Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2012 | Teme: foto, iPad

Photoshop na dotik

iPad je na prvi pogled odlično orodje za fotografe, saj ima zelo dober zaslon, na katerem pridejo fotografije še posebej do izraza. Na voljo je tudi kar nekaj različnih programov za urejanje fotografij, čeprav fotografi praviloma trzajo le na besedo Photoshop. In Adobe jim je ustregel.

Novi program se imenuje Photoshop Touch, na žalost pa je omejen na iPad druge (ali zdaj tudi tretje) generacije, lastniki originalnega iPada (in tudi iPhona) bomo morali poseči po čem drugim. Zanimivo, da je enak program na voljo že nekaj časa tudi za tablice, na katerih je nameščen operacijski sistem Android. Adobe je po lastnih besedah vključil tiste najpomembnejše funkcionalnosti klasičnega Photoshopa, seveda v obliki, ki je čim bolj prijazna do uporabe zaslona na dotik. Doslej so sicer ponujali program Photoshop Express, ki je prilagoditev spletne storitve enakega imena, a ga je omejeval predvsem naroden nadzor.

Novo orodje Scribble Selection Tool omogoča enostavnejši izbor predmetov pri uporabi zaslona na dotik.

V program lahko fotografije prenesemo na nekaj različnih načinov, največkrat bomo obdelovali fotografije, ki jih že imamo shranjene v zbirki naprave (torej photo library). Prek slednje bomo prišli tudi do fotografij na pomnilniških kartic SD ali na fotoaparatih, seveda pa za to potrebujemo Applov dodatek, imenovan Camera Connection kit (ta pri nas velja 32 evrov). Do fotografij lahko pridemo tudi prek Adobovega oblaka (Adobe Creative Cloud), prek vgrajenega iskalnika Google Image Search, iščemo lahko po Facebooku, seveda pa lahko neposredno iz programa tudi fotografiramo z iPadovo kamero.

Že pri prenosu se pokaže največja slabost programa - omejeni smo na fotografije, katerih ločljivost ne presega 1600 × 1600. To pomeni, da je za neposredni prenos iz fotoaparatov program praktično neuporaben, saj moramo bodisi na aparatu nastaviti tako nizko ločljivost bodisi fotografije pred prenosom v program ustrezno zmanjšati. Res škoda, da ne zna aplikacija ob uvozu sama zmanjšati fotografij - če ne že kar podpirati večjih ločljivosti.

Različnih prilagoditev je veliko, vse so znane že iz drugih različic Photoshopa, menu pa pravzaprav pokaže sličice, ki poenostavijo izbiro.

Za prve korake v programu je na voljo kar nekaj vodičev, ki nam prikažejo priljubljene učinke (recimo menjava barv, staranje fotografij), prek njih pa se pravzaprav naučimo splošnega dela s programom. To je sicer presenetljivo enostavno, vsaj za tiste, ki smo že kdaj uporabljali take programe in nam izrazi (in ikone) niso tuji.

Vmesnik je preprost, na zgornji strani imamo vrsto ikon, ki prevzamejo vlogo klasične vrstice z menuji. Tu so menuji za različne prilagoditve (osvetljave, kontrasta, saturacije, barvne korekture), posebne učinke (dodajanje šuma, učinek oglja, svinčnika itd.), različna obrezovanja, dodajanje besedila itd. Na levi je ikona za vrnitev v brskalnik fotografij, na skrajni desni pa ikona za hiter umik vseh menujev.

Prilagoditve nastavljamo z drsniki, hitrost njihovega prikaza se sicer ne more primerjati s tisto na računalnikih, a je vseeno zadovoljiva.

Levo od odprte slike je plavajoči menu, na katerem so po zgledu klasičnega (torej računalniškega) Photoshopa zbrani vsi čopiči oziroma risala. Pri večini se pod eno ikono skrivata vsaj dva različna čopiča (recimo Healing Brush in Clone Stamp), med njima menjavamo z malo daljšim pritiskom na ikono. Pri vsakem risalu se ob njegovi izbiri pokažejo še druge možnosti, torej širina risala, barva in podobno. Ikona na vrhu menuja nam pokaže trenutno izbrano risalo, pritisk nanjo pa nas vrne nazaj na menu. Edina omembe vredna novost je t. i. scribble selection tool (ki je združen s čarobno paličico), gre za orodje, pri katerem s čečkanjem izberemo neki predmet.

Na desni je še en menu, ta rabi za delo s plastmi (Layers). Gre za eno najpomembnejših lastnosti navadnega Photoshopa, saj lahko spremembe ločimo po plasteh in si jih ločeno ogledujemo in prilagajamo. Določimo lahko način, s katerim se plasti združijo med seboj, žal pa program ne pozna maske plasti (Layer Mask). Gre za možnost, da vključimo le del maske in s tem na primer osvetlimo le en manjši del fotografije, drugo pa pustimo pri miru.

Photoshop Touch svoje poslanstvo načeloma še kar dobro opravi. Dodanih ima veliko možnosti, od bolj osnovnih pa do različnih umetniških učinkov. Tisti, ki vedo, kaj fotografiji manjka, bodo uporabljali predvsem prve, spet drugi pa se bodo raje igrali s slednjimi. Uporabniški vmesnik je dobro prilagojen delu na dotik in velikosti zaslona, vsi menuji se lahko tudi hitro skrijejo, tako posamezno kot enotno. Delovanje programa je zadovoljivo hitro, seveda pa ne moremo pričakovati, da se bodo učinki prikazali tako hitro kot pri Photoshopu na navadno hitrem računalniku.

Zelo dobrodošla je možnost uporabe plasti, čeprav manjka t. i. Layer Mask, ki očitno presega zahtevnost ciljnih uporabnikov.

Največjo omejitev programa smo že omenili, gre za razmeroma nizko ločljivost fotografij, ki jih lahko obdelujemo. Razen tega, da smo morali fotografije, posnete s fotoaparatom, najprej zmanjšati (za to je na voljo kar nekaj različnih programov), pa se ta omejitev niti ne zdi pretirana. Program bomo namreč uporabljali za hitre in nezahtevne popravke fotografij, ki niti ne zahtevajo resnejše obdelave z računalnikom. Slednje bomo najverjetneje naložili na kako spletno storitev ali poslali po elektronski pošti, tam pa je omejena ločljivost povsem dovolj velika. Profesionalni uporabniki pa lahko program uporabijo za hiter predogled in prikaz potencialnih popravkov, za dejansko obdelavo pa bodo seveda raje posegli po navadnem Photoshopu. Projekte lahko iz tabličnega programa prek spletnega oblaka prenesemo tudi nazaj v namizno različico in tam nadaljujemo začeto delo.

Adobe je torej naredil program, ki obsega vse najpomembnejše dele namizne različice, obenem pa je odlično prilagojen za delo na tablici. Prenos fotografij resda ni najbolj eleganten, a za to je kriv Apple, saj bi bila možnost vgrajenega bralnika kartic (vsaj SD) še kako dobrodošla. Cena je glede na večino programov v App Storu malce visoka, saj velja osem evrov, a je nabor funkcij glede na konkurenco zelo dober.

Adobe Photoshop Touch

Kaj: Program za urejanje fotografij na iPadu.

Izdeluje: www.adobe.com.

Cena: 8 EUR.

Za: Funkcionalnost, enostavna raba, vmesnik.

Proti: Omejena ločljivost vnesenih fotografij, podpira le iPad 2 ali novejšega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji