Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: splet

Od IFTTT in naprej

Najrazličnejših spletnih storitev je danes toliko, da ni redko, da se nam delovni postopki z njimi vsak dan ponavljajo. Deljenje podatkov med posameznimi spletnimi storitvami in avtomatizacijo ponavljajočih se opravil omogočajo naslednje storitve.

Urejevalnik spletne storitve We Wired Web je dovršeno orodje, ki zahteva nemalo znanja. Za trud smo poplačani z zapletenimi postopki avtomatizacije in povezovanja najrazličnejših spletnih storitev.

Urejevalnik spletne storitve We Wired Web je dovršeno orodje, ki zahteva nemalo znanja. Za trud smo poplačani z zapletenimi postopki avtomatizacije in povezovanja najrazličnejših spletnih storitev.

Avtomatizacija postopkov z računalnikom je stara kot računalništvo. Bistre glavice so brž ugotovile, da je ponavljajoča se opravila moč izvesti z nekaj programerskega znanja. Danes, ko smo z vsemogočnimi orodji že skoraj vsi programerji, se teh težav lotimo drugače. V spletu imamo vrsto storitev, ki nam ponujajo recepte, po katerih povežemo uporabljane spletne aplikacije. Ukaze zlagamo kot kocke Lego, nato z rezultatom izvedemo zvijače, kot je na primer utripanje pametne žarnice ob prispelem elektronskem sporočilu. Zmožnost posamezne storitve za avtomatizacijo opravil je odvisna od povezanih spletnih aplikacij. Pri izbiri je ta dejavnik najpomembnejši. Spletna avtomatizacija, ki ne podpira naše najbolj priljubljene spletne storitve, nam ne bo koristila, čeprav zanjo jamčijo milijoni zadovoljnih uporabnikov. Drug vidik pri odločanju so naprave, ki jih imamo. Če bi radi ustvarjene recepte uporabljali na pametnem telefonu ali tablici, je dobro, da izberemo storitev, ki podpira tudi mobilne naprave. Pri odločitvi sta poleg naštetega najpomembnejša znanje in domišljija. Če nam primanjkuje zamisli ali znanja, da bi jih uresničili, je prava spletna storitev za avtomatizacijo opravil tista, za katero je spisanih največ receptov. Ni vrag, da med tisoči postopki ni našega.

Najbolj razširjena spletna storitev za avtomatizacijo je IFTTT (ifttt.com). Gre za resnično preprosto sestavljanje postopkov, ki namesto nas opravijo razna vsakdanja opravila. Ta dejavnost ne zahteva nobenega znanja programiranja, postopke oziroma recepte, kot jim pravijo na spletišču IFTTT, sestavljamo z zlaganjem gradnikov. Postopek ne bi mogel biti enostavnejši. Storitev IFTTT najprej povežemo z različnimi spletnimi pripomočki, nato jih z izbiranjem ustreznih ikon prisilimo k sodelovanju. Fino nastavljanje posameznih akcij je sestavljeno največ iz klika ali dveh oziroma vnosa želenega besedila. Podprtih spletišč in storitev je veliko, zato je širina avtomatizacije velikanska. Med sabo v naš prid in ob pomoči IFTTTja med drugim sodelujejo poljubna naprava z operacijskim sistemom Android, Googlove spletne storitve, družabno omrežje Facebook, oblačna shramba Dropbox, Instagram, Twitter, poljubna elektronska pošta in Philipsove pametne žarnice Hue. Če receptov ne želimo ustvarjati sami, uporabimo trud drugih uporabnikov. Spletišče tako vzpodbuja izposojanje in nam že na vstopni strani ponudi seznam najbolj priljubljenih receptov.

Če na dnevnem redu uporabljamo spletno storitev, ki je IFTTT ne podpira, poskusimo srečo drugod. Prva postaja je pripomoček Zapier (zapier.com), ki uspešno sodeluje z več kot 400 spletnimi storitvami oziroma aplikacijami. Med njimi so naslednji pogrešanci: množično pošiljanje elektronskih sporočil MailChimp, sodelovalno delo Asana in oblačno shranjevanje podatkov SugarSync. Za nameček zna Zapier povezati večino storitev z IFTTTja, zato je v primeru želje po zgolj eni spletni aplikaciji za avtomatizacijo boljša izbira od tekmeca. Zmogljivost žal ni zastonj. Če se želimo povezati z več kot petimi kanali in pogosteje izvajati več kot 100 opravil na mesec, moramo plačati naročnino od dvajset dolarjev in več za trideset dni rabe.

Že spočetka plačljiva je storitev We Wired Web (wewiredweb.com), ki za deset dolarjev ali več odlično povezuje različne oblačne aplikacije. Avtomatizirane postopke tvorimo v zmogljivem urejevalniku ali z nizanjem prožilcev (beri: spletnih storitev) in akcij v okolju, primernem za začetnike. Slednji se ne razlikuje bistveno od tekmecev, urejevalnik, namenjen znalcem, pa je posebnost, zaradi katere se spletno storitev We Wired Web splača vsaj preizkusiti. Z urejevalnikom, ki je pisan na kožo programerjem in drugim ljubiteljem tehnologije, lahko ustvarimo zares zapletene in učinkovite postopke avtomatizacije spletnih storitev. Pri delu uporabimo že narejene module in jim po želji spreminjamo številne parametre, s katerimi brez težav izvedemo več akcij hkrati. Uspešnost telovadbe v urejevalniku postopkov je odvisna od znanja, zato manj veščim uporabnikom storitve We Wired Web ne priporočamo. Drugam napotimo tudi ljudi, ki bi samodejno izvajanje in povezovanje spletnih storitev radi nadzirali prek pametnega telefona. We Wired Web mobilnih naprav (za zdaj) ne podpira. Preostale pozdravljamo v čudovitem svetu neomejenosti in iznajdljivosti. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji