Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2012

Začetek konca?

Začetek konca?

Stacionarne računalnike seveda še prodajajo, a prodaja že nekaj let praktično stoji, torej ne narašča, kot je splošen trend v računalništvu. Za rast so seveda zadnjih nekaj let skrbeli prenosni računalniki, a se vedno bolj zdi, da ne prinašajo več takih dobičkov, kot bi si želeli izdelovalci, vse več ljudi pa bo segalo po osnovnejših modelih, ki so tako kot osnovni namizni računalniki že dovolj zmogljivi za večino potreb.

Tako kot pri stacionarnih modelih je pri prenosnikih dejansko vedno manj razlik. Bolj kot o izdelovalcu se pogovarjamo samo še o rangu procesorja, količini pomnilnika in velikosti diska. Razlike v kakovosti sicer ostajajo, a so vezane predvsem na ceno, pa še po tem ne moremo ravno soditi, saj je veliko odvisno tudi od sreče. Soliden prenosnik, ki bo še leta dovolj zmogljiv, pa danes dobimo že za tam okoli šeststo evrov.

Sumim, da nekaj takega razmišljajo tudi velika podjetja. Prvi je do te ugotovitve že pred leti prišel IBM, ki je svoj celotni oddelek za prenosne računalnike prodal Lenovu. Lani je o tem zelo resno razmišljal tudi HP, pa se je kasneje premislil - a vprašanje, če za stalno. Podobno hodi po glavah odgovornim v podjetju Dell, ki je naznanilo, da se namerava vedno bolj osredotočiti na segment poslovnih storitev - tako kot to počneta IBM in HP.

Marže pri prenosnikih so že dlje časa zelo nizke, nič pa ne kaže, da se bodo še kaj dvignile. To je jasno izraženo tudi v Intelovi pobudi za zelo tanke prenosnike, imenovane Ultrabooke. Pri teh Intel pomaga izdelovalcem z nižjo ceno procesorjev, po nekaterih virih pa naj bi marž kljub temu praktično ne bilo. V tej številki si lahko preberete o preizkusu prenosnika Medion - gre za nemško podjetje, ki sestavlja prenosnike nekako po zgledu namiznih modelov. Načeloma niso nič slabši od bolj znanih znamk, sploh če pomislimo, da so njihovi lastniki Kitajci - konkretno podjetje Lenovo.

Seveda je vse skupaj vprašanje časa, možno, da bomo o prenosnikih pisali tudi še deset let in več. A ta hip so oči javnosti bolj uprte v pametne telefone in tablične računalnike - tanki Ultrabooki pa bodo pozornost preusmerili le za krajši čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji