Teme - splet

 • V Srbiji računalniško nepismenih kar 84 % študentov

  Raziskava v Srbiji je pokazala skrb vzbujajoče rezultate glede računalniške ozaveščenosti ekonomistov, pravnikov in drugih študentov v državi. Nepismenih je 84 odstotkov vseh študentov, kar 72 % jih ne pozna osnovnih angleških izrazov, le pet se jih znajde v osnovnih pisarniških programih zbirke Office. Razlogov za alarmantno stanje v Srbiji je več, manjkajo usposobljeno osebje, prostor in oprema. Praktičnega dela poučevanja skorajda ni, profesorji učijo že trideset let enako. Lep primer neprave prakse je poučevanje statistike, ki se v razvitih državah uči s pomočjo Microsoftovega programa Excel, v Srbiji pri pouku uporabljajo svinčnik, papir in ročni računalnik. Svetle izjeme so, a jih je premalo, študentov pa občutno preveč. Fakultete vpisujejo več študentov, kot so jih sposobne izobraziti. Zveni znano?

  Objavljeno: 26.1.2016 01:00več
 • Odkrito največje praštevilo

  Računalnik na ameriški univerzi University of Central Missouri je izračunal doslej največje praštevilo. Praštevilo ima 22.338.618 števk, kar je 5 milijonov več od prejšnjega rekorda. Praštevila so sicer nadvse uporabna pri šifriranju podatkov, medtem ko je pravkar odkrito preveliko, da bi imelo praktično vrednost. Največje praštevilo so poimenovali M74207281. Za odkritje je zaslužen profesor Dr. Curtis Cooper, ki je upravičen do nagrade v višini tri tisoč ameriških dolarjev (GIMPS). Z odkrivanjem bo nadaljeval, saj si želi najti praštevilo s sto milijoni števk, ki bi mu prineslo nagrado v višini 150.000 USD (Electronic Frontier Foundation).

  Objavljeno: 21.1.2016 08:00več
 • Penthouse, nova žrtev interneta

  Internet je zahteval novo žrtev. Po enainpetdesetih letih bo z izhajanjem v tiskani obliki prenehala revija Penthouse. Slednja se že nekaj časa bori s prevlado interneta, ki jim predstavlja hudo konkurenco. Ljudje splet vedno bolj uporabljajo v najrazličnejše namene, za zadovoljevanje vseh potreb. Medtem ko je Playboy v dotičnem boju ponudil več vsebine, se je FriendFinder, ki je večinski lastnik publikacije, odločil za drugo pot. Po pol stoletja bo Penthouse obstajal le še v digitalni različici. Prehod bo postopen, kdaj natančno bo papirna izdaja popolnoma usahnila, ni znano.

  Objavljeno: 18.1.2016 06:00več
 • Mozilla A-Frame za spletne strani v navidezni resničnosti

  Mozilla namerava biti vodilni ponudnik rešitev za prostorski prikaz s sodobnimi napravami za navidezno resničnosti. V javnost so zato poslali prve rezultate dela raziskovalnega oddelka MozVR, ki se kažejo v odprtokodnem ogrodju in okolju z imenom A-Frame.

  Objavljeno: 18.12.2015 01:00več
 • Ali se obeta zamenjava vodstva Yahooja?

  Preporod družbe Yahoo pod taktirko karizmatične Marisse Mayer ne gre po načrtih. Vse več velikih delničarjev poziva upravni odbor, da zamenja vodstvo in taktiko sanacije družbe, ki kljub številnim ukrepom še naprej izgublja položaj na trgu, predvsem pa vrednost na borzi.

  Objavljeno: 17.12.2015 01:00več
 • Obvezno vohunjenje v Kazahstanu

  V prihodnjem letu bo azijska država Kazahstan od državljanov zahtevala namestitev nacionalnega varnostnega certifikata, s katerim bodo na svojih z internetom povezanih napravah odprli stranska vrata, skozi katera jim bo država lahko sledila na vsakem (spletnem) koraku. Posvojitev nadzornega programa bo za sleherno povezljivo napravo obvezna, ponudniki interneta bodo neposlušneže primorani prijaviti. Certifikat bo na voljo za operacijske sisteme Android, Windows, iOS in OS X. Uporabnikom Linuxa bo očitno za zdaj prizaneseno. Težnje po tovrstnem nadzoru obstajajo tudi drugje po svetu, zato bodo eksperiment budno spremljale vse države, ki doslej še niso zbrale poguma za sporen korak. Poleg vdora v zasebnost posameznika jim največ pomislekov vzbuja nevarnost dotičnega početja. Če se stranska vrata znajdejo v nepravih rokah, lahko hitro povzročijo več škode kot koristi.

  Objavljeno: 6.12.2015 11:00več
 • Največja kraja prijavnih podatkov v zgodovini

  Ameriška zvezna agencija FBI je na podlagi zbranih dokazov povezala 1,2 milijarde ukradenih prijavnih podatkov z enim samim imenom oziroma vzdevkom. Največjo tovrstno krajo v zgodovini je izvedel Mr. Gray. Hekerja so z nečednim dejanjem povezali prek ruskega elektronskega naslova, ki so ga našli v domačih pripomočkih za pošiljanje neželene pošte. Gospod Sivi je na spletu prodajal tudi uporabniške račune družabnih omrežij Facebook in Twitter. Največjo krajo uporabniških imen in gesel doslej so prvi odkrili strokovnjaki podjetja Hold Security, o čemer smo že poročali (v priloženi novici). Preiskava se nadaljuje. O izsledkih bomo poročali.

  Objavljeno: 26.11.2015 01:00več
 • Yahoo ne mara blokiranja oglasov

  Podjetje Yahoo uporabnikom njihove elektronske pošte pod pretvezo sveže izkušnje onemogoča uporabo pripomočkov za zaščito pred nadležnimi oglasi. Tehnologija je v fazi testiranja, zato so za zdaj prizadeti zgolj nekateri uporabniki, ki živijo znotraj meja Združenih držav Amerike. Podobni poskusi se pojavljajo tudi drugje, blokiranje uporabnikov z blokado oglasov na svojih straneh uvajata tako britanski časnik City AM kot ameriški The Washington Post. Na drugi strani je Apple, ki je z nadgradnjo mobilnega operacijskega sistema iOS 9 ubral nasprotno smer ter omogočil zaščito pred oglasi. Slednja uspešno blokira vse nadležne reklame, razen tistih, ki prihajajo iz Cupertina.

  Objavljeno: 24.11.2015 09:00več
 • Wordpress poganja 25% spleta

  Sodeč po analizi spletne strani W3Techs bazira vsaka četrta spletna stran na Wordpress-u. Slabih šestdeset odstotkov spletnih strani ne uporablja javno znanega sistema za upravljanje vsebin (Content Managment System ali CMS), med tistimi, ki jih, pa je Wordpress na močnem prvem mestu. Sledita mu Joomla in Drupal, prva predstavlja slabe tri odstotke vseh spletnih strani, Drupal pa dobra dva odstotka.

  Objavljeno: 9.11.2015 07:00več
 • Amazon toži ocenjevalce

  Ocene izdelkov v spletnih trgovinah močno vplivajo na njihovo prodajo. Čeprav pogosto niso objektivne, lahko že manjše število mnenj močno povzdigne ali potisne navzdol posamezen izdelek. Amazon ima zato zelo striktna pravila, kjer prepoveduje prejem plačila za ocenjevanje in lažne ocene.

  Objavljeno: 19.10.2015 01:00več
ph