Avtor - Jure Forstnerič

  • Panasonic Lumix LX3

    Bojda smo ljudje zelo dovzetni do množice številk, ki nam jih izdelovalci tehnične opreme z veseljem servirajo. Pri fotoaparatih so bili v ospredju zelo dolgo svetlobne pike tipal, danes so zelo iskani aparati s čim večjim razponom goriščnic oziroma zumom. Panasonicov Lumix LX3 nima ne prvega ne drugega. Tipalo premore povprečnih 10 milijonov pik, zum pa je le 2,5-kraten. Danes imajo pravzaprav vsi digitalni aparati že vsaj trikratni zum - zakaj ga je pri tem aparatu tako malo? Preprosto povedano, gre za kompaktni aparat z enim od najboljših objektivov sploh.

  • Xerox WorkCentre 3210

    Večopravilne naprave predstavljajo na področju brizgalnih tiskalnikov zelo velik del prodaje. Povsem drugače je v nižjem cenovnem razredu pri laserskih napravah. Te so praviloma dražje kot brizgalniki, zato jim izdelovalci bolj redko dodajajo optični bralnik in z njim povezane zmogljivosti. Xeroxov WorkCentre 3210 predstavlja novo lasersko večopravilno napravo, ki se uvršča med najcenejše tovrstne stroje.

  • Samsung ML-2240

    Samsungovi majhni laserski tiskalniki se redno uvrščajo dokaj visoko na naših lestvicah. Razlog za to je večinoma zelo agresivna cenovna politika, nekaj pa prispevajo še enostavna raba in solidne hitrosti. Novi model ML-2240 ni pri tem nobena izjema.

  • Olympus E-620

    Olympus se zadnje čase omenja predvsem v zvezi z novim formatom, imenovanim Micro Four-Thirds. Kljub novim sistemom pa še naprej razvijajo klasične DSLR aparate, njihov najnovejši model je E-620. Po oznaki sodeč, gre za naslednik modela E-520, a takoj, ko ga vzamemo v roke, vidimo, da gre v resnici za zmogljivejšo različico modela E-420. Da pojasnimo - slednji je najmanjši in najlažji DSLR aparat na trgu ta hip, saj praktično nima držala za desno roko. Model E-520 pa je bolj klasičen aparat nižjega cenovnega razreda. Majhen E-420 nam je kot aparat načeloma všeč, žal pa ima tudi pomanjkljivosti. Očitno nameravajo te popraviti s novim E-620.

  • Nikon CoolPix S640

    Nikon CoolPix S640 spada v skupino izdelkov, ki naj bi bili predvsem stilsko dovršeni (od tod tudi črka "S", torej "Style"). Načeloma je res lep aparat, a hkrati je na videz povsem tipičen predstavnik žepnih modelov - nikakor ne izstopa iz povprečja, kar bi si od stilskega aparata načeloma želeli. Kakorkoli že, njegovo ohišje je kakovostno in elegantno. Tipk ni preveč ne premalo, zelo uporabna pa je vrtljiva tipka zadaj, ki pohitri skakanje med posnetimi fotografijami ter delo s (povprečnimi) menuji.

  • Nikon D3000

    Nikonov model D40 je nekaj let nazaj postavil nove meje pri enostavnosti rabe in ceni digitalnih SLR aparatov. Zaradi uspešnosti je tudi ostal v prodaji razmeroma dolgo, njegov naslednik pa je model D3000. Gre za majhen in lahek aparat, namenjen predvsem tistim, ki šele vstopajo v svet digitalne SLR fotografije. Na to opozarja predvsem novi način fotografiranja, imenovan "Intelligent guide mode", pri katerem nam aparat sproti razlaga, kako doseči želeni učinek. Zgled je uporaba odprte zaslonke in dolge goriščne razdalje pri portretih ali hitrega časa pri zamrznitvi akcijskih posnetkih. Vsi, ki se na fotografijo že spoznajo, bodo nad tem vihali nosove, a zna biti ta vodič zelo uporaben za manj vešče uporabnike.

  • Epson EPL-6200

    Epsonov EPL-6200 je razmeroma visoka naprava, namenjena manjšim (tudi domačim) pisarnam. Gre za dokaj preprost tiskalnik, ki pa se kljub temu uvršča nad najcenejšimi in najosnovnejšimi modeli. O temu pričajo tudi vmesniki, poleg standardnega USB premore še omrežni in vzporedni vmesnik. Zgovoren je tudi podatek o največji priporočeni zmogljivosti tiska na mesec, 30.000 strani. Cenejši tiskalniki redko zmorejo tako visoko številko, večinoma natisnejo nekje do 10.000 strani na mesec. Videz je sicer povsem dolgočasen in pisarniški - siva plastika nima kaj veliko skupnega z dovršnim oblikovanjem, prej z enostavnostjo in učinkovitostjo.

  • Dodatne funkcije? Ne, hvala.

    V računalniškem svetu velika podjetja bijejo pravo vojno, kdo se bo spomnil več vprašljivo uporabnih funkcij. Pri tem pa poteka še boj za najbolj neumno ime za te izumljene funkcije. Prav neverjetno, kaj vse lahko preberemo na reklamnih brošurah in spletnih straneh. Monitorjevci se včasih prav prijetno zabavamo ob prebiranju nalepk na različnih napravah - od prenosnikov pa do televizorjev.

    Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: komentar, mnenje
  • Naj objektive menjujemo ali ne?

    Z veliko cenitvijo postajajo aparati DSLR vse bolj zanimivi tudi za manj zahtevne fotografe. Že zaradi velikosti in videza dajejo vtis višjih zmogljivosti in obljubljajo teoretično boljše fotografije. Pa so dejansko boljši od kompaknih modelov višjega razreda? Da in ne.

    Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, foto
  • Žepni sopotnik

    Ob omembi naprav GPS večina uporabnikov najprej pomisli na tiste, ki nas vodijo pri vožnji avtomobila (ali drugega prevoznega sredstva). A prvi navigatorji GPS, ki so se pred leti pojavili za domače uporabnike, so bili ročni navigatorji, namenjeni povsem drugačni rabi. Garminov novi model Dakota 20 izhaja iz teh pohodniških logov.

    Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2009 | Teme: preizkus, GPS, garmin
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji