Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2010 | Teme: foto

Je poceni res slabše?

Je poceni res slabše?

V Monitorju smo se kar nekaj časa izogibali zares poceni izdelkom - oziroma so se tudi oni izogibali nas. Načeloma še vedno velja rek: kolikor denarja, toliko muzike. In tako smo včasih dobili "poceni robo", ki nas je razočarala na vsakem koraku. Še toliko bolj pa so bili razočarani uvozniki teh naprav ob branju naših preizkusov. Bali smo se, da bo tako tudi z izdelovalcem Medion, katerega izdelke prodajajo v trgovinah verige Hofer.

Moramo pa priznati, da smo po več različnih napravah prijetno presenečeni nad kakovostjo ter razmerjem med ceno in zmogljivostjo. V zadnjem času smo preizkusili par prenosnikov, en "netbook" in navigacijsko napravo GPS. Resda nobeden od njih po zmogljivosti in funkcionalnosti ne izstopa, gre za povsem klasične predstavnike s posameznih področij. Toda pri neposredni primerjavi hitro opazimo nizke cene glede na bližnjo konkurenco.

To je še najbolj očitno pri prenosniku Akoya P6622. Navzven je povsem tipičen petnajstpalčni prenosnik. A pri tem ponuja razmeroma zmogljiv procesor iz Intelove nove družine i3 (resda gre za vstopno družino za i5 in i7, pa vendarle), nadpovprečno veliko pomnilnika (čeprav 4 GB počasi postaja že povsem vsakdanje) in silno velik disk. Preseneča pa vgrajena grafična rešitev Nvidie, imenovana Optimus. Gre za sistem dveh grafičnih kartic, ena je integrirana (in energijsko varčnejša), druga pa zmogljivejša in energijsko bolj požrešna. V praksi imamo torej najbolje iz obeh svetov - računalnik sam preklaplja z ene na drugo, seveda po potrebi. Preseneča pa vgradnja tega sistema v prenosnik tega cenovnega ranga - računalnik je namreč naprodaj po 600 evrov.

Pri tem bo seveda marsikdo iskal kavelj 22, a mi ga dejansko ne vidimo. Tudi akumulator je zdržal presenetljivo dolgo - pet ur in 19 minut. Operacijski sistem? Da, solidni Windows 7 Home Premium. Kakovost izdelave? Glede na ceno in najbližjo konkurenco povsem na ravni. Garancija? 3 leta.

Znamka Medion kaže na pravilo, ki je v računalništvu vse bolj opazno (no, v resnici tudi drugod). Govorim o tem, da je danes neki izdelek nemogoče soditi zgolj po zvenečem imenu znamke oziroma izdelovalca. Seveda bomo pri vsakem izdelovalcu našli kak izredno dober računalnik. Žal pa ima tudi vsak kakšno napravo, ki je ne bi mogli nikomur priporočati. Podobno velja tudi za cenejše oziroma, bolje rečeno, manj znane izdelovalce - dejansko moramo preveriti prav vsako napravo, prenosnik, fotoaparat itd. posebej. Bojda tudi Toyote niso več to, kar so bile.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji