Avtor - Jure Forstnerič

  • Samsung i85

    Kompaktni digitalni fotoaparati se po kakovosti fotografij med seboj skorajda ne ločijo. Izdelovalci pri aparatih tako vse bolj poudarjajo druge funkcije, ki so nekatere bolj, druge manj uporabne. Samsung je v svoj i85 vgradil kar predvajalnik večpredstavnih vsebin. Tu so v ospredju seveda glasbene datoteke MP3, predvajamo pa lahko tudi video, ki ga moramo najprej konvertirati s priloženim programom. Aparat seveda premore izhod za slušalke, vgrajene pa ima tudi stereo zvočnike - čeprav iz njih ne moremo pričakovati čudeža.

  • Casio Exilim EX-20FH

    Pred letom dni je Casio dvignil kar nekaj prahu z napovedanim fotoaparatom, ki je obljubljal snemanje videa s kar 1200 slik na sekundo, modelom Exilim EX-F1. Pred nekaj meseci smo ga preizkusili tudi v Monitorju in bili navdušeni - največja težava je bila razmeroma visoka cena. Tega se očitno zavedajo tudi v Casiu in predstavili so manjšo in rahlo okleščeno različico, imenovano Exilim EX-20FH.

  • Epson Stylus Office BX-600fw

    BX-600fw je še ena Epsonova večopravilna brizgalna naprava, ki pa je razmeroma zmogljiva in ima kar nekaj dodatnih funkcij. Dobro so poskrbeli predvsem pri vmesnikih, saj imamo poleg navadnega USB tudi omrežni priključek in celo brezžični vmesnik WLAN (dodan pa je tudi faks). Naprava ima tudi samodejni podajalnik za papir, spredaj pa še bralnik pomnilniških kartic ter še en vmesnik USB za tisk neposredno iz digitalnih fotoaparatov. Oblikovno sledi drugim Epsonovim napravam, na zunanjosti se menjata svetleča in mat črna plastika. Na sprednjem delu je tudi zaslon, ki je večji kot pri sestrski napravi BX-300f in to olajša delo z menuji.

  • Epson Stylus Office BX-300f

    Večopravilne brizgalne naprave so se v zadnjih nekaj letih zaradi padajočih se cen skorajda spremenile v potrošni material. Tako tudi izdelovalci razmeroma hitro menjavajo modele - od Epsona smo v kratkem času dobili kar štiri take naprave. Stylus Office BX-300f je nekje v sredini segmenta, tako po ceni kot po zmogljivosti. Namenjen je predvsem domačim pisarnam, ki poleg barvnega tiska občasno potrebujejo tudi optični bralnik in kopirni stroj. Črka X v imenu pa označuje, da ima naprava dodan tudi faks.

  • Lenovo 3000 N500

    Lenovova serija prenosnikov 3000 sicer ni tako opevana kakor serija Thinkpad, kljub temu pa so tudi ti potrdili svojo kakovost, predvsem glede na ceno. Model N500 to zgolj potrjuje. Gre za povsem navaden prenosnik, katerega zaslon meri 15 palcev. O videzu skorajda nimamo kaj povedati - prenosnik deluje povsem umirjeno, notri mat črn, zunaj pa svetlo siv. Lučke stanja so razmeroma majhne, sijejo v modri in oranžni barvi, prenosnik ne priteguje prav nobene pozornosti.

  • Kriza!

    O zadnji oziroma trenutni gospodarski krizi govorijo kratko malo vsi, po nekaterih ocenah bomo v naslednjih nekaj mesecev vsi brez služb in stradali (seveda če prej ne zmrznemo, a to je že druga tema), po drugih bo vsak čas konec sveta. V Monitorju pa nas seveda bolj zanima, kaj se bo v letošnjem letu dogajalo s trgom naprav, ki jih redno preizkušamo.

    Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009
  • Tekoče slike

    Digitalni fotoaparati znajo že kar nekaj časa zajemati tudi video posnetke. V Monitorju smo pred dobrim letom in pol primerjali kakovost teh posnetkov s kakovostjo video kamer in prišli do sklepa, da se tudi najboljši fotoaparati še ne morejo kosati s pravimi video kamerami. Je še vedno tako?

    Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009
  • Nikon Coolpix S610 in S610c

    Nikonova dvojčka S610 in S610c spadata v srednji rang žepnih in modno ozaveščenih kompaktnih aparatov. Edina razlika med modeloma je ta, da je S610c dodan tudi brezžični vmesnik WLAN, prek katerega lahko fotografije prenesemo v računalnik. Sicer sta aparata tanka in elegantna, ohišji posnemata brušeni aluminij, žal pa se njiju hitro poznajo prstni odtisi.

  • Toshiba Qosmio X300 130

    Pri preizkusu Toshibinega prenosnika Qosmio X300 bi skorajda potrebovali lastno elektrarno in nepalskega nosača oziroma šerpo. Gre namreč za orjaški prenosnik s 17-colskim zaslonom in težo več kot štiri kilograme. Prenosnik je tudi sicer nadvse impresiven na pogled. Pokrov prekrivajo rdeči plameni, gladka rdeča plastika pa se nadaljuje okoli zaslona in tipkovnice. Kar ni rdeče, pa je odeto v svetlečo črno plastiko - taka je tudi tipkovnica. Ko prenosnik prižgemo, se osvetli kot božična jelka. Pod rdečo plastiko med tipkovnico in zaslonom so namreč skrite rdeče diode LED, te najdemo tudi nad sledilno ploščico in pod nekaterimi funkcijskimi tipkami nad tipkovnico.

  • Uporabniku prijazno?

    V svetu računalništva je besedna zveza "do uporabnika prijazno" razmeroma veliko rabljena, bistveno več kot v drugih panogah. Žal je veliko rabljena prav zato, ker imamo tu največ opravka z neprijaznimi vmesniki in tehnologijami. Prav zanimivo, da se stanje z leti nič kaj dosti ne izboljšuje, lahko bi celo rekli, da je vsako leto slabše.

    Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji