Objavljeno: 10.8.2010 10:04 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2010 | Teme: preizkus, iPad, android, tablica

iPad : drugi - 2 : 0

Drugi Applu konkurenčen tabor na področju tablic se zbira okoli Microsofta in različic Windows. Med njimi je aktivna tudi Toshiba in preizkusili smo njeno tablico Journ.e Touch.

Pravzaprav je Toshiba svojega Journ.e Touch predstavila in poslala v prodajo še pred Applovo stvaritvijo, zato ji lahko morda malce pogledamo skozi prste. Sicer pa gre za podobno napravo - razmeroma majhno in tanko tablico, ki je namenjena deskanju po spletu, ogledu večpredstavnih datotek, igranju iger itd. Žal pa je Journ.E Touch v praktično vseh pogledih daleč od iPada.

Po velikosti je dokaj blizu Applovemu izdelku, je malenkost lažji (dobrih 400 gramov, namesto slabih 700 gramov, kolikor tehta iPad), ima pa tudi malo manjši zaslon. Njegova diagonala meri 7 palcev, je pa širokega formata 16 : 9. To je načeloma boljša izbira za ogled filmov, a slabša za deskanje po spletu. Ločljivost zaslona je kar dobra, 800 × 480 pik, seveda je občutljiv za dotik. Žal je narejen na osnovi upora, zato zazna fizični pritisk, za razliko od Applovih izdelkov, ki so bistveno natančnejši, saj delujejo na stik z našo kožo. Zaslon Toshibe se bistveno slabše odreže kot iPadov, ob rabi smo dobesedno izgubljali živce, saj je preveč nenatančen (tudi po kalibraciji).

Najbolj mu zamerimo izredno počasno in neodzivno tablico. V osrčju tiktaka procesor ARM11 pri 533 MHz, operacijski sistem pa je skoraj štiri leta stari Windows CE 6. Kombinacija se odreže zelo slabo. Največji problem je neodzivnost, saj nikoli ne vemo, ali je naprava zaznala naš dotik ali ne. Na primer za zagon programov moramo počakati tistih nekaj trenutkov, po katerih se marsikdaj še pokaže peščena ura, ki je na videz povsem enaka tisti v Windows 98. Prehodi oziroma zagonski učinki so grdi in zatikajoči. Vmesniki posameznih programov se med seboj preveč razlikujejo, zato se bolj lovimo, kot bi se lahko. Za izhod iz programov večinoma rabi ikona s hiško, včasih znak "x", v vsakem primeru pa se med programi tudi ta dva na videz razlikujeta.

Daleč najgrši program pa je Microsoft Messenger, pri katerem gre za različico 5.0 (iz leta 2004!). Ta je povsem enaka programu, ki smo ga (takrat) uporabljali na računalniku. Drugače povedano, popolnoma nič ni prilagojen delu na dotik, tako da ga je praktično nemogoče uporabljati brez priloženega pisala. V posameznih programih smo bili tudi razočarani nad pisavo, ki je premajhna in bistveno preveč kockasta - daleč od Applovega smisla za estetiko, torej. Slaba je tudi navidezna tipkovnica. Ta je pri nekaterih programih malce večja, pri večini pa premajhna - primerljiva s tistimi na pametnih telefonih. Zaradi nenatančnega zaslona se obnese slabše kot na večini telefonov z Androidom, da sploh ne omenjamo iPhona.

Še večji šok smo doživeli ob zagonu spletnega brskalnika. Naložena je Opera, ki je seveda zelo dober brskalnik, a nima hitrega načina za povečavo strani - vedno je treba na menu. Tako je za deskanje s prsti praktično neuporabna, saj je male besedilne povezave skoraj nemogoče pritiskati (in pri tem zadeti). Pa smo zagnali drugi priloženi brskalnik - Internet Explorer v njegovi šesti inkarnaciji. Tisti, ki ga prav vsi odsvetujejo (oziroma odsvetujemo). Ta ima vsaj tipki za hitro povečavo in pomanjšavo strani. Žal pa je vse drugo ... no, IE6, kaj naj rečemo, je obupno počasen, je med najbolj luknjastimi in hroščatimi brskalniki, na Toshibini tablici se nam je celo enkrat sesul. Ne v enem ne v drugem brskalniku ne deluje flash, a tega pravzaprav nismo pogrešali, saj je nameščen tudi program za ogled filmov s strani YouTube.

Prednost Toshibe pa je vendarle založenost z vmesniki. Na desni strani se pod pokrovčkom skrivata navaden vmesnik USB in vmesnik MiniUSB. Med njima je še bralnik pomnilniških kartic SD, blizu pa je še izhod za slušalke. Za dostop do spleta rabi vgrajeni vmesnik WiFi, ki podpira vse najbolj razširjene varnostne protokole. Pogrešali smo tipalo za orientacijo, zaradi česar je tablica v večini programov uporabna le v ležečem položaju. Še bolj nas je motila odsotnost fizičnih tipk ali kolesca za uravnavanje zvoka. V programu YouTube smo tako primorani delati z res mikronskim drsnikom. Bistveno premalo zmogljiv je akumulator, saj zdrži približno dve uri navadnega dela (torej nekaj deskanja, ogled kakega kratkega videa itd.).

Če ne bi pred dobrim mesecem imeli v rokah iPada, bi bila Toshibina Journ.E Touch svojevrstna, a dolgoročno nezanimiva naprava. Nekako imamo občutek, da sodi v leto 2004 - takrat bi bili nad njo morda še navdušeni. Danes pa jo lahko le posmehljivo vrnemo v škatlo in čim prej pozabimo nanjo.

Toshiba Journ.E Touch

Kaj: Tablični računalnik.

Izdeluje: Toshiba, www.toshiba.com.

Cena: 300 EUR.

Za: Vmesnika USB in Mini USB.

Proti: Cena, počasno delovanje, slaba odzivnost, slabo delovanje zaslona na dotik, zmogljivost akumulatorja, slabo izvedeno deskanje po spletu, nestandardni vmesniki programov, slabo izvedeno branje e-knjig, nima tipala orientacije, Internet Explorer 6, tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji