Teme - splet

 • Adblock Plus podpira mikro plačila spletnih vsebin

  Vsekakor gre za zanimivo kombinacijo: vodilno podjetje, ki proizvaja orodje za blokiranje prikazovanja spletnih oglasov, se je povezalo s podjetjem, ki omogoča plačevanje branja spletnih vsebin.

  Objavljeno: 6.5.2016 01:00 | Teme: splet
 • Opera je prvi (večji) brskalnik z vgrajeno VPN povezavo

  Povezovanje z navidezno zasebno povezavo VPN, ki je prvenstveno namenjeno večji zaščiti pri brskanju, se običajno uporablja za dostop do blokiranih vsebin. Za anonimnost pri brskanju smo doslej morali uporabiti dodatne pripomočke ali se poslužiti, katerega od manjših brskalnikov. Norveška Opera je prvi od večjih brskalnikov, ki zmožnost privzeto ponuja. Za zdaj je funkcionalnost rezervirana za razvijalsko različico brskalnika, ki z uporabo enega samega gumba prične z 256-bitnim šifriranjem spletne povezave. Trenutno so na voljo tri simulirane lokacije, Kanada, ZDA in Nemčija, medtem ko jih bo v končni različici na voljo več. VPN je popolnoma zastonj, zato ni razloga, da si ne bi privoščili v naši državi nedostopne spletne storitve ali otežili delo vladnim organom pri sledenju naših aktivnosti na spletu.

  Objavljeno: 22.4.2016 01:00 | Teme: splet, spletna storitev
 • Obiskanost slovenskih spletišč glede na letni čas

  Slovensko podjetje, ki se ukvarja z digitalnim marketingom, Red Orbit je izvedlo obširno raziskavo obiskanosti slovenskih spletišč v letu 2015 glede na letni čas. Analiza je zajela več kot 200 spletnih strani in 12 milijonov organskih obiskov. Obiskovalci, ki na določeno spletišče pridejo prek izbranega iskalnika, so običajno gostje, ki se na cilju mudijo dlje, kot naključni mimoidoči. Povprečen čas, preživet na spletni strani iz raziskave je lani znašal minuto in enajst sekund. Najdlje so se na obiskani destinaciji zadržali pohajkovalci po finančnih straneh, najmanj potencialni kupci v spletnih trgovinah. Slednji so si vseeno ogledali največ različnih vsebin (od tri do štiri na obisk). Obisk strani je največji v jesenskem in zimskem času, razen pri spletnih trgovinah, ki vrhunec doživijo junija, ter straneh, povezanih z lepoto in zdravjem ter raznimi informacijskimi portali, ki brstijo na pomlad. Delež slovenskih iskalnikov pada, največ jih na spletne strani pride prek Googlove storitve.

  Objavljeno: 12.4.2016 01:00 | Teme: splet
 • Evropsko sodišče: spletne strani ne morejo biti odgovorne za komentarje bralcev

  Evropsko sodišče za človekove pravice je razsodilo, da spletne strani z novicami ne morejo biti odgovorne za komentarje bralcev, dokler neprimerne komentarje v razumnem času odstranjujejo.

  Objavljeno: 3.2.2016 05:00 | Teme: splet
 • Mladina več na spletu kot pred televizorjem

  Britanski BBC je objavil rezultate raziskave o navadah otrok v Angliji. Prvič v zgodovini je čas, ki ga mladina prebije na spletu, presegel čas, preživet pred televizijskim ekranom. Raziskava je zajela mladino od petega do šestnajstega leta starosti. Najmlajši preživijo na spletu tri, najstniki že skorajda pet ur dnevno. Gledanje televizijskih programov jih zabava zgolj dve uri na dan. Razlog za drastično spremembo je priljubljenost mobilnih naprav. Le tablic je med otroki glede na lansko leto 50 odstotkov več. Mobilne naprave so tako priljubljene, da 60 odstotkov televizijske programe gleda na njih. Mladina na spletu največ časa nameni ogledu video vsebin, poslušanju glasbe, igranju iger, družabnim omrežjem ter brskanju.

  Objavljeno: 27.1.2016 01:00 | Teme: mobilni, splet, raziskave
 • V Srbiji računalniško nepismenih kar 84 % študentov

  Raziskava v Srbiji je pokazala skrb vzbujajoče rezultate glede računalniške ozaveščenosti ekonomistov, pravnikov in drugih študentov v državi. Nepismenih je 84 odstotkov vseh študentov, kar 72 % jih ne pozna osnovnih angleških izrazov, le pet se jih znajde v osnovnih pisarniških programih zbirke Office. Razlogov za alarmantno stanje v Srbiji je več, manjkajo usposobljeno osebje, prostor in oprema. Praktičnega dela poučevanja skorajda ni, profesorji učijo že trideset let enako. Lep primer neprave prakse je poučevanje statistike, ki se v razvitih državah uči s pomočjo Microsoftovega programa Excel, v Srbiji pri pouku uporabljajo svinčnik, papir in ročni računalnik. Svetle izjeme so, a jih je premalo, študentov pa občutno preveč. Fakultete vpisujejo več študentov, kot so jih sposobne izobraziti. Zveni znano?

  Objavljeno: 26.1.2016 01:00 | Teme: splet
 • Odkrito največje praštevilo

  Računalnik na ameriški univerzi University of Central Missouri je izračunal doslej največje praštevilo. Praštevilo ima 22.338.618 števk, kar je 5 milijonov več od prejšnjega rekorda. Praštevila so sicer nadvse uporabna pri šifriranju podatkov, medtem ko je pravkar odkrito preveliko, da bi imelo praktično vrednost. Največje praštevilo so poimenovali M74207281. Za odkritje je zaslužen profesor Dr. Curtis Cooper, ki je upravičen do nagrade v višini tri tisoč ameriških dolarjev (GIMPS). Z odkrivanjem bo nadaljeval, saj si želi najti praštevilo s sto milijoni števk, ki bi mu prineslo nagrado v višini 150.000 USD (Electronic Frontier Foundation).

  Objavljeno: 21.1.2016 08:00 | Teme: splet, znanost
 • Penthouse, nova žrtev interneta

  Internet je zahteval novo žrtev. Po enainpetdesetih letih bo z izhajanjem v tiskani obliki prenehala revija Penthouse. Slednja se že nekaj časa bori s prevlado interneta, ki jim predstavlja hudo konkurenco. Ljudje splet vedno bolj uporabljajo v najrazličnejše namene, za zadovoljevanje vseh potreb. Medtem ko je Playboy v dotičnem boju ponudil več vsebine, se je FriendFinder, ki je večinski lastnik publikacije, odločil za drugo pot. Po pol stoletja bo Penthouse obstajal le še v digitalni različici. Prehod bo postopen, kdaj natančno bo papirna izdaja popolnoma usahnila, ni znano.

  Objavljeno: 18.1.2016 06:00 | Teme: splet
 • Mozilla A-Frame za spletne strani v navidezni resničnosti

  Mozilla namerava biti vodilni ponudnik rešitev za prostorski prikaz s sodobnimi napravami za navidezno resničnosti. V javnost so zato poslali prve rezultate dela raziskovalnega oddelka MozVR, ki se kažejo v odprtokodnem ogrodju in okolju z imenom A-Frame.

  Objavljeno: 18.12.2015 01:00 | Teme: navidezna resničnost, brskalnik, splet
 • Ali se obeta zamenjava vodstva Yahooja?

  Preporod družbe Yahoo pod taktirko karizmatične Marisse Mayer ne gre po načrtih. Vse več velikih delničarjev poziva upravni odbor, da zamenja vodstvo in taktiko sanacije družbe, ki kljub številnim ukrepom še naprej izgublja položaj na trgu, predvsem pa vrednost na borzi.

  Objavljeno: 17.12.2015 01:00 | Teme: Yahoo, splet, spletna storitev, internet

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji