Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, GPS

Potovalni kolega

Na GPS navigacijske naprave smo se v Sloveniji že kar dobro navadili, po avtomobilih jih je videti vse več. Tudi trg se je relativno dobro razvil - na eni strani imamo večje in bolj znane znamke (Garmin, TomTom, Mio), na drugi pa manj znane, a toliko cenejše naprave. Med slednje sodi tudi Medion GoPal E4240.

Medion je sicer nemška znamka, pod katero se izdeluje oziroma prodaja veliko različne strojne opreme. Pri Monitorju smo tako že preizkusili nekaj prenosnikov te znamke, pa tudi že večpredstavni podaljšek. Gre za blagovno znamko, ki se odlikuje po ugodnih cenah, ki pa se je pri naših preizkusih doslej vedno odnesla povsem solidno. Znamka veliko sodeluje s trgovinami nemškega velikana Aldi - te trgovine so pri nas in v Avstriji znane pod imenom Hofer. Pod njenim okriljem sicer delujejo tudi znamke Tevion ter Traveler - ki jih pri nas prav tako najdemo v Hoferju.

Navigacijska naprava GoPal E4240 je na videz povsem elegantna naprava, spredaj kraljuje relativno velik, 4,3 palčni zaslon, okoli njega pa svetleča črna plastika s srebrnimi detajli. Na zgornjem robu se pod gumijastimi vratci skriva reža za SD pomnilniško kartico, levo od nje je tipka za vklop. Za polnjenje akumulatorja skrbi vmesnik MiniUSB na spodnji strani. Kakovost izdelave je dobra, tudi zaslon je kakovosten, njegovo delovanje (torej občutljivost na dotik) pa dovolj natančno. Svetlost lahko nastavljamo ločeno za dan in noč, pri prvem je dovolj svetel tudi ob močnejši svetlobi, pri nočnem načinu pa načeloma dovolj temen.

V uvodu smo omenili, da se je trg GPS naprav pri nas lepo razvil, največja prednost tega pa je, da so na praktično vseh napravah zemljevidi z zelo dobro pokritost naše dežele. Nič drugače ni pri Medionu - brez težav smo našli tudi še tako majhne vasi ter cestice. Večje težave predstavljajo zelo nove povezave - denimo avtocesta mimo Maribora v smeri proti Murski Soboti. Tej cesti manjka ravno del mimo Maribora, tako nas je GoPal želel peljati na Tezno ter čez mimo centra Marbora - a je kmalu zatem (ko smo torej ostali na avtocesti) prišel nazaj na pravo pot in nas brez težav vodil do Lendave. Podobne težave ima z nekaterimi novimi enosmernimi ulicami v Ljubljani. Če sledimo obcestni signalizaciji seveda takoj poišče novo pot - v zakup moramo torej vzeti tudi spremembe našega cestnega omrežja. Dodane ima tudi hitrostne omejitve ter stacionarne radarje, a spet velja podobno kot zgoraj - te reči se prevečkrat spreminjajo, da bi zares zaupali katerikoli GPS napravi. Je pa v zemljevidih dodana celotna zahodna Evropa in tudi naša južna soseda - brez težav najdemo tudi bolj odročne hrvaške vasi.

Malo manj navdušeni smo bili nad uporabniškim vmesnikom. Všeč nam je, da se zelo hitro zažene sklop za navigacijo, saj je ta pri nekaterih cenejših GPS napravah opazno ločen od preostale programske opreme. Meniji so prevedeni v slovenščino, a občasno nejasni - rado se nam je dogajalo, da smo morali malo ugibati, kje najti določeno funkcijo ali nastavitev. V meniju za navigacijo se nam je sprva zdelo, da je edina možnost iskanje po naslovu. Seveda lahko iščemo tudi po priljubljenih točkah, po GPS koordinatah, po interesnih točkah, itd, a so vse te možnosti skrite pod oznako "Poišči drug cilj" (mimogrede, interesne točke so to prevedene kot "Posebni cilji"). Pri prevodih sicer nismo naši večjih napak - velja pa omeniti, da glasovnega vodenja v slovenskem jeziku ni.

Medionov GoPal E4240 je torej povsem spodoben GPS navigator, ki se cenovno kosa s cenejšimi tajvanskimi tekmeci, po kakovosti in zmogljivostih pa jih močno prekaša. Cena 149 evrov se nam zdi povsem konkurenčna, seveda pa se med vožnjo ne smemo slepo zanašati na kako fiktivno popolnost. Pa znanje angleščine za glasovno vodenje bo tudi koristilo.

Medion GoPal E4240

Kaj: Cestni navigator.

Diagonala zaslona: 11 cm.

Priloženi zemljevidi: Evropa, Slovenija in okolica.

Ocena priloženih zemljevidov: 8

Ocena uporabniškega vmesnika: 7

Ocena cena/zmogljivost: 10

Proizvaja: GoClever, www.goclever.net

Prodaja: Hofer, www.hofer.si

Cena: 149 EUR.

Za: Cena, pokritost Slovenije.

Proti: Ne najbolj prijazen vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji