Teme - splet

 • Turčija blokirala dostop do Wikipedije

  Turčija je zaradi domnevnih namigovanj o sodelovanju vlade s terorističnimi organizacijami prepovedala dostop do spletne enciklopedije Wikipedija.

  Objavljeno: 30.4.2017 08:00več
 • Chrome opozarja pred nevarnim nakupovanjem

  Zadnja posodobitev Googlovega spletnega brskalnika Chrome bo uporabnike opozarjala pred nevarnim spletnim nakupovanjem. Ob obisku spletišča, ki ne uporablja zaščitene komunikacije HTTPS, bo brskalnik v naslovni vrstici v rdečem in s klicajem izpisal NOT SECURE ter dal uporabniku vedeti, v kaj se spušča. Google želi z opozorilom preprečiti (pre)pogoste kraje osebnih podatkov in kreditnih kartic ter obenem prisiliti ponudnike v uporabo uveljavljenega varnostnega protokola. Med drugimi novostmi zadnje posodobitve velja izpostaviti skoraj tretjino hitrejše osveževanje mobilnih strani, v prvi vrsti družabnega omrežja Facebook.

  Objavljeno: 27.1.2017 09:00več
 • Kitajska prepovedala uporabo navideznih omrežij VPN

  Kitajske oblasti že nekaj časa prepovedujejo dostop do večjih spletnih storitev, med katerimi so Twitter, Facebook in YouTube, zato so v deželi na daljnem vzhodu nadvse priljubljena navidezna omrežja VPN. Slednja bodo poslej praktično prepovedana, saj mora z uredbo gospodarskega ministrstva njihovo uporabo odobriti vlada. Nova pravila bodo veljala (vsaj) do 31. marca 2018. Kako bodo Kitajci nadzorovali njihovo izvajanje, je precej nejasno, predvidoma se bodo osredotočili na podjetja, ki VPN storitve ponujajo posameznikom. Kitajska še zdaleč ni edina država s cenzuriranim internetom, družbo ji delajo Rusija, Kuba, Egipt, Turčija, Bahrajn in Vietnam.

  Objavljeno: 24.1.2017 08:00več
 • Govoreči Tom prodan za milijardo dolarjev

  Pred kratkim smo poročali, da se naj bi podjetje Outfit 7 Investments, kjer so zasnovali igro Govoreči Tom, prodalo kitajskim investitorjem. Sedaj je to tudi uradno, družba je prodana, njena cena pa je bila milijarda dolarjev. Še v času ugibanj je krožila številka 600 milijonov dolarjev, za nakupom naj bi stala kitajska družba Zhejiang Junke Entertainment Culture Co., vredna 3,7 milijarde dolarjev. Holding Outfit 7 Investments Limited ima sicer sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra.

  Objavljeno: 21.1.2017 10:00več
 • Rekordni črni petek

  Črni petek, dan po ameriškem zahvalnem dnevu, ko se uradno prične božična nakupovalna sezona, je znova postregel z rekordi. Tudi pri nas vedno bolj priljubljen praznik potrošnikov je prodajalcem v ZDA zgolj prek spleta prinesel 3,34 milijarde ameriških dolarjev, kar je tretjino več, kot leto poprej. Znatno se je povečalo mobilno nakupovanje, prek telefonov in tablic so Američani potrošili dobro milijardo tamkajšnjih zelencev. Zanimiv podatek je, da so lastniki naprav z operacijskim sistemom Apple iOS bolj zapravljivi od kolegov z Androidom. Prvi so za petkove nakupe povprečno odšteli 144 ameriških dolarjev, drugi osem manj. Največkrat zaželene elektronske naprave so bili televizorji in škatle z logotipom ugriznjenega jabolka.

  Objavljeno: 28.11.2016 10:00več
 • Uber kmalu v Sloveniji

  Na Blejskem strateškem forumu je generalni direktor priljubljene storitve Uber za Jugovzhodno Evropo, Davor Tremac, povedal, da si želijo prisotnosti v naši državi še pred koncem iztekajočega leta. Najprej naj bi se na sončni strani Alp pojavila njihova osnovna in hkrati najbolj priljubljena storitev UberX. Gre za storitev plačljivih prevozov, kjer je lahko ponudnik slehernik z vozilom za največ štiri potnike in je izdelano po letu 2001. Cilj podjetja ni tekmovanje s taksisti, temveč ponujanje storitve preproste mobilnosti, ki bi ljudem omogočala, da avtomobile večkrat pustijo doma ali pa jih celo sploh ne bi več potrebovali. Podjetje je prisotno že v 21 državah Evropske unije, med drugim tudi v sosednji Hrvaški. Uber se bo v Sloveniji soočil s konkurenco v podobi slovaške storitve Hopin, ki je k nam prišla pred kratkim.

  Objavljeno: 7.9.2016 12:00več
 • Zmaga za odprti internet v Evropi

  Združenje evropskih telekomunikacijskih regulatorjev BEREC je objavilo končne smernice za izvajanje zakonodaje o regulaciji interneta in varovanja nevtralnosti interneta, to zakonodajo so sicer evropski poslanci potrdili lansko leto. Nad zakonodajo je bilo takrat podanih veliko kritik, saj je bila na določenih mestih preveč odprta in nejasna, BEREC pa je objavil smernice, ki v veliki meri popravljajo nejasnost omenjene zakonodaje.

  Objavljeno: 30.8.2016 16:00več
 • Petindvajset let prve spletne strani

  Prvo spletno stran, ki je bila namenjena javnosti, so postavili v CERN-u. Svetovni splet (WWW) so izumili leta 1989 kot sistem za izmenjavo informacij med znanstveniki v CERN-u, projekt pa je kmalu prerasel svoj osnovni okvir in postal sčasoma postal globalna mreža za izmenjavo informacij po celem svetu. Najstarejša spletna ravno te dni praznuje 25 let. Avgusta 1991 so namreč javno objavili naslov do te strani, ki je sicer delovala že od decembra 1990, a le interno.

  Objavljeno: 7.8.2016 13:00več
 • Nemčija proti sovražnemu govoru na spletu

  Evropska migrantska kriza je med drugim razlog za porast sovražnega govora na spletu. Negativnost uperjena proti manjšinam, tujcem, spodbujanje ksenofobije, opevanje nacizma ter vzpon desničarskega ekstremizma se odražajo v objavah anonimnežev na Twitterju, Facebooku in Googlu. Nemčija je od omenjenih podjetij že pred časom zahtevala umik slehernega sovražno nastrojenega komentarja, a se vpleteni praviloma odzivajo počasi, ko je škoda že storjena. Nemški zvezni kriminalisti Bundeskriminalamt (BKA) so vzeli stvar v svoje roke ter v množični akciji izvedli racije na šestdesetih naslovih v štirinajstih nemških pokrajinah. V prvi, zares obsežni akciji proti sovražnemu govoru na spletu je sodelovalo 25 policijskih postaj. Posameznikom, ki so od julija do novembra 2015 delovali v skrivni skupini na družabnem omrežju Facebook in javno pozivali k nacionalizmu ter podpihovali sovraštvo proti drugim rasam in religiji, grozi do 5 let zapora.

  Objavljeno: 16.7.2016 12:00več
 • Yelp išče Pokemone

  Ameriški spletni imenik lokalnih podjetij, ki popotnikom po svetu (v Sloveniji še ne) pomaga pri iskanju trgovin, restavracij, klubov, telovadnic in še kaj, po novem išče tudi Pokemone. Velik uspeh igre Pokemon Go jih je navdihnil, da so v iskalnik vgradili filter, ki izpostavi poslovne objekte v bližini nahajališč prikupnih digitalnih zveri. Opcijo PokeStop Nearby (nahajališče Pokemonov v bližini) je dodana drugim uporabnim filtrom, med katerimi sta Wheelchair Accessible (dostop z invalidskim vozičkom) in Offers Military Discount (popust za vojaško osebje). Podatke Yelp pridobiva s poročanjem obstoječih uporabnikov / obiskovalcev in ne iz igre same. Smešno ali ne, med počitnicami v tujini bomo z Yelpom poslej vsekakor lažje plemenitili zbirko Pokemonov.

  Objavljeno: 16.7.2016 09:00več
ph