lahko počnemo tudi na starejših dveh. Sami bi (oziroma bomo) svoj iPad 1 zamenjali takrat, ko bo za to dovolj tehten razlog v obliki dovolj velikega števila aplikacij, ki bodo zahtevale novejšo napravo. V primeru novega nakupa pa bi vsekakor raje vzeli novo generacijo, saj je novi zaslon po našem mnenju vreden tiste denarne razlike.

Windows 8 - strojna oprema!

Tablica, na kateri je tekla preizkusna različica Windows 8 (več o njem na prejšnjih straneh), je nekaj popolnoma drugega kot iPad, sodi pa med t. i. Slate PC.

Za Windows 8 so v Microsoftu že pred časom napovedali, da bo novi operacijski sistem tekel tudi na procesorski arhitekturi ARM, kar bo pomenilo predvsem varčnejše delovanje in potencialno manjše in tanjše naprave. Te procesorje danes uporabljajo tako tablice z Androidom kot Applovi iPadi. No, Samsungova tablica Series 7 11.6 Slate, na kateri smo preizkusili sistem (in je sicer v ZDA naprodaj z Windows 7, za 1350 dolarjev...), uporablja povsem običajen Intelov procesor x86.

"Običajen" seveda v narekovajih, kajti gre za zelo zmogljiv procesor Core i5-2467M s taktom 1,6 GHz, ki ARMove procesorje prekaša na prav vseh področjih, razen seveda pri varčnosti z električno energijo. Prav slednje pa je pri tablicah pravzaprav ključno ... Vgrajenega je bilo še 4 GB pomnilnika in SSD velikosti 128 GB. Za grafiko skrbi Intelova vgrajena rešitev. V praksi gre za zelo zmogljivo napravo, ki pa se, kot rečeno, z jabolčnimi in androidnimi konkurenti ne more primerjati pri porabi energije - zdrži le okoli tri ure. Zakaj je tako, lepo nakazujejo tudi hladilne reže na spodnji strani tablice ...

Po velikosti je naprava večja in težja od iPada, predvsem ima večji zaslon, saj meri po diagonali dobrih enajst palcev. Njegova ločljivost je 1366 × 768, to je tudi najmanjša ločljivost, pri kateri Microsoft še dopusti vzporedno delo v dveh programih, kjer ju imamo postavljena drugega ob drugega.

Windows 8 - nova izkušnja!

A bolj kot strojna oprema je zanimiv operacijski sistem oziroma delo z njim. Seveda je največji preskok pri grafičnem vmesniku, ki se po novem imenuje Metro, povzet pa je iz sistema za telefone Windows Phone 7. Njegova posebnost so ploščice, ki prevzemajo vlogo ikon, a so pri tem lahko tudi dejavne oz. aktivne. Na ploščici "People" se tako lahko izmenjujejo sličice naših stikov iz družabnih omrežij, na ploščici koledarja pa prihajajoči opomnik.

Pozdravni zaslon, ki prevzema funkcijo klasičnega menuja Start, je tako sestavljen iz različnih tovrstnih ploščic, seveda pa lahko dodajamo tudi svoje, recimo priljubljene programe. Po tem zaslonu se premikamo z drsanjem prsta levo in desno, programi pa delujejo čez ves zaslon. Odprtih programov niti ne zapiramo, torej ob izhodu (oziroma prehodu nazaj do pozdravnega zaslona) ostanejo odprti v ozadju. Sistem jih lahko seveda po potrebi (pomanjkanju pomnilnika) tudi zapre, a se nam s tem ni treba ubadati.

Na prvi pogled oziroma dotik je novi sistem manj enostaven kot Applov iOS, saj imamo tu skrite menuje, ki jih potegnemo bodisi z leve bodisi z desne strani zaslona. Na desni se skriva osnovni menu, s katerega lahko kadarkoli pridemo nazaj do zaslona Start, do nastavitev, do iskalnika itd. Z leve strani pa privlečemo nazadnje odprte programe ali pa seznam teh programov. Programe imamo lahko odprte drugega ob drugem (po tretjini), kar je nadvse uporabno, bistveno bolj kot menjavanje med dvema celozaslonskima programoma kot pri iOS.

Windows 8, kot kaže, potrebuje zelo hitro strojno opremo. Namesto Atoma so pri Samsungu uporabili kar Core i5. Posledično ima tablica tudi hladilne reže, akumulator pa zdrži le dobre tri ure

Kaj veliko z novim sistemom še ni mogoče početi, je pa že aktivirana spletna trgovina z aplikacijami, iz katere smo prenesli par brezplačnih programov. Seveda je omenjena trgovina vezana na naš uporabniški račun Windows Live - gre za analogijo Google računu pri androidnih uporabnikih oziroma App Store računu pri uporabnikih iOS. V oblaku se bodo seveda hranili podatki o naših nakupih, ki jih bomo lahko kasneje namestili na svoje naprave z Windows 8, tako računalnike kot tablice.

Več kot očitno je, da je Microsoft tu izhajal iz filozofije namiznih računalnikov, Applov navdih pa prihaja iz popolnoma druge smeri. Pri slednjem je vse naravnano k enostavnosti, Microsoft pa ugaja tudi tistim, ki potrebujemo nekaj več. To je očitno že pri prijavi v napravo, kjer imamo klasično prijavno okno za uporabniško ime in geslo. Tako si lahko eno napravo enostavno deli več uporabnikov, kar je pri iPadih praktično nemogoče (ali pa vsaj zelo neelegantno). Uporabniška imena so lahko lokalna, lahko pa uporabimo že prej omenjeni račun Windows Live, kar za seboj potegne še druge reči, recimo elektronsko pošto, koledarje, Microsoftovo oblačno storitev SkyDrive itd.

Pri tej različici Windows 8 lahko še vedno brez težav pridemo do navadnega namizja, kakršnega poznamo pri starejših oknih, recimo Windows 7, le da manjka menu Start. Namestimo lahko vse programe, ki jih imamo sicer na računalniku, od Firefoxa pa do Total Commanderja. Ti sicer (še?) niso prilagojeni delu s prsti in so skorajda neuporabni, a možnost zaenkrat je na voljo. Je pa treba omeniti, da tega namizja po vsej verjetnosti na tablicah, ki jih bodo poganjali procesorji ARM, ne bo. Še vedno pa bodo tudi tam ostale druge prednosti Microsoftove računalniške naravnanosti, kot so že omenjena podpora več uporabnikov (ali pa nam ljubi RDP).

Primerjava?

Za primerjavo Windows 8 in iPada (oziroma, če smo natančni, iOS) je ta trenutek morda še malo prezgodaj, saj se lahko do uradnega izida Windows 8 še marsikaj spremeni, takrat pa bo na voljo tudi že nova, šesta generacija iOS. Kljub temu pa je že zdaj jasno, da imata obe podjetj v mislih drugačne ciljne skupine, torej druge uporabnike z drugačnimi potrebami.

Enostavno rečeno je iPad bolj naprava kot računalnik, tablica z Windows 8 pa bolj računalnik kot naprava. Prva ima bistveno širši potencialni trg, saj je odlična izbira za vse tiste, ki se jim v prostem času ne ljubi ukvarjati s računalnikom, bi pa radi igrali kako igro, pobrskali po spletu, si ogledali kak video in podobno. Tablica z Windows 8 lahko seveda počne vse to, a brez resnično enostavnega šarma jabolčne alternative. Bomo pa lahko z njo počeli še kaj več, zaradi česar bi jo lahko vzljubili zahtevnejši uporabniki, podjetja, šole, skratka vsi, ki jim sadna omejenost ne diši.

Video: V praksi

Obe tablici smo tudi posneli, saj je iz gibljivih sličic veliko lažje ugotoviti, kako se naprava obnaša.

Posnetek si lahko ogledate na:

www.monitor.si/ipad3

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji