Avtor - Jure Forstnerič

  • Zbogom, netbooki

    Na splošno si pod pojmom prenosnik še vedno predstavljamo povprečno prenosljiv računalnik s 15-palčnim zaslonom, optično enoto, nizko tipkovnico solidne velikosti in nekaj različnimi možnostmi za dostop do spleta. Prenosnike z večjimi zasloni smo imeli za prevelike za večino navadnih opravil, tisti manjši, povečini taki, pri katerih je diagonala merila okoli trinajst palcev, pa so bili vedno malo posebni, namenjeni prenašanju.

    Objavljeno: 26.1.2010 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, prenosnik
  • Canon MX330

    Canon ima v svoji liniji veliko naprav za vse okuse, potrebe in (finančne) zmožnosti. Novi model MX330 je nekje v zlati sredini večopravilnih naprav, ki imajo poleg tiskanja še optični bralnik, možnost kopiranja in faks. Gre za eno izmed cenejših naprav, ki že vključuje samodejni podajalnik za lažje oziroma hitrejše optično branje, kopiranje in faksiranje daljših dokumentov.

  • Canon Pixma MP270

    Canonove Pixme so zelo razširjene večopravilne naprave, pri katerih se generacije zelo hitro menjavajo. Na preizkusu smo imeli novo napravo MP270, ki poleg tiskanja opravlja še optično branje in kopiranje, nima pa vključenega faksa (kar imajo naprave Pixma z "MX" v imenu). MP270 je nižjega cenovnega in zmogljivostnega ranga, gre za preprosto napravo, namenjeno predvsem domačim uporabnikom. Tako nima naprednejših možnosti svojih večjih sester, denimo bralnika pomnilniških kartic in omrežnih vmesnikov (bodisi navadnega ali brezžičnega).

  • Epson Stylus SX115

    Epsonov nova brizgalna večopravilna naprava, model SX115, meri na najmanj zahtevne uporabnike, ki jim je najpomembnejša predvsem cena naprave. V temu duhu bomo zaman iskali dolg seznam funkcij in lastnosti, ki jih premorejo zmogljivejše, predvsem pa dražje naprave. Da ni samodejnega podajalnika, je seveda jasno, med vmesniki pa je na voljo le USB. Seveda nas ni presenetilo, da niso vključili ne bralnika pomnilniških kartic ne vmesnika PictBridge za tisk neposredno iz digitalnih fotoaparatov. Take dodatke postopoma dodajajo tiskalniki više na Epsonovi lestvici naprav iz serije Stylus.

  • Epson Stylus SX515W

    Epsonova nova večnamenska naprava iz serije Stylus, model SX515W, se uvrsti v zgornji del ponudbe domačih večopravilnih brizgalnih naprav te znamke. Namenjena je zahtevnejšim domačim uporabnikom in manjšim pisarnam, vsaj tistim, ki potrebujejo kakovosten barvni tisk grafike. Izdelovalci se zavedajo, da je v uporabi vse več brezžičnih omrežij, in v svoje zmogljivejše naprave kot po tkočem traku dodajajo brezžične vmesnike, Epson pri tem ni nobena izjema. Poleg standardnega vmesnika USB pa so dodali še navaden omrežni vmesnik.

  • Medion Akoya P7612

    Tako imenovani "barebones" prenosniki so nekaj let nazaj pri nas povsem prevladovali med cenejšimi modeli. Imena, kot so Chiligreen, Gericom in HPC Note, so bila navzoča tako rekoč povsod. S časom pa so bolj znana podjetja iz sveta računalništva (HP, Dell, Lenovo, Toshiba, Acer, Asus itd.) znižala cene za vstopne modele in s tem so manj elitne znamke zgubile svoj razlog za obstoj. Toda z novimi supermarketi, ki so + v zadnjih nekaj letih zrasli v Sloveniji, smo dobili tudi nekaj novih, manj znanih znamk prenosnikov. Eden takih je model Akoya P7612 nemškega podjetja Medion, ki se pri nas prodaja v trgovinah verige Hofer.

  • Razumevanje tehnologije

    Kar veliko poslušam zgodbe o tem, kako zanič so naprave GPS in kam vse so že peljale nič hudega sluteče voznike. Tu ne mislim skrajnosti v slogu Angležinje, ki je z avtom zapeljala s pomola v morje, ker ji je GPS naprava tako naročila. Vse več je tudi takih bolj navadnih zgodb, kako je nekdo preprosto šel na napačen izvoz z avtoceste. Ali pa kako je GPS navigator želel po ulici, ki je zaradi tamkajšnje ambasade pač zaprta (ulica, ne ambasada). Sam se nekako vedno znajdem med redkimi zagovorniki teh novih tehnologij, saj sem prepričan, da za veliko večino teh težav ni odgovorna naprava oziroma ljudje, ki so jo razvili, temveč so razlogi drugje. Morda pri uporabniku, morda pri kartografskem podjetju, morda pri teroristih (v zgornjem primeru z ambasado). Poglavitni problem pa je globlje nerazumevanje tehnologije.

    Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: mnenje, uvodnik, GPS
  • Ugodna fotografija

    V Monitorju že dolgo časa redno preizkušamo nove modele digitalnih fotoaparatov. A novosti je veliko, zlasti v času pred prazniki. Odlična priložnost torej za večji preizkus cenejših modelov.

    Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, foto, poceni
  • Nashuatec GX 3000

    Nashuatec ima kar nekaj tiskalnikov, ki uporabljajo tako imenovano tehnologijo 'GelSprinter'. Gre za tiskalnike, ki namesto navadne, tekoče barve uporabljajo barvo v gelu. To naj bi omogočilo predvsem hitrejši izpis, saj se gel posuši hitreje kot tekoča barva, hkrati naj bi bil izpis bolj natančen in zato boljši.

  • HP Photosmart

    HP je pri svojih večopravilnih tiskalnikih iz serije Photosmart odpravil številčne in črkovne oznake modelov. Ti imajo zdaj bistveno preprostejša imena - najosnovnejši je preprosto Photosmart, malce zmogljivejši je Photosmart Plus, zadnji pa Photosmart Premium. Končno. Upamo samo, da se bo tako nadaljevalo pri drugih HPjevih izdelkih in pri drugih izdelovalcih.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji