Testi - Prenosni računalniki / Avtor - Vlado Robar

  • Asus N61VG

    Asus je poleg Acerja še en uveljavljen tajvanski izdelovalec prenosnikov. Odlikuje se po zmernih cenah, znan pa je tudi po tem, da je z razvpitim EEE sprožil mrzlico netbookov.

  • Toshiba Satellite L350-22T

    Nižajoče se cene prenosnih računalnikov silijo izdelovalce k vse večjim kompromisom, vsaj v segmentu cenejših prenosnikov. Tudi Toshiba ni imuna zanje. Notes Satellite L350-22T je primer takega okleščenega izdelka. Njegovo srce je Intelov dvojedrnik Pentium T4200, ki se ne ponaša z imenom Core 2 Duo. Intel sam mu pripisuje dve zvezdici od petih in temu primerni so bili tudi rezultati na naših hitrostnih preizkusih - dokaj skromni. Tudi pomnilnika ima le 2 GB, pa še tega si deli z Intelovim vgrajenim grafičnim podsistemom. Prva naloga kupca je torej dokupiti pomnilnik, da bo delovanje spodobnejše.

  • Toshiba Satellite A300-29J

    Tudi Toshibin prenosnik Satellite A300-29J spada med cenejše prenosnike. Kljub le 30 evrov višji ceni pa je za morebitnega kupca po našem mnenju zanimivejši od modela Satellite L350-22T. Oba imata sicer enak procesor, Intelov Pentium T4200, vendar se pri hitrostnih preizkusih še kako poznata dodatna 2 GB pomnilnika.

  • Dell Vostro 1320

    Medtem ko nekateri izdelovalci prenosnikov prisegajo na zmeraj večje modele, v Delli niso pozabili na uporabnike, ki so jim pri srcu manjši prenosniki. Nekoč prevladujoči 13-palčniki so danes že skoraj pozabljeni.

  • Dell Vostro 1220

    Dellov prenosnik Vostro 1220 spada v družino ultraprenosnih računalnikov. To je kategorija prenosnikov, ki jo je pohod netbookov najbolj prizadel. Še zmeraj pa so privlačni za poslovneže, ki veliko potujejo in si ne morejo privoščiti, da bi kupcem prikazovali predstavitve na strojno podhranjenem 9-palčnem malčku.

  • Asus W90VP-UZ020J

    Prenosni računalniki z zaslonom, večjim od 17 palcev, si oznako "prenosnik" zaslužijo le pogojno. Večinoma so to računalniki, ki naj bi v dnevni sobi nadomestili namizno (ali podmizno) škatlo. Asusov velikan W90VP-UZ020J meri po diagonali 18,4 palca in ga pri masi več kot 5 kg niti pomotoma ne moremo imenovati prenosnik, saj ga z eno roko nismo mogli vzeti z mize. Na velikanske mere nas pripravi že orjaška embalaža; na prvi pogled bi sklepali, da se v njej skriva sesalnik za prah. Zgolj masa adapterja za napajanje z električno energijo presega kilogram.

  • Apple MacBook Pro 17"

    Apple je lani začel postopno prenovo prenosnikov MacBook in MacBook Pro. Zadnji je prišel na vrsto največji in najzmogljivejši prenosnik iz Cuppertina, 17-palčni MacBook Pro. Tudi njegovo ohišje je narejeno iz enega kosa aluminija, kar daje prenosniku večjo trdnost in odpornost pred udarci. Kljub velikosti pa Applov paradni izdelek tehta le 3 kg. Tej številki se ni uspelo približati nobenemu 17-palčnemu notesu drugih izdelovalcev.

  • Toshiba Tecra S10-11A

    Toshibin poslovni prenosnik Tecra S10-11A je zasnovan na Intelovem naboru PM45 Express in procesorju Core 2 Duo. Slednji deluje pri taktu 2,4 GHz, pri delu pa mu pomaga 4 GB pomnilnika, kar je pri prenosnikih z letnico izdelave 2009 postalo skoraj že pravilo. Temu primerni so visoki rezultati na hitrostnih preizkusih. Zaslon širokega formata s 15,4-palčno diagonalo ima ločljivost 1680 × 1050 pik, sliko pa omogoča kartica nVIDIA Quadro NVS 150 M. Na voljo ima 256 MB namenskega pomnilnika. Preizkus s programom 3DMark 2001 se ustavi pri "poslovno" nizkih 12900 točkah - za poslovneže se v kriznih časih res ne spodobi, da bi zapravljali čas z najnovejšimi igrami 3D.

    Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Toshiba Qosmio F50-125

    Qosmio F50-125 je pravi član družine prenosnikov, ki so jih v Toshibi namenili predvsem domačim uporabnikom, zaljubljencem v delo z večpredstavnimi vsebinami. Poleg zmogljivega diska se prenosnik ponaša tudi s premišljenim videzom, ki meri predvsem na mlajše uporabnike. Kromirani okraski se dopolnjujejo z modrikastimi lučkami LED ob zvočnikih Harman Kardon. Sovražnik ohišja pa so neizogibni prstni odtisi.

    Objavljeno: 26.5.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Maj 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi
  • Lenovo ThinkPad W700DS

    Pred kratkim smo v Monitorju preizkusili velikanski, 17-palčni prenosnik podjetja Lenovo, ThinkPad W700. Tokrat smo se spoprijeli s še težjim primerkom, ki je na zunaj praktično enak prvemu. Poglavitna razlika med njima je dodaten zaslon, ki izskoči iz ohišja glavnega zaslona na desni strani. Od tod tudi dodatni črki v oznaki prenosnika - DS pomeni namreč Dual Screen. Manjši zaslon lahko nagibamo naprej ali nazaj.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji