Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: splet

Spletne malenkosti

Spletni pripomočki so danes pestri kot še nikoli. Delujejo v večini priljubljenih brskalnikov, na voljo so v obliki vtičnikov in razširitev, mnogi podpirajo tudi mobilne naprave. Ti izdelki nam olajšajo brskanje po spletu in rabo drugih spletnih storitev.

Pri brskanju po spletu nam pride najbolj prav pripomoček Pocket, ki najdene strani shrani za kasnejše branje.

Pri brskanju po spletu nam pride najbolj prav pripomoček Pocket, ki najdene strani shrani za kasnejše branje.

Spletni brskalniki že dolgo niso več suhoparno orodje, ki prikaže zgolj, kar si je zamislil stvaritelj obiskane spletne strani. Z vtičniki in razširitvami jim funkcionalnost razširimo do neslutenih meja. Prav tako niso enake spletne strani. Ne gre več za osamljeno informiranje niti za posredovanje povratne informacije. Večina priljubljenih spletišč ponuja zaokroženo celoto, ki obiskovalce priklene nase kot magnet kovino. Spletne storitve, ki jih popredalčkamo v skupino pripomočkov, nam pomagajo pri vsakdanjem delu, uživanju prostega časa in uporabi drugih spletišč.

Osrednja spletna dejavnost, ki ji ne uide nihče, je elektronska pošta. Povprečen spletni pohajkovalec ima odprtih več računov z elektronsko pošto. Razlog je preprost: zaradi poplave nezaželenih sporočil si posameznik navadno omisli vsaj dodatni naslov, ki ga uporablja pri prijavi v različne spletne storitve. Čez čas je zmeda prevelika, redni uporabniki spletnih storitev odpiramo in zapiramo račune vsevprek. Če sodimo v kategorijo naprednejšega spletnega popotnika, nam prej ali slej pride prav storitev 10 Minute Mail (10minutemail.com). Ta nam samodejno ustvari elektronski poštni naslov za začasno rabo. Potrošni mail deluje enako kot drugi običajni odjemalci elektronske pošte, sporočila lahko pošiljamo, prejemamo in posredujemo. Ko je delo končano, se naslov uniči.

Spletne storitve nam izdatno pomagajo pri delu. Any.do (any.do) je najboljši spletni seznam opravil. Uporabniški vmesnik je razdeljen na štiri osnovne zaslone, Today (danes), Tomorrow (jutri), Upcoming (kmalu) in Someday (nekoč), med njimi pa opravila in naloge po želji prestavljamo. Storitev je na voljo tudi na mobilnih napravah in to njeno vrednost dodatno poveča. Ker med brskanjem po spletu večkrat naletimo na zanimivo vsebino, za katero nam zmanjka časa, nam pride prav priljubljena storitev shranjevanja spletnih strani za kasnejše branje Pocket (getpocket.com), ki ima poleg mobilnih aplikacij na voljo tudi lepo organizirano spletišče, kjer omogoča brskanje po shranjenih in arhiviranih vsebinah, vtičnik za priljubljene spletne brskalnike, ki ponuja hitro shranjevanje trenutno obiskanega naslova, in aplikacijo za Googlov brskalnik Chrome, ki poskrbi za branje brez spletne povezave.

Med spletnimi storitvami so zelo priljubljena družabna omrežja. Delo z njimi (Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest) nam olajša Buffer (buffer.com), ki omogoča, da objave tempiramo,  analiziramo in optimiziramo. Družabna omrežja so polna osebnih podatkov in fotografij posameznikov. To so med drugim ugotovili delodajalci, ki tako nabrane informacije s pridom izkoriščajo pri izbiri kadrov. Pred razgovorom za službo je priporočljivo uporabiti spletni pripomoček Persona (persona-co.com), ki na Facebooku, Twitterju in v omrežju Google+ pregledajo objave in opozorijo na morebitne nerodnosti. Med slednje Persona uvršča sporne vnose v povezavi z alkoholom, drogami in seksom. Persona nam vsebino pomaga izbrisati in nas v prihodnje obvaruje pred novimi spodrsljaji.

Spletne storitve običajno zahtevajo lasten uporabniški račun in morje drugih podatkov, ki jih pridobijo z izpolnjeno prijavnico ali ob kasnejši rabi spletišča. Pridobljeni podatki, ki naj bi bili na varnem, so nemalokrat plen nepridipravov. Družabna omrežja so za slednje še posebej privlačna. Have I Been Pwned? (haveibeenpwned.com) razišče, ali so bila naša uporabniška imena ali računi elektronske pošte v preteklosti izpostavljena zlorabam. Po vnosu uporabniškega imena oziroma elektronskega naslova algoritem preproste spletne strani preveri, ali se vneseni podatki pokažejo med objavami v spletu ali pri izplenu znanih hekerskih podvigov. Ob ujemanju informacij nam izda krivca in razgali obseg tatvine. Med množico spletnih storitev, na katere smo prijavljeni, je nedvomno nekaj takih, ki si ne zaslužijo več naše pozornosti. Odjavljanje z odvečnih storitev je lahko mučno in časovno zelo potratno. Pri brisanju uporabniških računov nam pomaga Just Delete Me (justdelete.me).

Spletni pripomočki poskrbijo tudi za uživanje prostega časa. Ljubiteljem knjig sta namenjeni zadnji dve storitvi. Whichbook (openingthebook.com/whichbook/) je spletni iskalnik čtiva. Knjige išče po izbrani želji. Kombinacij je cel kup. Iščemo po vsebini, ki nam je všeč, po opisu protagonista ali želenem zapletu. Zanimiva zadeva nas do iskane knjige popelje prek največjega knjigotržca na svetu – Amazona. Če knjig ne želimo kupiti, si jih izposodimo. Najcenejša izposojevalnica knjig v spletu, Scribd (scribd.com), za neomejeno branje računa devet dolarjev na mesec. Zbirka pol milijona naslovov najrazličnejših zvrsti je raj za knjigožere. Knjige beremo v brskalniku ali na tablici z ustrezno aplikacijo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji