Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus SP-600UZ

Digitalni fotoaparati z velikim razponom goriščnic oziroma velikim zumom so načeloma tako po zmogljivostih kot po ceni vmesni člen med kompaktnimi aparati in cenejšimi DSLRji. V zadnjem letu pa so ti aparati postali vse bolj priljubljeni, tako da so začele tudi znotraj te tržni niše nastajati velike razlike. Olympus je tako pred dvema mesecema poslal na trg kar dva modela v tem segmentu - prvi, SP-800UZ, premore kar 30-kratni zum, tokrat preizkušeni SP-600UZ pa ima pol manjše območje.

Objektiv začne pri povprečno širokih 28 milimetrih in konča v močnem tele območju pri 420 milimetrih. Mi bi raje videli kak milimeter manj pri širokem kotu, pa četudi bi to pomenilo nekaj mm manj na drugi strani. Taki aparati seveda ne morejo brez dobrega optičnega stabilizatorja slike, tu se povsem solidno znajde. Ostrenje je še kar dobro - torej zadovoljivo hitro in natančno, pri makro posnetkih se lahko približamo do enega centimetra.

Svetlobno tipalo ima dvanajst milijonov svetlobnih pik, kar je povsem dovolj. Fotografije so sicer dobre kakovosti. Občutljivost lahko zvišamo do 1600, a po našem mnenju so zares uporabne fotografije tam do ISO 400, naprej pa odvisno od uporabnikove tolerance do šuma.

Samo ohišje je kakovostno, a smo pogrešali kar nekaj zmogljivosti. Najbolj bode v oči to, da aparat nima ročnih nastavitev, torej nastavitev tako časa kot zaslonke (niti ločeno enega ali drugega). Tudi na ohišju smo pogrešali par reči - denimo kako funkcijsko tipko več, ki bi nam prihranila izlet na (razmeroma počasne in nepregledne) menuje. Tudi optično kukalo bi bilo kar uporabno - glede na to, da je aparat namenjen malo zahtevnejšim uporabnikom. Nam pa je všeč to, da so v Olympusu vgradili kar nekaj notranjega pomnilnika - dobrih 800 MB. Pohvalimo lahko tudi uporabo pomnilniških kartic SD namesto razmeroma počasnih xD.

Novi SP-600UZ je sicer soliden aparat, sploh za tiste, ki bi radi aparat z močnejšim teleobjektivom. Pri tem pa moramo vzeti v zakup to, da bomo vse fotografirali na samodejnih programih - ti se sicer povsem solidno znajdejo, a včasih bi si le želeli kaj več umetniške svobode. Je pa zato cena res izredno konkurenčna - ta Olympus stane 268 evrov.

Olympus SP-600UZ

Razred: Kompaktni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-420 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,5-5,4; ostrenje 0,15 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 6,3 m; ISO: samodejno (100-1600) ali ročno.

Tehnična zmogljivost: 4.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 268 EUR.

Za: Razpon objektiva, vgrajen pomnilnik, cena.

Proti: Nepregledni menuji, ni ročnih nastavitev, povprečne zmogljivosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji