Teme - splet

 • Največja kraja prijavnih podatkov v zgodovini

  Ameriška zvezna agencija FBI je na podlagi zbranih dokazov povezala 1,2 milijarde ukradenih prijavnih podatkov z enim samim imenom oziroma vzdevkom. Največjo tovrstno krajo v zgodovini je izvedel Mr. Gray. Hekerja so z nečednim dejanjem povezali prek ruskega elektronskega naslova, ki so ga našli v domačih pripomočkih za pošiljanje neželene pošte. Gospod Sivi je na spletu prodajal tudi uporabniške račune družabnih omrežij Facebook in Twitter. Največjo krajo uporabniških imen in gesel doslej so prvi odkrili strokovnjaki podjetja Hold Security, o čemer smo že poročali (v priloženi novici). Preiskava se nadaljuje. O izsledkih bomo poročali.

  Objavljeno: 26.11.2015 01:00več
 • Yahoo ne mara blokiranja oglasov

  Podjetje Yahoo uporabnikom njihove elektronske pošte pod pretvezo sveže izkušnje onemogoča uporabo pripomočkov za zaščito pred nadležnimi oglasi. Tehnologija je v fazi testiranja, zato so za zdaj prizadeti zgolj nekateri uporabniki, ki živijo znotraj meja Združenih držav Amerike. Podobni poskusi se pojavljajo tudi drugje, blokiranje uporabnikov z blokado oglasov na svojih straneh uvajata tako britanski časnik City AM kot ameriški The Washington Post. Na drugi strani je Apple, ki je z nadgradnjo mobilnega operacijskega sistema iOS 9 ubral nasprotno smer ter omogočil zaščito pred oglasi. Slednja uspešno blokira vse nadležne reklame, razen tistih, ki prihajajo iz Cupertina.

  Objavljeno: 24.11.2015 09:00več
 • Wordpress poganja 25% spleta

  Sodeč po analizi spletne strani W3Techs bazira vsaka četrta spletna stran na Wordpress-u. Slabih šestdeset odstotkov spletnih strani ne uporablja javno znanega sistema za upravljanje vsebin (Content Managment System ali CMS), med tistimi, ki jih, pa je Wordpress na močnem prvem mestu. Sledita mu Joomla in Drupal, prva predstavlja slabe tri odstotke vseh spletnih strani, Drupal pa dobra dva odstotka.

  Objavljeno: 9.11.2015 07:00več
 • Amazon toži ocenjevalce

  Ocene izdelkov v spletnih trgovinah močno vplivajo na njihovo prodajo. Čeprav pogosto niso objektivne, lahko že manjše število mnenj močno povzdigne ali potisne navzdol posamezen izdelek. Amazon ima zato zelo striktna pravila, kjer prepoveduje prejem plačila za ocenjevanje in lažne ocene.

  Objavljeno: 19.10.2015 01:00več
 • Od IFTTT in naprej

  Najrazličnejših spletnih storitev je danes toliko, da ni redko, da se nam delovni postopki z njimi vsak dan ponavljajo. Deljenje podatkov med posameznimi spletnimi storitvami in avtomatizacijo ponavljajočih se opravil omogočajo naslednje storitve.

  Objavljeno: 16.6.2015 | Kategorija: Fokusveč
 • E-uprava ne mara sodobnih brskalnikov

  Elektronsko podpisovanje v storitvah e-uprave ne deluje dvema tretjinama Slovencev! Razlog tiči v nepodpiranju vtičnika NPAPI, ki sta ga najbolj priljubljena brskalnika ta hip, Chrome in Firefox, popolnoma prenehala uporabljati že julija in avgusta letos. Ker je podpora slabela od aprila, ko je NPAPI v omenjenih brskalnikih bil zgolj skrit v nastavitvah, je nerazumljivo, da do danes na ministrstvu za javno upravo še niso objavili rešitve. Čeprav je posodobitev podpisne komponente bojda v zaključni fazi, je za zdaj edina rešitev, da uporabniki pri poslovanju z e-upravo uporabljamo stare ali redkejše spletne brskalnike, kakršna sta Opera in Safari.

  Objavljeno: 30.9.2015 14:00več
 • Uber na Hrvaškem in v Srbiji

  Uber prihaja na Hrvaško in v Srbijo, je napovedal Anthony le Roux, izvršni direktor podjetja Uber za vzhodno Evropo. Iskanje cenovno ugodnih prevozov prek razvpite mobilne aplikacije bo najprej zaživelo v Zagrebu in Beogradu. Kasnejša širitev na ostala večja mesta v regiji ni izključena, saj Uber želi biti povsod, kjer ljudje potrebujejo poceni in zanesljiv prevoz. Ponudnikov tovrstnega prevoza bržčas ne bo manjkalo, saj lahko za Uber vozijo tudi nezaposleni. Slednjih je zgolj na Hrvaškem še vedno petnajst odstotkov vseh za delo sposobnih prebivalcev. Slovenije v Uberjevih načrtih za zdaj še ni.

  Objavljeno: 28.9.2015 13:00več
 • Google z novim logotipom

  Google je zamenjal logotip. Gre za prvo tovrstno spremembo po letu 1999, ki je namenjena večji funkcionalnosti. Prepoznavni logotip velikana je doslej vseboval prečne poteze, ki zaključujejo linije posameznih črk. Črtic, ki jih poznamo pod nazivom serif, v novem logotipu ni. Okrasne črtice sicer izboljšajo berljivost velike količine besedila, a so problematične pri povečevanju in pomanjševanju teksta, telovadbi, ki je v času mobilnih naprav pogosta. Takisto so s starim logotipom imeli težave uporabniki s šibko spletno povezavo. Njim je Google posredoval besedilno različico logotipa, ki je bila slab približek originalu. Z novim logotipom naštete težave odpadejo. Pa še lepši je.

  Objavljeno: 2.9.2015 07:00več
 • Facebook uporabljal vsak sedmi Zemljan

  Družabno omrežje, ki ga je leta 2004 zasnoval Mark Zuckerberg, je doseglo nov mejnik. V enem samem dnevu je do njega dostopala milijarda ljudi. Z drugimi besedami Facebook uporablja že vsak sedmi Zemljan. Zuckerberg pravi, da je dogodek začetek povezovanja celega sveta. V prid njegovim besedam govori dejstvo, da polovica vseh uporabnikov spleta vsaj enkrat mesečno obišče tudi najbolj priljubljeno družabno omrežje na planetu. Poldruga milijarda se iz dneva v dan veča. Največ obiskovalcev je iz Evrope, ZDA in Indije.

  Objavljeno: 31.8.2015 10:00več
 • Opera je naprodaj

  Direktorji norveškega Opera Software, znanega po istoimenskem spletnem brskalniku, so pred kratkim povedali, da razmišljajo o prodaji podjetja. Čeprav je podjetje znano predvsem po omenjenem brskalniku, pa večino prihodkov dobi iz mobilnega oglaševanja. V letošnjem letu pričakujejo nekaj čez 600 milijonov dolarjev prihodkov, kar je okoli 5 odstotkov manj od prvotnih pričakovanj. Kot eden izmed resnejših kandidatov za nakup podjetja se omenja Yahoo.

  Objavljeno: 13.8.2015 15:00več
ph