Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2010

Konec krize?

Konec krize?

Prav na teh straneh sem pred dobrim letom dni pisal o takrat izjemno aktualni gospodarski krizi. Od takrat se je zgodilo marsikaj, izdelovalci računalniških naprav pa so večinoma že predstavili svoje poslovne rezultate iz preteklega leta.

Naj najprej osvežimo spomin na naše takratne napovedi. Zapisali smo, da se bo prodaja večine digitalnih naprav upočasnila - sploh pri cenejših napravah, ki jih potrošniki najhitreje menjavamo. To se je do neke meje tudi dogajalo, a manj, kot je večina analitikov pričakovala. Tudi sami izdelovalci različnih naprav so večinoma omenili, da so jo med krizo bolje odnesli, kot so predvidevali v času začetka krize.

Za primer smo podali digitalne fotoaparate in izrazili željo, da se bodo izdelovalci iz tekme megapik preusmerili na pomembnejše reči - denimo boljše objektive (širši kot oziroma večji razpon zuma) ali boljšo kakovost izdelave. To se je zgodilo le v zelo blagi obliki - lahko rečemo, da je bil razvoj na tem področju približno enako hiter in navdušujoč kot v preteklih letih. Kakovostnih in zmogljivih fotoaparatov je sicer vse več, tudi njihove cene so vse bolj dosegljive, a nas kljub temu še vedno napadajo s podatki o megapikah in vprašljivo uporabnih funkcijah. Zgled je Samsungov fotoaparat, ki ima poleg zaslona LCD zadaj še enega spredaj.

Kriza tudi ni vplivala na področje profesionalne fotografije. Vsa večja imena so v tem času predstavila novosti v ustaljenem ritmu. Omembe vredni novosti na tem področju sta le dve, pa še pri teh je bilo le vprašanje časa - zajem videa s fotoaparati DSLR in prihod manjših aparatov z izmenljivimi objektivi (Olympusov in Panasonicov sistem Micro Four Thirds, v kratkem pa pričakujemo še Samsungov odgovor).

Tudi pri prenosnikih smo nekako predvidevali, da bo šel razvoj v smeri boljše kakovosti in slabše zmogljivosti - nosilci tega pa bi lahko bili netbooki. A ti so v letošnjem letu le pridobivali, tako centimetre kot mega- in gigaherce. Ravno v tej številki smo pripravili malo večji pregled trga in ugotovili, da se netbooki vztrajno večajo in postajajo vse bolj zmogljivi - to se napoveduje tudi v prihodnosti. Pri tem so cene primerljive z lanskoletnimi, morda le malenkost višje.

Kriza je torej na našem področju sicer bila - prodaja je bila le malo počasnejša kot nekaj let nazaj. A so njeni učinki hitro zbledeli, večina izdelovalcev pa napoveduje vnovično rast v naslednjem letu. Tudi v medijih je opaziti kar nekaj več optimizma kot lani v tem času - mi pri tem nismo izjema. Računalništvo se še naprej razvija bliskovito, letos pa z veseljem pričakujemo novo bojišče - spet se piše in govori o tabličnih računalnikih. Ob tem pa se veliko zanimivega dogaja tudi na drugih področjih računalništva in elektronike, ki so med seboj vse bolj prepletena. Kljub vsemu optimizmu pa še vedno ne pričakujemo, da bo to leto Linuxa na namizju. Žal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji